ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS | DAILY UPDATES-2


ELECTRICAL OBJECTIVE QUESTIONS DAY-2

Daily  questions from all electrical topics..topic wise question and answers

check your knowledge by these questions….

DC BASICS AND NETWORKS

1.The flow of electrical current in a conductor is due to flow of  ?

a) electrons.         b) protons.

c) electrons and ions.         d) charged particles.

ANS: (a)

2) An electric current is the ?

a) random movement of electrons in a conductor

b) movement of free electrons predominately in one direction

c) pressure difference between two poles

d) the power that causes drift of electrons.

ANS: (b)

AC BASICS AND NETWORKS

3)The direction of current in an ac circuit ?

a) is from positive to negative.

b) is always in one direction.

c) varies from instant to instant.

d) cannot be determined.

ANS: (c)

4) When an electric current is passed through a bucket full of water, lot of bubbling in there–the electric current is ?

a) ac.                             b) dc.

c) pulsating.              d) none

ANS: (b)

DC MACHINES

5) Which device illustrates the principle of electro-mechanical conversion ? (asked in B.T.E M.P 1996)

a) Amplifier.                                               b)Battery charger.

c) Transformer.                                         d) Electric bell.

ANS: (a)

6) Fleming’s left hand rule is applicable to ? (asked in B.T.E M.P 1992)

a) dc generator                b) dc motor

c) alternator                     d) Transformer

ANS: (b)

AC MACHINES

7) In a transformer electrical power is transferred from one circuit to another with out change in ?

a) voltage                         b) current

c) frequency                    d)  turns

ANS: (C)

8) The frequency of a voltage at the secondary is ? (A.M.I.E summer 1994)

a) greater than that of primary          b) equal to that of primary

c) less than that of primary                d) none

ANS: (b)

ELECTRONICS

9) An example of solid state device is  ?

a) zener diode    b) triode     c) pentode

d) thyratron

ANS: (a)

10) Ratings on a capacitor are given 25μF , 12V. Also a plus sign is written near one of its terminals. The capacitor is  ?

a) mica capacitor                 b) ceramic capacitor

c)electrolytic capacitor    d) paper capacitor

ANS: (C)

POWER GENERATION

11) Which of the following power plants is the least reliable ?

a) wind                          b) tidal

c) geothermal            d) solor

ANS: (a)

12) Which of the following power plants is the most reliable ?

a) diesel                 b) Hydro-electric

c) steam                d) tidal

ANS: (b)

POWER SYSTEMS

13) Which of the following is usually not the generating voltage ?

a) 6.6 KV

b) 11 KV

c) 12.5 KV

d) 13.2 KV

ANS: (c)

14) The highest transmission voltage in india is ?

a) 750 KV                   b) 400 KV

c) 220 KV                   d) 132 KV

ANS: (b)

UTILIZATION OF ELECTRICAL ENERGY AND TRACTION

15 ) DC motors are still preferred for use in ?

a) electric excavators  steel mills and cranes

b) lathes and machine tools

c) flour mills and jaw crushers

d) paper industry

ANS: (a)

16) The  conversion of AC into DC can be affected by the use of ?

a) motor-generator set

b) mercury arc rectifier

c) silicon diodes

d) any of the above.

ANS: (d)

ELECTRICAL MEASUREMENTS

17) Zener diodes , when used as voltage standards ?

a) are forward biased           b) are reverse biased

c) cover a wide range of current                          d) operate in breakdown strength

e) all of above except (a)

ANS : (e)

18 ) The material to be used in the manufacture of a standard resistor should be of ?

a) low resistivity

b) high resistivity and low temparature co-efficient

c) high temp co-efficient

d) low resistivity and high temparature co-efficient

ANS: (b)

CONTROL SYSTEMS

19) Basic elements of a closed loop control system are the ?

a) feedback and controlled system

b) controller and controlled system

c) controlled system and servo system

d) feed back element and controlled system and controller

ANS:(d)

20) A closed loop control system is basically different from open loop control system due to ?

a) feedback

b) servomechanism

c) actuating signal

d) error signal

ANS:(a)

email updates


120 Comments

  1. Sir please send me all subjects basic questions i.e., diploma level. I’m preparing for BSNL JE exam so please provide me all subjects bits.

  2. Sir all diploma syllabus objects type questions &answer plz send my email addres.my context no 9720916234

  3. This is manthan from surat I m preparing geb exam post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc.
    Send me
    The Written Test is of 90 objective type, multiple choice questions mainly in the subjects related to post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc., and also few questions on General English, General Mathematics, General Studies, Reasoning, Antonyms, Synonyms, IQ, Aptitude, Numerical Ability, etc., to be answered in 1 1/2 Hours (90 minutes) duration

  4. 10) Ratings on a capacitor are given 25μF , 12V. Also a plus sign is written near one of its terminals. The capacitor is ?
    can you explain this question sir I doesn’t under stand

  5. I am arunkumar i have applied technician grade -b(elecrician) exam in satish dhawan space centre (sdsc). i dont know the model paper patern so plz send me the objective question paper to my gmaill account as early as possible .
    thanking you sir,

  6. Sir I am try to tneb job pls send electrical objective type questions answer .pls.

  7. HELLO SIR.

    I am Deviprasad and i have applied technician grade -b(elecrician) exam in satish dhawan space centre (sdsc). i dont know the model paper patern so plz send me the objective question paper to my gmaill account as early as possible .
    thanking you sir,

  8. Sir,

    Me material to my mail id:[email protected]

    This is chandu varma from Telangana I m preparing sccl exam post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc.
    Send me
    The Written Test is of 90 objective type, multiple choice questions mainly in the subjects related to post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc., and also few questions on General English, General Mathematics, General Studies, Reasoning, Antonyms, Synonyms, IQ, Aptitude, Numerical Ability, etc., to be answered in 1 1/2 Hours (90 minutes) duration

    Questions to me

  9. Sir,
    This is chandu varma from Telangana I m preparing sccl exam post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc.
    Send me
    The Written Test is of 90 objective type, multiple choice questions mainly in the subjects related to post (Electrician) such as Fundamental of Electricity, D.C. Machines, Measurement of Electrical Quantities, Single Phase & Poly Phase Circuits, Alternators, A.C. Single Phase & Three Phase Motors, Transformers etc., and also few questions on General English, General Mathematics, General Studies, Reasoning, Antonyms, Synonyms, IQ, Aptitude, Numerical Ability, etc., to be answered in 1 1/2 Hours (90 minutes) duration

    Questions to me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.