APTRANSCO Sub Engineer Electrical Previous Question Papers | Indian Shout

You are here: » APTRANSCO Sub Engineer Electrical Previous Question Papers

APTRANSCO Sub Engineer Electrical Previous Question Papers

Aptransco Sub Engineer  Model Question Papers

(1) The two windings of a transformer is
 (A)   conductively  linked.
 (B)  inductively linked.
 (C)  not linked at all.
 (D)  electrically linked.
 Ans : B
 
(2) The d.c. series motor should always be started with load because
(A) at no load, it will rotate at dangerously high speed.
(B) it will fail to start.
(C) it will not develop high starting torque.  
(D) all are true.
 Ans: A
 
(3) The frequency of the rotor current in a 3 phase 50 Hz, 4 pole induction motor at full  load speed is about
 (A) 50 Hz.
(B)  20 Hz.
(C) 2 Hz.
(D)  Zero.
 Ans: C
 
(4) The power factor of a squirrel cage induction motor is  
(A) low at light load only.
(B) low at heavy load only.
(C) low at light and heavy load both.
(D) low at rated load only.
 Ans: A
 
(5) The generation voltage is usually
 (A)  between 11 KV and 33 KV.
(B)  between 132 KV and 400 KV.
(C)  between 400 KV and 700 KV.
(D)  None of the above.
  Ans: A
 
(6) When a synchronous motor is running at synchronous speed, the damper winding
produces
 (A)  damping torque.
 (B)  eddy current torque.
 (C)  torque aiding the developed torque.  
  (D)  no torque.
 Ans: D
 
(7) If a transformer primary is energised from a square wave voltage source, its output
voltage will be
 (A)  A square wave.
(B)  A sine wave.
(C) A triangular wave.
(D)  A pulse wave.
 Ans: A
 
(8) In a d.c. series motor the electromagnetic torque developed is proportional to
 (A)  Ia
 (B) (Ia)2
(C)  1/Ia
(D) 1/(Ia)2
Ans: B
 
(9) In a d.c. machine, the armature mmf is  
 (A)  stationary w.r.t. armature.
(B)  rotating w.r.t. field.
(C) stationary w.r.t. field.
(D)  rotating w.r.t. brushes.  
Ans: C
 
(10)Which of the following is usually not the generating voltage ?
(A) 6.6 kV
(B) 9.9 kV
(C) 11kV
(D) 13.2 kV.
Ans: B
 
(11) Boosters are basically
(A) inductors
(B) capacitors
(C) transformers
(D) synchronous motors
Ans: C
(11)Which of the following is not the distribution system normally used
(A) 3 phase-4 wire
(B) 3 phase-3 wire
(C) Single phase – 3 wire
(D) Single phase -4 wire.
Ans: D
 
(12) Conductors for high voltage transmission lines are suspended from towers
(A) to reduce clearance from ground
(B) to increase clearance from ground
(C) to reduce wind and snow loads
(D) to take care of extension in length during summer.
Ans: B
 
(13)Transmission efficiency increases as
(A) voltage and power factor both increase
(B) voltage and power factor both decrease
(C) voltage increases but power factor decreases
(D) voltage decreases but power factor increases.
Ans: A
 
(14)In overhead transmission lines the effect of capacitance can be neglected when the length of line is less than
(A) 200 km
(B) 160 km
(C) 100 km
(D) 80 km.
Ans: D
 
(15) Skin effect depends on
(A) size of the conductor
(B) frequency of the current
(C) resistivity of the conductor material
(D) all of the above.
Ans: D
 
(16) Instrument is a device for determining
(a) the magnitude of a quantity
(b) the physics of a variable
(c) either of the above
(d) both (a) and (b)
 
(17) Electronic instruments are preferred because they have
(a) no indicating part
(b) low resistance in parallel circuit
(c) very fast response
(d) high resistance in series circuit
(e) no passive elements.
 
(18) An accurate voltmeter must have an internal impedance of
(a) very low value
(b) low value
(c) medium value
(d) very high value
 
(19) The insulation resistance of a transformer winding can be easily measured with
(a) Wheatstone bridge
(b) megger
(c) Kelvin bridge
(d) voltmeter
 
(20) A 100 V voltmeter has full-scale accuracy of 5%. At its reading of 50 V it will give an error of
(a) 10%
(b) 5%
(c) 2.5%
(d) 1.25%
 
(21) An analog instrument has output
(a) Pulsating in nature
(b) Sinusoidal in nature
(c) Which is continuous function of time and bears a constant relation to its input
(d) Independent of the input quantity
 
(22) Which of the following instrument is suitable for measuring both a.c. and d.c.
quantities.
(a) permanent magnet moving coil ammeter.
(b) Induction type ammeter.
(c) Quadrant electrometer.
(d) Moving iron repulsion type ammeter.
(e) Moving iron attraction type voltmeter.
 
(23) For a line voltage V and regulation of a transmission line R
Ans: B
(24) The temperature of resistance furnaces can be controlled by changing the:
 (A)  applied voltage
(B)  number of heating elements
(C)  circuit configuration
(D)  All of the above 
 Ans: D
 
(25) A single phase Hysteresis motor
  (A)  can run at synchronous speed only  
  (B)  can run at sub synchronous speed only  
  (C)  can run at synchronous and super  synchronous speed    
  (D)  can run at synchronous and sub  synchronous speed
Ans: A
 
(26) The armature of a dc machine is laminated to reduce:
(A)  Eddy current loss
(B)  Hysteresis loss
 (C)  copper losses 
(D)  friction and windage losses
Ans: A
 
(26) No load current in a transformer:
 (A)  lags the applied voltage by 90°
 (B)  lags the applied voltage by somewhat less than 90°   
 (C)  leads the applied voltage by 90°
 (D)  leads the applied voltage by somewhat less than 90°
 Ans: B
 
(27) Fleming’s left hand rule is applicable to ?
a) dc generator                b) dc motor
c) alternator                     d) Transformer
ANS: (b)
 
(28) Which of the following power plants is the least reliable ?
a) wind                          b) tidal
c) geothermal            d) solor
ANS: (a)
 
29) Which of the following power plants is the most reliable ?
a) diesel                 b) Hydro-electric
c) steam                d) tidal
ANS: (b)
 
(30) Zener diodes , when used as voltage standards ?
a) are forward biased           b) are reverse biased
c) cover a wide range of current                          d) operate in breakdown strength
e) all of above except (a)
ANS : (e)
 
For more Questions click on the below links::
http://www.indianshout.com/electrical-objective-questions-daily-updates-2/1722
http://www.indianshout.com/electrical-objective-questions-daily-updates-1/1616

ilook website
 
 

Categories:Uncategorized;Tags: , , ,

   

19 Comments to “APTRANSCO Sub Engineer Electrical Previous Question Papers”

  1. siva sankar says:

    sir please send sub engineer question paper

  2. DAVASANI SRAVANTHI says:

    thanks a lot………..sir please send me more questions papers to my mail id sir plz plz plz plz my mail id sravanthi.devasani88@gmail.com

  3. rajamohanreddy says:

    its awesome but please gather some question papers more

  4. swathi says:

    sir please send the previous sub engineering electrical papers

  5. Varun D says:

    Plz upload sub-engineer previous papers

  6. raju says:

    Sir plz send sub engineer model papers

  7. vijaykrishna vickey says:

    sir/medam ,,,,,,,,plz upload the question papers as many as possible,,,,,,,,its our kind request frm whole the diploma candidates

  8. Ravi says:

    I am completed diploma so I want eee sub eng previous paper

  9. Ravi.A says:

    Sir/medam plz send me previous question paper eee AE…

  10. sravanthi says:

    sir please send me the previous question papers of sub-engg in electrical

  11. Gowtham says:

    Respected sir/madam,
    i am gowtham, i am diploma EEE student, i am preparing for Genco and Transco sub engineer please provide all previous papers and any material about sub engineer exam to the below mail id, please send me sir/madam. mail id :- singu.gowtham@gmail.com

  12. H Vamsi Krishna says:

    Sir Pls send previous questions papers for sub engineer positions at ELECTRICITY BOARD

  13. rajesh says:

    eee papers

  14. sandhya says:

    plz send some questions papers sir plz plz plz plz

  15. srinivasa reddy says:

    pl send aptransco sub engineer quction paper answer

  16. PRASAD says:

    SIR PLS SEND KEY PAPER

  17. G.Bhujangarao says:

    thanks a lot…….. please gather some more questions………daily

  18. shivakumar kummari says:

    please gather some more question papers

  19. srilakshmi(@ks@) says:

    thanks a lot….. please gather some more questions……..

Leave your comment here: