ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS | DAILY UPDATES-2 | Indian Shout

You are here: » ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS | DAILY UPDATES-2

ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS | DAILY UPDATES-2


ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS DAY-2

Daily  questions from all electrical topics..topic wise question and answers

check your knowledge by these questions….

DC BASICS AND NETWORKS

1.The flow of electrical current in a conductor is due to flow of  ?

a) electrons.         b) protons.

c) electrons and ions.         d) charged particles.

ANS: (a)

2) An electric current is the ?

a) random movement of electrons in a conductor

b) movement of free electrons predominately in one direction

c) pressure difference between two poles

d) the power that causes drift of electrons.

ANS: (b)

AC BASICS AND NETWORKS

3)The direction of current in an ac circuit ?

a) is from positive to negative.

b) is always in one direction.

c) varies from instant to instant.

d) cannot be determined.

ANS: (c)

4) When an electric current is passed through a bucket full of water, lot of bubbling in there–the electric current is ?

a) ac.                             b) dc.

c) pulsating.              d) none

ANS: (b)

DC MACHINES

5) Which device illustrates the principle of electro-mechanical conversion ? (asked in B.T.E M.P 1996)

a) Amplifier.                                               b)Battery charger.

c) Transformer.                                         d) Electric bell.

ANS: (a)

6) Fleming’s left hand rule is applicable to ? (asked in B.T.E M.P 1992)

a) dc generator                b) dc motor

c) alternator                     d) Transformer

ANS: (b)

AC MACHINES

7) In a transformer electrical power is transferred from one circuit to another with out change in ?

a) voltage                         b) current

c) frequency                    d)  turns

ANS: (C)

8) The frequency of a voltage at the secondary is ? (A.M.I.E summer 1994)

a) greater than that of primary          b) equal to that of primary

c) less than that of primary                d) none

ANS: (b)

ELECTRONICS

9) An example of solid state device is  ?

a) zener diode    b) triode     c) pentode

d) thyratron

ANS: (a)

10) Ratings on a capacitor are given 25μF , 12V. Also a plus sign is written near one of its terminals. The capacitor is  ?

a) mica capacitor                 b) ceramic capacitor

c)electrolytic capacitor    d) paper capacitor

ANS: (C)

POWER GENERATION

11) Which of the following power plants is the least reliable ?

a) wind                          b) tidal

c) geothermal            d) solor

ANS: (a)

12) Which of the following power plants is the most reliable ?

a) diesel                 b) Hydro-electric

c) steam                d) tidal

ANS: (b)

POWER SYSTEMS

13) Which of the following is usually not the generating voltage ?

a) 6.6 KV

b) 11 KV

c) 12.5 KV

d) 13.2 KV

ANS: (c)

14) The highest transmission voltage in india is ?

a) 750 KV                   b) 400 KV

c) 220 KV                   d) 132 KV

ANS: (b)

UTILIZATION OF ELECTRICAL ENERGY AND TRACTION

15 ) DC motors are still preferred for use in ?

a) electric excavators  steel mills and cranes

b) lathes and machine tools

c) flour mills and jaw crushers

d) paper industry

ANS: (a)

16) The  conversion of AC into DC can be affected by the use of ?

a) motor-generator set

b) mercury arc rectifier

c) silicon diodes

d) any of the above.

ANS: (d)

ELECTRICAL MEASUREMENTS

17) Zener diodes , when used as voltage standards ?

a) are forward biased           b) are reverse biased

c) cover a wide range of current                          d) operate in breakdown strength

e) all of above except (a)

ANS : (e)

18 ) The material to be used in the manufacture of a standard resistor should be of ?

a) low resistivity

b) high resistivity and low temparature co-efficient

c) high temp co-efficient

d) low resistivity and high temparature co-efficient

ANS: (b)

CONTROL SYSTEMS

19) Basic elements of a closed loop control system are the ?

a) feedback and controlled system

b) controller and controlled system

c) controlled system and servo system

d) feed back element and controlled system and controller

ANS:(d)

20) A closed loop control system is basically different from open loop control system due to ?

a) feedback

b) servomechanism

c) actuating signal

d) error signal

ANS:(a)

email updates


ilook website
 
 

Categories:Uncategorized;Tags:

   

98 Comments to “ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS | DAILY UPDATES-2”

  1. channu hiremath says:

    Sir diploma electrical engineering 4th semester all subject question paper
    My email address channu2609@gmail.com

  2. Pawan singh says:

    Sir daily basis questions send me

  3. Sir plz mla mail kara maza trade electrician ahe frist sem…..

  4. Electrician send me plz qustion and answers…

  5. Pradip kamble says:

    Sir send me electrician qustion in 2017 sarv semister….Plz……

  6. lokendra says:

    Ham AK whatupp grup banate h Mera mob.no. 8387004389

    🚅 APNI book ka muje chalange do me AAP ko

  7. Damor Pritesh says:

    Sir daily ITI electrician qus and ans send my email

  8. chinna nageswararao says:

    hello sir,i need Ap Genco and Ap Transco exam material pls send my email id:chinnabhumani@gmail.com. And also how to solve problems with in time pls give me ur guidencs

  9. k.nagabhushan says:

    Hi sir this is nagabhushan i want aptransco subengineer previous all question papers please send me this is my mail id:bhushaneeenaidu@gmail.com

  10. Rampaul says:

    dear sir plz send me iti electrician basic objective question & pdf thakurrampaul26.cba@gmail.com

  11. Lalitha says:

    Sir please send me all subjects basic questions i.e., diploma level. I’m preparing for BSNL JE exam so please provide me all subjects bits.

  12. Ashwini p says:

    Hai sir pls send iti electrician question paper with answers

  13. deenanath says:

    ncvt iti electricion objective questions ans..bheje.. daily plz

  14. deenanath says:

    ncvt iti electricion objective questions bheje….

  15. kiran says:

    sir this is kiran i want 2015/2016 motel question paper for electrican scvt plz uplod sir plz i want to study

  16. Yaswant singh says:

    Sir all diploma syllabus objects type questions &answer plz send my email addres.my context no 9720916234

  17. chiranjeevi says:

    Dear sir, madam
    send me electrician recruitment purpose questions and answer in my mail – id – m.chiru.2009@gmail.com

  18. chiranjeevi says:

    plz send me iti electrician objective exam paper

  19. Prabhakar says:

    Sir plz send this email id important questions and answers with solutions for compititive examinations purpose email: prabhakarjyothi55@gmail.com

  20. yakubpasha says:

    Please send daily Ele&electronic eng objective questions

  21. MANTHAN CHOKHAWALA says:

    This is manthan from surat I m preparing geb exam post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc.
    Send me
    The Written Test is of 90 objective type, multiple choice questions mainly in the subjects related to post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc., and also few questions on General English, General Mathematics, General Studies, Reasoning, Antonyms, Synonyms, IQ, Aptitude, Numerical Ability, etc., to be answered in 1 1/2 Hours (90 minutes) duration

  22. ahmed says:

    Send to my email daily objective type questions sir of electrical engg…

  23. ahmed says:

    Send to my e-mail daily objective type questions sir…

  24. arun says:

    10) Ratings on a capacitor are given 25μF , 12V. Also a plus sign is written near one of its terminals. The capacitor is ?
    can you explain this question sir I doesn’t under stand

  25. arun says:

    I am arunkumar i have applied technician grade -b(elecrician) exam in satish dhawan space centre (sdsc). i dont know the model paper patern so plz send me the objective question paper to my gmaill account as early as possible .
    thanking you sir,

  26. sadashiva sm says:

    Dear sir got exam peper&answer plz send me email

  27. bidyut says:

    my all friend plice cent Iti electrician unproten quasten 2 and samister

  28. Karthik says:

    Sir I am try to tneb job pls send electrical objective type questions answer .pls.

  29. Gauravji gupta says:

    Dear sir, madam
    send me electrician recruitment purpose questions and answer

  30. g swaroopa says:

    sir
    plz send iti electrician objective type questions to this mail id saradapvtiti88@gmail.com

  31. R.LAKSHMANAN says:

    Sir all diploma syllabus objects type questions &answer plz send my email address. lakshmananrgl@gmail.com

  32. Me iti ncvt me nu mujhe objective question electricain ke hindi me send kriye plz. Sir

  33. RAXIT G THUMBAR says:

    plz send to only ELECTRICAL questions in mail

  34. RAXIT G THUMBAR says:

    hello sir
    plz download options in pdf to give and to send my mail address

  35. Shashibhusan Shikari says:

    Sir, pls daily electrical MCQ question .send my mail.

  36. kulveer says:

    hlo sir muje electrician trade ncvt ke objective type questions btadenge plz in Hindi language

  37. sathasivam says:

    Sir,
    Iti eletctrican qus & ans send sir.

  38. Tanmoy Garai says:

    sair..daily update electrical model quationsend my mail

  39. Arindam Paria says:

    Pls. sir dally update sent my mail

  40. rohit mistry says:

    Sir plz give me last 5 updated question paper for electrical iti test series

  41. JARAJAPU DEVIPRASAD says:

    HELLO SIR.

    I am Deviprasad and i have applied technician grade -b(elecrician) exam in satish dhawan space centre (sdsc). i dont know the model paper patern so plz send me the objective question paper to my gmaill account as early as possible .
    thanking you sir,

  42. JARAJAPU DEVIPRASAD says:

    HELLO SIR.

  43. Ajay Kumar says:

    Iam preparing sub engineer sir nd plz can u send me a previous papers

  44. chandu varma says:

    Sir,

    Me material to my mail id:nani0006@gmail.com

    This is chandu varma from Telangana I m preparing sccl exam post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc.
    Send me
    The Written Test is of 90 objective type, multiple choice questions mainly in the subjects related to post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc., and also few questions on General English, General Mathematics, General Studies, Reasoning, Antonyms, Synonyms, IQ, Aptitude, Numerical Ability, etc., to be answered in 1 1/2 Hours (90 minutes) duration

    Questions to me

  45. chandu varma says:

    Sir,
    This is chandu varma from Telangana I m preparing sccl exam post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc.
    Send me
    The Written Test is of 90 objective type, multiple choice questions mainly in the subjects related to post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc., and also few questions on General English, General Mathematics, General Studies, Reasoning, Antonyms, Synonyms, IQ, Aptitude, Numerical Ability, etc., to be answered in 1 1/2 Hours (90 minutes) duration

    Questions to me

  46. omveer singh says:

    Sir plz send me electrical engg. Notes for compitative exam.

  47. hello sir iam chanchal kumar plz muje electrician iti trade ki thery k objective question btaynge sir plz send my gmail account pr mail kr do sir datyalrohit@gmail.com

Leave your comment here: