ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS | DAILY UPDATES -1  | Indian Shout

You are here: » ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS | DAILY UPDATES -1

ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS | DAILY UPDATES -1


ELECTRICAL ENGINEERING OBJECTIVE QUESTION PAPERS | ELECTRICAL ENGG MULTIPLE CHOICE QUESTION PAPERS | ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS | ELECTRICAL MULTIPLE CHOICE QUESTIONS | ELECTRICAL OBJECTIVE COMPETATIVE EXAM QUESTION | COMPETATIVE OBJECTIVE QUESTIONS ELECTRICAL | DAILY OBJECTIVE ELECTRICAL QUESTIONS | DAILY MULTIPLE CHOICE ELECTRICAL QUESTIONS


ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS DAY-1

Daily 30 questions from all electrical topics..topic wise question and answers

check your knowledge by these questions….

DC BASICS AND NETWORKS

1.Charge on an electron is ?

a) 1.602 * 10-19 C.         b) 1.602 * 10-19 μC.

c) 9.107 * 10-31 C.         d) 9.107 * 10-25 C.

ANS: (a)

2) An electron having mass ‘m’ kg and charge ‘e’ columb travels from rest through a potential difference of ‘V’ volts. It has a kinetic energy of ?

a) mV joules                     b) m  eV joules

c) eV joules                      d) m/e  joules

ANS: (c)

AC BASICS AND NETWORKS

3) A current is said to be direct current when its ?

a) magnitude remains constant with time

b) magnitude changes with time

c) direction changes with time

d) magnitude and direction changes with time

ANS: (a)

4) A current is said to be alternating when it changes in ?

a) magnitude only                                   b) direction only

c) both magnitude and direction      d) none

ANS: (c)

DC MACHINES

5) The generator develops an electric pressure by ?

a) conversion of heat                              b) conversion of light

c) electro-magnetic induction            d) conversion of chemical energy

ANS: (c)

6) The dc generator works on the principle of ? (asked in A.M.I.E summer 1994)

a) Fleming’s left hand rule

b) Fleming’s right hand rule

c) Lenz’s law                        d) none of the above

ANS: (b)

AC MACHINES

7) The basic function of a transformer is to change ? (asked in A.M.I.E summer 1994)

a) level of the voltage               b) the power level

c) the power factor                    d)  the frequency

ANS: (a)

8) Transformer is used ?

a) to step-up the voltage           b) to step-down the voltage

c) on d.c             d) to step-up or step-down the voltage

ANS: (d)

ELECTRONICS

9) An electron device means the device in which the conduction of electrons takes place through ?

a) a gas    b) vaccum     c) a semi-conductor

d) a gas, semi-conductor or vaccum

ANS: (d)

10) Which of the following is used as a passive component in an electronic circuit ?

a) vaccum diode                 b) Zener diode

c) inductor                            d) SCR

ANS: C

POWER GENERATION

11) Which is a conventional source of energy ?

a) solar          b) radio-active substances

c) geothermal  d) wind

ANS: (b)

12) The disadvantages of renewable source of energy is/are ?

a) intermittency                 b) lack of dependability

c) availability in low energy densities   d) all the abaove

ANS: (d)

POWER SYSTEMS

13) Transmission lines connect ?

a) generating station to a switching station / step down transformer station.

b) step down transformer station to service transformer banks

c) distribution transformer to consumer premises

d) service points to consumer premises

ANS: (a)

14) A 3-phase 4-wire system is commonly used for ?

a) primary distribution                     b) secondary distribution

c) primary transmission                  d) secondary transmission

ANS: (b)

UTILIZATION OF ELECTRICAL ENERGY AND TRACTION

15 ) The basic elements of an electric drive are :

a) electric motor and the transmission system

b) electric motor ,the transmission and control system

c) the transmission and control system

d) electric motor and conversion equipment

ANS: (b)

16) The main draw back of electric drive is that:

a) it is cumbersome drive

b) it is costlier in intial as well as in maintenance cost

c) electric power supply failure makes the drive standstill

d) all of the above.

ANS: (c)

ELECTRICAL MEASUREMENTS

17) The absolute measurement of resistance involves the measurement of ?

a) length and time           b) length and mass

c) velocity                          d) either a or c

ANS : (d)

18 ) For absolute measurement of current the method commonly used is ?

a) electro-dynamometer method

b) tangent galvanometer method

c) Rayleigh current balance method

d) Lorenz method

ANS: (c)

CONTROL SYSTEMS

19) Any physical system which does not automatically correct for variation in its output, is called ?

a) open loop system

b) closed loop system

c) unstable system

d) none of the above

ANS:(a)

20) open loop control system is one in which the control action ?

a) depends on the input signal

b) is independent of the desired output

c) depends on system variables

d) depends on system size

ANS:(b)


ELECTRICAL ENGINEERING OBJECTIVE QUESTION PAPERS | ELECTRICAL ENGG MULTIPLE CHOICE QUESTION PAPERS | ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS | ELECTRICAL MULTIPLE CHOICE QUESTIONS | ELECTRICAL OBJECTIVE COMPETATIVE EXAM QUESTION | COMPETATIVE OBJECTIVE QUESTIONS ELECTRICAL | DAILY OBJECTIVE ELECTRICAL QUESTIONS | DAILY MULTIPLE CHOICE ELECTRICAL QUESTIONS

indianshout android app
 
 

Categories:ELECTRICAL OBJECTIVE;Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

   

77 Comments to “ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS | DAILY UPDATES -1”

  1. reena says:

    plz, send iti electical objective question to my mail

  2. guru venkateswarulu k says:

    Sir,
    pls update this page and send me some EEE objective question papers to my mail gvk8181@gmail.com

  3. Rahul Kumar says:

    Dear sir
    Please send iti electrician objective competitive questions In my mail – rahulrohit080@gmail.com

  4. vikram kumar says:

    its very helpfull

  5. selva says:

    Hi sir,Daily updates for question and answer for Electrical & computer

  6. selva says:

    Sir/Madam,

  7. prateek says:

    Sir,
    Please send me the updated mcq with answer in electrical engineering daily.

  8. Krishnapatra says:

    Sir pls send itielectrician mcq

  9. Bharti says:

    Hi sir please send me the question whoever daily updates may be reqest you I’m the student of gov iti, satna

  10. KUNTAL MITRA says:

    Sir,
    Please send me the updated mcq with answer in electrical engineering daily.

  11. Haren Swansi says:

    Pls sand electrical objective question daily updated and provided me on line mock test paper

  12. brijbhan chauhan says:

    Please sir daily send electrical objective question update sir thank you

  13. M.L. Kushwah says:

    pls send me electrical objectiv que. for iti electrician purpose in hindi

  14. pradeep says:

    Hai sir Pls send electrical mcqs for competative purpose
    Pradee_55@rediffmail.com

  15. pradeep says:

    Hai sir Pls send frequently asked electrical objective questions and ans to my above mail id.

  16. vishal says:

    Plz send me daily updates of electrical objectives.thank u sir.

  17. swamy says:

    hi sir …please send object type questionson diploma EEE base.my id
    swamysiri4@gmail.com

  18. swamy says:

    hi sir …please send object type questionson diploma base.my id
    swamysiri4@gmail.com

  19. Sunny says:

    Please send me electrical objective questions daily update Dsunny583@gmail.com

  20. sam says:

    pls. send me the updated questions for electrical exam for qatar

  21. vijay kumar says:

    HI sir, please send up date question papers to this mail

  22. girish says:

    sir. am submitting my mail ID but daily any questions does not updated plz update electrical and electronics objective questions in my mail girishlakshmi1@gmail.com
    thank you

  23. paresh chavda says:

    Please me daily update for electric engineer objective question and answer

  24. syamalarao says:

    HI sir, please send up date question papers to this mail

  25. Dipak Nath says:

    Sir.. please send previous ONGC JAT Electrical exam question paper

  26. senthilkumar says:

    Hi sir,Daily updates for questions and answers, I am doing diploma course for EEE ,so please updates questions for more Learn, send to my Email I.D (or) this page daily updates for my mind ,so please updates

  27. amit kumar gupta says:

    pls sand electrical objective question daily updated and provided me on line mock test paper

Leave your comment here:

 
Sponsored links
Free Email Updates

Get more Posts like this
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Sponsored Links