DIGITAL ELECTRONICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS-1 | Indian Shout

You are here: » DIGITAL ELECTRONICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS-1

DIGITAL ELECTRONICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS-1


DIGITAL ELECTRONICS OBJECTIVE QUESTIONS -PART-1


1.The number of digits in octal system is

a.8
b.7
c.10
d. none

2..The number of digits in Hexadecimal system is
a.15
b.17
c.16
d. 8

3.The number of bits in a nibble is
a.16
b.5
c.4
d.8

4.The digit F in Hexadecimal system is equivalent to —— in decimal system
a.16
b.15
c.17
d. 8

5.Which of the following binary numbers is equivalent to decimal 10
a.1000
b.1100
c.1010
d.1001

6.The number FF in Hexadecimal system is equivalent to —— in decimal system
a.256
b.255
c.240
d.239

7.IC s are
a. analog
b. digital
c. both analog and digital
d. mostly analog

8.The rate of change of digital signals between High and Low Level is
a. very fast
b. fast
c. slow
d. very slow

9. Digital circuits mostly use
a. Diodes
b. Bipolar transistors
c. Diode and Bipolar transistors
d. Bipolar transistors and FETs

10.Logic pulser
a. generates short duration pulses
b. generate long duration pulses
c. generates long and short duration
d. none of above

11.What is the output state of an OR gate if the inputs are 0 and 1?
a.0
b.1
c.3
d.2

12.What is the output state of an AND gate if the inputs are 0 and 1?
a.0
b.1
c.3
d.2

13.A NOT gate has…
a. Two inputs and one output
b. One input and one output
c. One input and two outputs
d. none of above

14.An OR gate has…
a. Two inputs and one output
b. One input and one output
c. One input and two outputs
d. none of above

15.The output of a logic gate can be one of two _____?
a. Inputs
b. Gates
c.States
d. none

16.Logic states can only be ___ or 0.
a. 3
b. 2
c.1
d.0

17.The output of a ____ gate is only 1 when all of its inputs are 1

a. NOR
b. XOR
c. AND
d. NOT

18.A NAND gate is equivalent to an AND gate plus a …. gate put together.
a. NOR
b. NOT
c. XOR
d. none

19.Half adder circuit is ______?
a. Half of an AND gate
b. A circuit to add two bits together
c. Half of a NAND gate
d. none of above

20. Numbers are stored and transmitted inside a computer in
a. binary form
b. ASCII code form
c. decimal form
d. alphanumeric form

21.The decimal number 127 may be represented by

a. 1111 1111B
b. 1000 0000B
c. EEH
d. 0111 1111

22.. A byte corresponds to
a. 4 bits
b. 8 bits
c. 16 bits
d. 32 bits

23.A gigabyte represents
a.1 billion bytes
b. 1000 kilobytes
c. 230 bytes
d. 1024 bytes

24. A megabyte represents
a. 1 million bytes
b. 1000 kilobytes
c. 220 bytes
d. 1024 bytes

25.. A Kb corresponds to
a. 1024 bits
b. 1000 bytes
c.210 bytes
d. 210 bits

Frd’s i collected these questions !!! if any body know the answers for any questions post it in comments i will update the page with answers given by you !!! keep visiting i will upload more questions prepare well!!!

Similar Posts:

 
 
Posted by 19 Responses

Categories:ELECTRICAL OBJECTIVE;Tags: , , , , , , ,

Free Email Newsletter

Stay Updates with this Blog. Get Free email newsletter updates..

And then confirm your email subcription

   

19 Comments to “DIGITAL ELECTRONICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS-1”

  1. shailesh says:

    i think for 10 question….logic puser geneerate short and long duration pulse.
    becoz it’s freq range f=1 to 800 Hz.means time T=1 sec to 1.25ms.
    Means it can generate both.

  2. MUHAMMAD SHAHWAZ says:

    PLZ SEND ME MORE MCQS OF ELECTRONICS

  3. bhasker says:

    please send me c++ MCQ and DE and 8085 MCQ on my mail id
    from
    bhasker

  4. Anoop says:

    Answers of DIGITAL ELECTRONIC MULTIPLE CHOICE QUESTIONS-1
    1. a
    2.c
    3.c
    4.b
    5.c
    6.b
    7.c
    8.a
    9.c
    10.b
    11. b
    12.a
    13. b
    14. a
    15. a
    16. c
    17.c
    18. b
    19.b
    20.a
    21. d
    22. b
    23. a
    24. a
    25.b

  5. mohanapriya says:

    plz snd all ans soon

  6. Gaurav says:

    13 ans is b
    18 ans is b
    21 and is d

    rest all are correct

  7. chinni says:

    question no 21st answer is d. 25th answer is a

  8. achin says:

    for Digital Electronics MCQ the best book is authored by RK Kanodia. it has more than 1500 mcqs with full solutions.

  9. answer of 13th is wrong it bcoz not date has single input and single output.. says:

    answer of 13th is wrong it bcoz not date has single input and single output..

  10. anu says:

    plz send me the answer key of DIGITAL ELECTRONICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS -4

  11. Sachin Parmar says:

    Some answers are wrong
    answer of 1st n 13th should be (b)

  12. Ranjit says:

    Please send me the answer of DIGITAL ELECTRONICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS-1 to 4

  13. Shruti says:

    the answer of ques. 18 is b (not a) bcoz negation of AND is NAND. so AND+NOT=NAND

  14. anamika shukla says:

    give me answer of 3,4,

  15. zankhana says:

    i want know answers of DIGITAL ELECTRONICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS-2,3,4
    pl upload soon……….
    thank you!!!!!!

  16. Kulvinder Singh says:

    kindly suply the ans. for COP-03-Computer-Operator-Old-Questions-2061.pdf

  17. abc says:

    most of the above ans are incorrect
    13 a
    15 c
    18 b
    21 a

  18. dinesh says:

    1.a
    2.c
    3.c
    4.a
    5.c
    6.a
    7.c
    8.a
    9.c
    10.b
    11.b
    12.a
    13.c
    14.a
    15.a
    16.c
    17.c
    18.a
    19.b
    20.a
    21.c
    22.b
    23.a
    24.b
    25.b

Leave your comment here:

 
Sponsored links
Free Email Updates
Get All Latest Updates in Ur e-mail Inbox..

And then confirm your email subcription

Sponsored Links