Computer Awareness Solved Question Papers for all Bank Exams

Computer Knowledge Question Papers for Bank Exams with Answers

Here is a Computer Awareness or Computer Knowledge study Material which can be helpful for all those candidates appearing for Bank Examinations including IBPS Examinations.

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Answer: B
 
2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Answer: A
 
3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Answer: B
 
4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Answer: A
 
5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal computer is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Answer: C6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Answer: C
 
7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animals movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Answer: B
 
8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Answer: A
 
9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Answer: A
 
10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
 
11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Answer: D12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Answer: D
 
13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Answer: B
 
14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Answer: B
 
15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual
print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Answer: B
 
16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Answer: C
 
17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Answer: D
 
18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is
made up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Answer: D
 
19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Answer: C
 
20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Answer: B
 
21. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte
Answer: C
 
22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Answer: C
 
23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Answer: A
 
24. The components that process data are located in the:
A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Answer: C25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Answer: D
 
26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Answer: A
 
27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Answer: B
 
28. The ____________, also called the brains of the computer, is responsible for processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Answer: D
 
29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Answer: B
 
30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Answer: A
 
31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Answer: B
 
32. System software is the set of programs that enables your computers hardware devices and ____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Answer: D
 
33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Answer: A
 
34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Answer: C
 
35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.
Answer: A
 
36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Answer: D
 
37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations
extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Answer: B
 
38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Answer: D
 
39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Answer: A
 
40. ____________ is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
 
41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage
Answer: D
 
42. ____________ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million
Answer: A
 
43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Answer: B
 
44. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Answer: C
 
45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a
means by which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Answer: B
 
46. The operating system is the most common type of ____________ software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Answer: C
 
47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Answer: B
 
48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an  icon, are called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.
Answer: A
 
49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.
Answer: D
 
50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.
Answer: A
 
51. Between PCs and Macs, the ____________ is the platform of choice for graphic design and animation.
Answer: Mac
 
52. The ____________ is the program that manages the hardware of the computer system,including the CPU, memory, storage devices, and input/output devices.
Answer: operating system
 
53. The type of operating system software you use depends on your computer’s
____________.
Answer: platform
 
54. ____________software helps you carry out tasks, such as typing a document or creating
a spreadsheet.
Answer: Application
 
55. ____________are the fastest and most expensive computers.
Answer: Supercomputers
 
56. A ____________ is approximately 1,000 bytes.
Answer: kilobyte
 
57. Input devices are used to provide the steps and tasks the computer needs to process data, and these steps and tasks are called ____________.
Answer: instructions
 
58. A computer gathers data, processes it, outputs the data or information, and ____________ the data or information.
Answer: stores
 
59. The binary language consists of two digits: ____________ and ____________.
Answer: 0 and 160. A string of ____________ 0s and 1s is called a byte.
Answer: eight (8)
 
61. The devices you use to enter data into a computer system are known as ____________
devices.
Answer: input
62. The devices on a computer system that let you see the processed information are known
as ____________ devices.
Answer: output
 
63. ____________ is the set of computer instructions or programs that enables the
hardware to perform different tasks.
Answer: Software
 
64. When you connect to the ____________, your computer is communicating with a server at your Internet service provider (ISP).
Answer: Internet
 
65. ____________ are computers that excel at executing many different computer programs at the same time.
Answer: Mainframes
66. ____________is the application of computer systems and techniques to gather legal evidence.
Answer: Computer forensics
 
67. ____________ is the science that attempts to create machines that will emulate the human thought process.
Answer: Artificial intelligence (AI)
 
68. Macintosh computers use the Macintosh operating system (Mac OS), whereas PCs generally run ____________ as an operating system.
Answer: Microsoft Windows
 
69. A process known as ____________ tracks trends and allows retailers to respond to consumer buying patterns.
Answer: data mining
 
70. Hard disk drives and CD drives are examples of ____________ devices.
Answer: storage
 
71. You would use ____________ software to create spreadsheets, type documents, and edit photos.
Answer: application
72. ____________ are computers that support hundreds or thousands of users simultaneously.
Answer: Mainframes
 
73. ____________ is the term given to the act of stealing someones identity and ruining their credit rating.
Answer: Identity theft
 
74. Surgeons are using ____________ to guide robots to perform delicate surgery.
Answer: computers
 
75. Patient ____________ are life-sized mannequins that have a pulse and a heartbeat and respond to procedures just like humans.
Answer: simulators
 
For more Questions on Computer Knowledge click on the below link ::

Computer Knowledge Questions and Answers

ilook website

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.