APGENCO 2011 Sub-Engineer Question Paper (Memory Based) | Indian Shout

You are here: » APGENCO 2011 Sub-Engineer Question Paper (Memory Based)

APGENCO 2011 Sub-Engineer Question Paper (Memory Based)

APGENCO 2011 Sub-Engineer Question Paper (Memory Based)

Held on 27-02-2011

Firstly Thanks to Lalitha Pothkanuri for helping us by Providing Questions Asked in APGENCO 2011 Sub-Engineers Exam 27-02-2011.

(SOME OF THE QUESTIONS FOR ELECTRONIC STUDENTS)
1.MOBILITY OF A CARRIER IS MEASURED IN —————(UNITS)
2.N-TYPE SEMICONDUCTOR  IS MADE BY ADDING ————–(PENTAVALENT OR TRIVALENT )
3.IRDA , 1951 ACT STANDS FOR ——————–(IDUSTRIES DEVOLOPMENT AND REGULATION ACT)
4.ORIFICE METER IS USED FOR ————————-(PRESSURE OR TEMPERATURE OR AIR )
5.OP-AMP IDEAL CHARACTERISTICS————-
6.CRO SHOULD HAVE —————–INPUT IMPEDANCE TO AVOID LOADING.(HIGH OR LOW)
7.IN CRO TIME BASE GENERATOR OUTPUT IS GIVEN TO————- (HORIZONTAL OR VERTICAL DEFLECTION PLATES OR BOTH)
8.BINARY EQUIVALENT OF 20 (GIVEN IN DECIMAL)
9.HOW MANY DECADE COUNTERS ARE REQUIRED(IF IC 74—IS USED) TO COUNT  FROM 0 TO 999———-(1 OR 2 OR 3 OR 4)
10.FULL ADDER  IS MADE WITH—————(2 HALF ADDERS &  1OR GATE)
11.HIGH –Q INDUCTANCE IS MEASURED BY————(HAY’S BRIDGE OR SCHERING BRIDGE OR WEIN BRIDGE—–)

AND MORE THAN HALF QUESTIONS ARE RELATED TO POWER PLANT………………………….
SO ALL THE BEST  FOR NEXT TIME…………………………..

Any One Know other Questions asked in APGENCO 2011 Sub-Engineers Exam please post it through Comments!!!

indianshout android app
 
 

Categories:APGENCO;Tags: , , , , , , , ,

   

37 Comments to “APGENCO 2011 Sub-Engineer Question Paper (Memory Based)”

  1. baba says:

    where can i fnd mechanical previous questin papers for sub engineer can u plz send me previous qstns i didt find any where plz help me

  2. maneesha says:

    where can i fnd mechanical previous questin papers for subengineer can u plz send me previous qstns i didt fnd anywre plz help me

  3. yakub says:

    piz send to me previous AE qsn pepars

  4. yakub says:

    please send to me previous sub engg question pepars

  5. Naveen says:

    plz send me previous papers with answers

  6. japa.gangadhar says:

    this site is very good for all

  7. sujitha says:

    a speed can be measure with ___________

  8. C. JYOTHI says:

    send privious papers……………….

  9. venkatesh says:

    plzz send mee last year question paper thanking uuu

  10. nagaraj says:

    please send previous transco papers

  11. ethendra says:

    frds plz send me ap transco/apgenco xam papers as well as impotent materials….
    iam prepareing 4 ae n sub engg plz……………. help me mail me on ethendra.eee@gmail.com

  12. keerthana says:

    pls send me the previous questions and answers in APGENCO exam

  13. ganesh gomavarapu says:

    shakunthala posted this q…that

    Whatt-hour is a itegrated or obsolute

    ans} watt-hour meter is also called as energy meter … it can read the energe and also record it for feture use …because of this reasion it can be called as itegrated meter . e.g our house service meter .as for as i know i posted this ans ..if it is wrong then mail me to ganesh.gomavarapu@gmail.com

  14. ganesh gomavarapu says:

    Control of the water in Hydel power plants by—Penstock/Bypass/Wicket
    ans}wicket

  15. vamshi says:

    results r out check u r result at this website apgenco.cgg.gov.in
    i got selected

  16. naveen says:

    when results coming

  17. sushma says:

    when will be the results?

  18. kiran says:

    Genco SubEngineers written test results will be in the 1st week of April

  19. naveen says:

    1. Flame scanners are used for
    A. flame fire
    B. RH
    C. SH
    D. Non

    RH,SH mean ? plz send comment

    2. Healthy flame in which color
    A. gold orange
    B. blue
    C. white
    D. Red
    comment
    Gold orange color mainly in corbon material i think its wrong
    Blue color mainly Gas, electric stove in heating element using tungsten that’s why glow in Gold orange color, mainly its Blue. Ex:- Electrons passing in two electrodes in B/w Persian blue color

    3. The dangerous thing in steam boiler is
    A. Less water level
    B. Leakage in super heater
    C. Economiser
    D. Airperheater

    comment ?
    ……..

  20. Sunil kurnool says:

    When wil be d results of sub engineers relesd plz send me d date

  21. sailaja says:

    when will be the results of sub engineers? pl send me message

  22. admin says:

    These Questions are from our Visitors..please cross check answers..

  23. naveen says:

    when result coming Apgenco sub engineer 27-2-2011 ? plz send me

  24. madhu says:

    r these answers are correct??????when will be the results????

  25. vamshi says:

    apgenco 2011 subeng electrical
    1)SMPS operating at 20KHZ to 100KHZ use main switching element
    ans:MOSFET
    2)pair of two scr’s ans:DIAC
    3)”in a junction incoming currents equal to outgoing current”which law ans:kirchoffs first law
    4)power in 3-phase circuit ans:sqrt3*line voltage*line current*cosine of angle btwn Vl&Il
    5)power amplifier which is less efficient ans:CLASS A
    6)low voltage circuit breakers are used upto ans:600V
    7)under voltage c.b. mainly used for protection of ans:motor
    8)water hammer effect is in ans: penstock
    9)pipe which connects dam to power house ans:penstock
    10)pulverised fuel is mainly used for ans : better combustion
    11)modulation is primarily accomplished by ans:TRANSMIT AF SIGNALS OVER LONG DISTANCES
    12) location of lightning arrestor ans:transformer
    13)cntrl+v ans:paste
    14)tables are created by using ans:excel
    15)powerpoint is mainlu used for ans:presentation
    16)IDRA 1951 act ans:industiral development and regulation act
    17)PLCC stands for ans:power line carrier communication
    18)EPABX stands for ans:electronic private automatic branch exchange
    19)cables used for H.V. are ans:OIL FILLED
    20)coal which has least calorific value ans:lignite
    21)armature reaction in alternator causes ans:reduction in terminal voltage
    22)no.of parallel paths in a 2 pole duplex lap winding is ans: mp = 2*2 =4 where m is duplex = 2,p = no.of poles
    23)francis,propeller turbines comes under ans:reaction turbines
    24)type of coolin used in large turbo alternators ans:hydrogen
    25)demand factor = ans: max.load/connected load
    26)——-process is used in nuclear power plant ans:fission
    27)VRLA stands for ans:valve regulated lead acid battery
    28)most common battery for industrial purpose ans; nickel – cadmium
    29)moving coil instument measures ans:d.c.
    30)in cro time base signal is applied to ans; x-plates
    31) megger is used to measure ans:insulation resistance
    32)xor operation ans:A’B+AB’
    33)generally transistor operation ans:E-B forward bias,C-B reverse bias
    34)ideal op-amp ch’s ans:infinite i/p resistance, zero o/p res
    35)digital voltmeter measures ans:avg.value
    36)speed can be measured with ans:tachometer
    37)volatile memory ans:when power is off data lost
    38)in a conducting sphere electrical intensity is zero ans:inside or interior
    39)MMF analogous to ans:voltage or emf
    40)orifice is used to measure ans:flow
    41)in direct arc furnace ans:current is high
    42)unit of iilumination ans:lux
    43)in motor relation b/w Eb and v is ans: Eb=V-IaRa
    44)statically induced emf principle is used in ans:transformer
    45)centrifugal pump converts ans:elec energy to kinetic energy
    46)efficiency of thermal plant ans:30%
    47)otto cycle ans:foyr storke engine
    48)flue gas temp can be measured by using ans:thermo couple
    49)plant which has low running cost ans:hydel
    50)form factor = ans:r.m.s value/avg.value

  26. naveen says:

    1. IRDA

  27. Eda.shakunthala says:

    (1)thermocouple is used at
    (2) temperature in thermal power plant is measured by
    (3)Whatt-hour is a itegrated or obsolute
    (4)one binary digit is equalto

  28. pasha says:

    1. speed can be measure with……… TACHO METER
    2.Angle b/w stator flux and rotor is called……. TORUE ANGEL
    3.Francis, kaplan turbines are……. REACTION TURBINES
    4.Meggar……………………… INSULATION RESISTANCE MEASUREMENT
    5.Volatile memory…….. RAM
    6. Lowest efficiency…….. CLASS-A
    7.For 210kv cable……….. OIL INSULATION
    8.Noise ratio high in…………. FM
    9.Generatos are cooled with……… HYDROGEN
    10.Low voltage……………… 1100v
    11.moving coil………… DC SUPPLY
    12. Illumination units………… LUX

  29. Eda.shakunthala says:

    Ece questions

    what is the instrment is used for meausring speed of dc motor
    what is the value of 20 in binary system

  30. naveen says:

    if u have any q plz send me …. chirivellanaveen@gmail.com

  31. naveen says:

    EEE
    1. KCL — is fist law
    2. Form factor —= rms value/ave. value
    3. Demand factor —-= MD/ connected load
    4. FWR minimum diode is —-2
    5. constant speed motor is —synchronous motor
    6. motor Eb = V – Ia Ra
    7. corborator is mixed — Fuel and Air
    if u have any other q plz send me ….

  32. Eda.shakunthala says:

    ECE questions
    A filip flop is a————–

    a)multistable b)bistable c)
    ans is b

  33. B.Visweswar nath says:

    Hi,
    Some more questions what i remember—

    1.No pollution Power plants—therma/hydel/nuclear—

    2.Control of the water in Hydel power plants by—Penstock/Bypass/Wicket

    3.Height if the Chimney in plants depends—Amount of draught/As per pollution control
    4.Co2 fire Ex. equipments comes under which class—Class A/Cl.B/Class c
    5.In DC motor Output power taken from–Shaft/Frame/Armature/Field
    6.Venturi Tube used for—
    7.Gas analyser Output ____
    8.Small change in Measure Variable to instrument effect–resolution/accuracy/Sensitivity
    9.Power plant Efficiency–33%/50%75%
    10.PLCC stands for—–Power line Carrier Control
    11.Pressure Gauge calibrated with—
    12.Efficiency of transformer means–High Permeability with low hysterisses

    These are all questions what i remember —-

    If u have any doubt please Respond—

  34. B.Visweswar nath says:

    1.How we will measure the temperature —-(Thermocouple,thermistor,RTD,All of the above)
    2.UJT characteristics similar to——–

    3. TRIAC fired with———znerdiode/transistor/DIAC

    4.How many decade counters need to count 0 to999——2/3/4/1—3 decade

    5.What is the Voltage used to service in Switch yard–110V/220V/440V
    6.SCR is —–3 terminal2 layer/3 terminal 4layer/—–
    7.Colour of the good flameis—orange/red/blue—
    8.what is the out put wave form fromSchmitt trigger—
    9.What is the energy used in Hydel power plant to produce electricity —KE Of water/PE of water—-
    10.Flip flops are —-mono/bistable
    11.EPABX stands for—–
    12.What is the Instrument used to measure the Speed——
    13.Adding the impurities to conductor called—–
    14.RAM is —Volatil/Non volatile—-
    15.Combinational Ckts consits of –No Memory elements/Memory elements
    16.What is frequency of O/P if we apply input with 50HZ to rectifier—
    17.Whcih will protect the Transformer when thers is surges in line—
    18.Datalogger usefullin Power plants—-
    19.Flame scanners are used —-Used in pwer plants
    20.200AH battery give Current—25A 8 H/100A 2H/200A 1 Hour
    21.VRLA stands for——-
    22.What is the lighting lux in Power plant—-
    23.No load spped of the motor high in—-Series/Shunt/Cumulative motors
    24I/p to O/P.Phase angle of Common base Amplifier—0/180/-180–0 deg.
    25.Hexa deimal means—-4/8/16–
    26.EMF in Magnetic field is–Ac/DC/Both —
    27.Vibration related with—velocity/Frequency—
    28.Which part is bigger in Transisitor—base.Emitter/Collector/All are equal
    29.What we use for cooling of generator in P plant—Oil/Hydrozen/water–
    30.UPS application–Battery vehicle/Computer power supply/electrical transcat

    These what i remember my self…

  35. Naresh.P says:

    hi friendss this naresh form bangalore i need the APGENCO JPA ELECTONICS trade written test pepar pattern please to my e mail.id ; nareshnaidu123@gmail.com

  36. SURENDRA says:

    Hi friends this SURENDRA from Bangalore i need the APGENCO JPA fitter trade model test papers and written test pattern please to my email id surendra.derangula@gmail.com

  37. Ganesh says:

    EEE Questions

    1. ctrl+v is used to…
    a.copy
    b.past
    c.edit
    d. none of the above
    ans: b

    2. Tables can be created in …
    a. word
    b. excel
    c. powerpoint
    d. acess
    ans: b

    3. power point is used to create…
    a. documentation
    b. words
    c. presentation
    d. design
    ans: c

Leave your comment here:

 
Sponsored links
Free Email Updates

Get more stuff like this
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Sponsored Links