AAI Junior Executive ATC Electronics Previous Question Papers | Indian Shout

You are here: » AAI Junior Executive ATC Electronics Previous Question Papers

AAI Junior Executive ATC Electronics Previous Question Papers

 AAI Technical Section ::

1. In a communication system, noise is most likely to affect the signal
(a) at the destination
(b) In the channel
(c) in the information source
(d) at the transmitter

Ans :: b

2. Broadband long distance communications are originally made possible by
the advent of
(a) telegraph cables
(b) repeater amplifiers
(c) HF radio
(d) Geostationary satellites
Ans :: b

3. Which of the following characterizes an analog quantity?
(a) Discrete levels represent changes in a quantity.
(b)Its values follow a logarithmic response curve.
(c)It can be described with a finite number of steps.
(d)It has a continuous set of values over a given range.
Ans :: d

4. A differential amplifier has a differential gain of 20,000 . CMRR=80 dB. The common mode gain is given by
(a) 2    (b) 1      (c) 1/2     (d) 0

Ans :: a

5. Indicate the false statement. Fourier analysis shows that the saw tooth
wave consist of
(a) fundamental and subharmonic sine waves
(b) a fundamental sine wave and an infinite number of harmonics
(c) fundamental and harmonic sine waves whose amplitude decreases with
the harmonic number
(d) sinusoidal voltages, some of which are small enough to ignore in
practice
Ans :: a

6. The most commonly used amplifier in sample & hold circuits is
a) A unity gain non-inverting amplifier          b) A unity gain inverting amplifier
c) An inverting amplifier with a gain of 10    d) An inverting amplifiers with a gain of 100

Ans :: b

7. What is the maximum data rate sustainable by a noisy channel with a bandwidth of 10KHz and a
signal to noise ratio of 2047?
(a) 110 Kbps        (b) 1 Kbps       (c) 20 Kbps      (d) 1023 Kbps       (e) 10 Kbps

8. UTP cables are twisted to
(a) reduce the cross talk. (b) decrease the length. (c) strengthen them.
(d) make them easier to use in networks. (e) reduce the cost of manufacturing.

9. Select the correct statement(s).
(a) The physical topology of an Ethernet LAN connected through a switch is a star.
(b) The physical topology of an Ethernet LAN connected through a Hub is a Star topology.
(c) The physical and logical topologies of networks are always different.
(d) The Internet can be considered as a network with a Bus topology.
(e) The physical topology of all types of Ethernet LANs is a Bus topology.

10. waveguide are generally made of
(a) Aluminium
(b) Bronze
(c) Both (a) and (b)
(d) none of these
Ans :: c

11. Which type of signal is represented by discrete values?
(a) noisy signal
(b) nonlinear
(c) analog
(d) digital

Ans :: d

12. What is the subnet mask of the network identified as 10.16.48.0/20 in dotted decimal notation?
(a) 255.255.255.0       (b) 255.255.240.0       (c) 10.16.48.255    (d) 10.255.255.255      (e) 255.255..254.0

13. Select the correct statements.
(a) HTTP uses TCP as the transport protocol.
(b) HTTP uses TCP as well as UDP as the transport protocol.
(c) SMTP uses UDP as the transport protocol.
(d) DNS uses UDP as the transport protocol.
(e) SMTP uses TCP as the transport protocol

14. Given BCD number 1001 0011, its decimal equivalent is
(a) 147
(b) 143
(c) 93
(d) 39
Ans :: c

15. In differential amplifiers, the common emitter current is made constant
(a) To make Ad (differential gain) very small
(b) To make Ac (common mode gain) very small
(c) To make the amplifier symmetrical
(d) To keep CMRR constant

Ans :: b

16. Converting data into signals by transforming and encoding the information to produce electromagnetic signals is the functionality of a
(a) source
(b) transmitter
(c) receiver
(d) destination

Ans :: b

18. Switching systems
(a) Improve the efficiency of data transfer
(b) are not used in data system
(c) require additional lines
(d) are limited to small data networks
Ans :: a

20.Microwave following the curvature of earth, is know as
(a) fading
(b) Ducting
(c) troposphere scatter
(d) ionosphere reflection
Ans :: b

25. Indicate the false statement. The square of the thermal noise voltage
generated by a resistor is proportional to
(a) its temperature
(b) Its resistance
(c) Boltzmann’s Constant
(d) the bandwidth over which it is measured

Ans :: a

28. If the plate supply voltage for a plate modulated class C amplifier is V, the
maximum plate-cathode voltage could be almost as high as
(a)4v
(b)3v
(c)2v
(d)1v
Ans :: a

 

Non-Technical Section

AAI Numerical Aptitude Questions

(1) The least perfect square number which is divisible by 3,4, 5, 6 and 8 is
(a) 900
(b) 1600
(c) 2500
(d) 3600
Ans: ( d ) 3600

2. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes are equal. What is the total number of notes ?
(a) 60
(b) 90
(c) 75
(d) 45
Ans: ( b ) 90

3. In an organization, 40% of the employees are matriculates, 50% of the remaining are graduates and remaining 180 are post-graduates. How many employees are graduates ?
(a) 360
(b) 240
(c) 180
(d) 300
Ans: ( c ) 180

4. In class of 100 students 50 students passed in Mathematics and 70 passed in English, 5 students failed in both Mathematics and English. How many students passed in both the subjects?
(a) 25  (b) 30  (c) 50  (d) 45

Ans :: a

5. If 10 cats can kill 10 rats in 10 minutes how long will it take 100 cats to kill 100 rats
(a) 1 minutes (b) 10 minute  (c) 100 minutes  (d) 10000 minutes

Ans :: b

6. A clock shows the time as 6 a.m. If the minute hand gains 2 minutes every hour, how many minutes
will the clock gain by 9 p.m.?
(a) 30 minutes
(b) 25 minutes
(c) 28 minutes
(d) 34 minutes

Ans :: a

 AAI General Awareness Questions

15. National Institute of Oceanography is located in :
a. Calcutta
b. Chennai
c. Mangalore
d. Panaji
Ans : d

16. The 2004 Olympics were held in :
a. Bangkok
b. Rome
c. Athens
d. Nagasaki
Ans : c

17. Who headed the committee appointed on Kargil War ?
a. Gen. V. P. Malik
b. Gen. S. K. Sinha
c. K. Subramanyam
d. K. C. Panth
Ans : c

18. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of
a. cricket
b. Hockey
c. Football
d. Chess
Ans : a

19. New York is situated on the river
a. Hudson
b. Thames
c. Danube
d. Tigris
Ans : a

20. “The Woman of the Millennium” selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is
a. Margaret Thacher
b. Hillary Clinton
c. Chandrika Kumaratunga
d. Indira Gandhi
Ans : d

21. On 21 February 2012…………….Government  and the Airport Authority of India AAI  signed a memorandum of understanding (MOU) to establish airports in ……….. and ………….

Ans :: Jharkand Government,Jamshedpur and Bokaro

22. Territorial waters of India extends up to how many nautical miles ?

(a) 8  (b) 12   (c) 16 (d) 22

Ans :: b

23. The General Assembly of United Nations meets
a. Once a year
b. twice a year
c. thrice a year
d. Once in five years
Ans : a

24. The Finance Minister ofIndia recently made a mention that Infrastructure Development in India should be done on PPP model only. What is the full form of’PPP’?

a) Purchasing Power Parity
b) Public Private Partnership
c) Purchase Produce Provide
d) People’s Programme & Priority
e) None of these

Ans :: b

25. The Golden Peacock Award for the Best Film was given to which of the following films at the 42nd International Film Festival of India which came to an end at the Kala Academy in Panaji, Goa on 3 December 2011?

a) Russian film Elena
b) an Israeli film Restoration
c) Columbian Film Porfirio
d) Malayalam film Adaminte Makan Abu

Ans :: c

AAI General English Questions & AAI Reasoning Ability Questions will bu updated soon…within a couple of hours along with the AAI Junior Executive ATC,Electronics Study Materials

 

ilook website
 
 

Categories:Uncategorized;Tags: , , ,

   

225 Comments to “AAI Junior Executive ATC Electronics Previous Question Papers”

  1. AISWARYA says:

    plz send atc jnr engineer previous year question paper to aiswarya0194@gmail.com

  2. minal Bhandarkar says:

    please send me previous 5 years AAI ATC exam question papers…. if u know the tentative date for exam 07/2016 then please tell me

  3. sujeet says:

    Is baar sirf non tech ayega kya… Sab engg branch include hai

  4. sujeet says:

    Sr is baar atc me technical nahi aayega

  5. sujeet says:

    Atc me technical nahi aayega is baar

  6. pavan says:

    Sir plz sentd me ATC previous year questions papers. ?.

  7. lakshmi says:

    Sir I have applied for ATC post, please kindly send me previous papers and exam date

  8. NIKHITHA M R says:

    Respected Sir,

    I have applied for the 2015 ATC post in AAI. So I kindly request you to send the previous years question papers along with their answer keys to my mail id.

    yours faithfully
    Nikhitha M R

  9. mownika says:

    Respected sir,
    i applied for AAI Jr. Executive ATC.. pls send me syllabus and previous question papers to my mail..
    thanking you.

  10. Pradeep kumar verma says:

    Dear sir,
    I m requested to you plz send the All 5 years question of aai JE(ATC) on theRajpradeep22392@gmail.com

  11. dear sir
    ple send previous year paper and syllabus for AAI JE ATC 2015 at neerajgupta0721@gmail.com

  12. yespee says:

    kindly send me AAI Junior exe questions

  13. Shahbaz says:

    Respected Sir
    pls send me the question papers and model papers of junior execurive ATC of airport authority of india for 2015 exam on my mail.
    I will be great thankful to you

  14. Shreya Badoni says:

    Sir,
    Please kindly send preparation material and last 5 years exam papers for AAI JE ATC .

    Thanks & Regards
    Shreya B

  15. kapil says:

    Kindly provide previous years paper and the detailed syllabus for ATCATC
    THANKU

  16. Dhaval NERKAR says:

    Sir can you please mail me last five years question paper on my email. Thank you.

  17. Yashpreet Kaur says:

    hello sir,
    Please send me previous year question paper and study material on yashpi10@gmail.com.

    Regards,
    Yashpreet Kaur

  18. DHANASEKAR says:

    Dear sir

    Kindly send the syllabus for Junior Executive & ATC recruitment, also last two years sample questionnaires.

    Regards,
    Dhanasekar

  19. tiya says:

    sir,pls snt me last 5 yrs atc question papers

  20. sumit says:

    i wanna aai privious year exam

  21. Parvesh says:

    Send the previous paper of atc on my mail id plzzzz

  22. pratik says:

    sir please send me previous years papers on my mail id- pratikpatil20292@gmail.com

  23. dhaksha says:

    sir plz swnt aai previous year question ppapers for ATC

  24. Priyank says:

    Sir pls send preparation materials for AAI JE ATC 2015 at prynk0007@gmail.com.

    Thanks & Regards
    Priyank B

  25. s.jaya lakshmi says:

    send AAI previous question paper(2014) for ATC

Leave your comment here: