DIGITAL ELECTRONICS OBJECTIVE QUESTIONS-3 | Indian Shout

You are here: » DIGITAL ELECTRONICS OBJECTIVE QUESTIONS-3

DIGITAL ELECTRONICS OBJECTIVE QUESTIONS-3

DIGITAL ELECTRONICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS -PART-3

51.RAM can be expanded to a
a. increase word size
b. increase word number
c. increase word size or increase word number
d. none of above

52. Which memory is available in all technologies
a. PROM
b. EEPROM
c. ROM
d. EPROM

53. Which memory does not require programming equipment
a. PROM
b. EEPROM
c. ROM
d. EPROM

54. In CCD
a. small charge is deposited for logical 1
b. small charge is deposited for logical 0 or 1
c. small charge is deposited for logical 0 and large charge for logical 1
d. none of above

55. The internal structure of PLA is similar to
a. RAM
b. ROM
c. both RAM or ROM
d. neither RAM nor RAM

56.An output of combinational ckt depends on
a. present inputs
b. previous inputs
c. both present and previous
d .none of above

57.Which are combinational gates
a. NAND & NOR
b. NOT & AND
c. X-OR & X-NOR
d. none of above

58.. As access time is decreased, the cost of memory
a. remains the same
b. increases
c. decreases
d. may increase or decrease

59. Which is correct:
a. A.A=0
b. A+1=A
c. A+A=A’
d. A’.A’=0

60.A counter is a
a. Sequential ckt
b. Combinational ckt
c. both combinational and sequential ckt
d. none of above

61.The parity bit is
a. always 1
b. always 0
c.1 or 0
d.none of above

62.In 2 out of 5 code,decimal number 8 is
a.11000
b.10100
c.1100
d.1010

63.In number of information bits is 11,the number of parity Bits in hamming code is

a.5
b.4
c.3
d.2

64.For a 4096*8 EPROM ,the number of address lines is
a.14
b.12
c.10
d.8

65. 23.6 10=……….2
a.11111.10011
b.10111.10011
c.00111.101
d.10111.1

66.BCD number 0110011=…….10
a.66
b.67
c.68
d.69

67.The total number of input states for 4 input or gate is
a.20
b.16
c.12
d.8

68.In a 4 input OR gate,the total number of High outputs for the 16 input states are
a.16
b.15
c.13
d. none of above

69.In a 4 input AND gate,the total number of High outputs for the 16 input states are
a.16
b.8
c.4
d.1

70.a buffer is
a. always non-inverting
b.always inverting
c. inverting or non-inverting
d.none of above

71.An AND gate has two inputs A and B and ine inhibits input S.Output is 1 if
a.A=1,B=1,S=1
b. A=1,B=1,S=0
c. A=1,B=0,S=1
d. A=1,B=0,S=0

72. An AND gate has two inputs A and B and ine inhibits input S.Out of total 8 input states,Output is 1 in
a. 1 states
b. 2 states
c. 3 states
d. 4 states

73.In a 3 input NOR gate,the number of states in which output is 1 equals
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

74.Which of these are universal gates
a. only NOR
b. only NAND
c. both NOR and NAND
d. NOT,AND,OR

75. In a 3 input NAND gate,the number of gates in which output in 1equals
a.8
b.7
c.6
d..5

76. A XOR gate has inputs A and B and output Y.Then the output equation is
a.Y=A+B
b.Y=AB+A’B
c.AB+ AB’
d.AB’+A’B’

77.A 14 pin NOT gate IC has………..NOT gates
a.8
b.6
c.5
d.4

78.A 14 pin AND gate IC has………..AND gates
a.8
b.6
c.4
d.2

79.The first contribution to logic was made by
a. George Boole
b. Copernicus
c. Aristotle
d. Shannon

80.Boolean Alzebra obeys
a. commutative law
b. associative law
c. distributive law
d. commutative, associative, distributive law

81. A+(B.C)=
a. A.B+C
b. A.B+A.C
c. A
d.(A+B).(A+C)

82.A.0=
a. 1
b. A
c. 0
d. A or 1

83.A+A.B=
a. B
b. A.B
c. A
d. A or B

84.Demorgan’s first theorem is

a. A.A’=0
b. A’’=A
c. (A+B)’=A’.B’
d. (AB)’=A’+B’
85. Demorgan’s second theorem is
a. A.A’=0
b. A’’=A
c. (A+B)’=A’.B’
d. (AB)’=A’+B’

86. Which of the following is true

a. SOP is a two level logic
b. POS is a two level logic
c. both SOP and POS are two level logic
d. Hybrid function is two level logic

87.The problem of logic race occurs in
a. SOP functions
b. Hybrod functions
c. POS functions
d. SOP and POS functions

88. In which function is each term known as min term

a. SOP
b. POS
c. Hybrid
d. both SOP and POS

89. In which function is each term known as max term

a. SOP
b. POS
c. Hybrid
d. both SOP and Hybrid

90. In the expression A+BC, the total number of min terms will be
a.2
b. 3
c.4
d. 5

91.The min term designation for ABCD is
a.m0
b. m10
c. m14
d. m15

92. The function Y=AC+BD+EF is
a. POS
b. SOP
c. Hybrid
d. none of above

93. The expression Y=∏M(0,1,3,4) is

a. POS
b. SOP
c. Hybrid
d. none of above

94. AB+AB’=
a. B
b. A
c.1
d. 0

95. In a four variable Karnaugh map eight adjacent cells give a
a. Two variable term
b. single variable term
c. Three variable term
d. four variable term

96.A karnaugh map with 4 variables has
a. 2 cells
b. 4 cells
c. 8 cells
d.16 cells

97.In a karnaugh map for an expression having ‘don’t care terms’ the don’t cares can be treated as

a. 0
b. 1
c. 1 or 0
d. none of above

98. The term VLSI generally refers to a digital IC having
a. more than 1000 gates
b. more than 100 gates
c. more than 1000 but less than 9999 gates
d. more than 100 but less than 999 gates

99.Typical size of an IC is about
a.1”*1”
b. 2”*2”
c. 0.1”*0.1”
d. 0.0001”*0.0001”

100.A digital clock uses…………..chip

a. SSI
b. LSI
c. VLSI
d. MSI

Frd’s i collected these questions !!! if any body know the answers for any questions post it in comments i will update the page with answers given by you !!! keep visiting i will upload more questions prepare well!!!

ilook website
 
 

Categories:Uncategorized;Tags: , , , , , , , ,

   

16 Comments to “DIGITAL ELECTRONICS OBJECTIVE QUESTIONS-3”

  1. gurpreet says:

    kindly request u,plz send me the answer of all these questions

  2. preity says:

    please send me mcq with answers of digital eloctronics

  3. pankaj says:

    answer all the questions plz

  4. ashok saini says:

    plz send ans, key

  5. ankit kumar says:

    all the questions are nice… pls send me answer keys of all questions….

  6. mohit says:

    i want ans. key plz

  7. rohini says:

    answers of above questions which i think .
    53-c
    56-c
    57-b
    58-b
    64-b
    67-b
    68-b
    69-d
    71-a
    72-a
    73-a
    74-c
    75-b
    76-Y=AB’=A’B
    77-d
    78-c
    79-a
    81-b
    82-c
    84-c
    85-d
    88-a
    89-b
    90-a
    91-d
    92-b
    93-a
    94-b
    95-b
    96-d
    97-c

  8. prasad rao says:

    plz send me key

  9. charles umanath says:

    answer for this

  10. charles umanath says:

    plz snd the key

  11. priya says:

    gud questions……. bt plz send me the answer……

  12. sunil says:

    I want the answer from uploaded person all these above question 1,2,3,4.
    And plz tell the book author name for these question…
    thank u for uploading these type question
    .

  13. prachi says:

    somebody plz post the answers for all 4 parts

  14. Kamlesh says:

    Keys guys….

    I want to versify my answers…

    please send me the keys. . .

  15. nisha admane says:

    kindly request you,plz send me the answer of all these questions……………….
    thank you for to provide mcqs,its very helpfull to study for competative exams

Leave your comment here: