PAPERS | KERALA KPSC JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE SOLVED PAPER | Indian Shout

You are here: » PAPERS | KERALA KPSC JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE SOLVED PAPER

PAPERS | KERALA KPSC JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE SOLVED PAPER


KPSC SOLVED PAPERS | KPSC QUESTION PAPERS | KPSC MODEL PAPERS | KERALA KPSC JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE EXAM PAPERS | KPSC SOLVED QUESTION PAPERS | KERALA PUBLIC SERVICE COMMISSION EXAM PAPERS |KPSC | PAPERS | SOLVED PAPERS


KERALA PUBLIC SERVICE COMMISSION

JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE SAMPLE / SOLVED PAPER

1. Mode of transmission of Pertussis:
(a) Vector transmission (b) Through contaminated water
(c) Droplet infection (d) Faecoaral

2. Time required to measure the Mantaux test:
(a) 24—48 hrs (b) 48—72 hrs (c) 10—12 hrs (d) 2—4 hrs

3. Name of the oral Polio Vaccine:
(a) BCG (b) TAB (c) Salk (d) Sabin

4. The following are the standard tuberculosis drug except:
(a) Chloromycin (b) Streptomycin (c) INH (d) PAS

5. Combination of Tripple Antigen:
(a) DPT (b) BCG (c) TAB (d) ECG

6. The time interval between infection of suspected person and the
appearance of signs and symptom of the disease is called
(a) Quarrentine (b) Recovery period
(c) Incubation (d) Isolation period

7. Route of transmission of Hepatitis B:
(a) Oral (b) Potential (c) Faeco oral (d) Contaminated water

8. Mode of transmission of typhoid fever:
(a) Intravenous (b) Oro faceal (c) Respiratory (d) Droplet

9. Causative organism of diphtheria:
(a) Mycobacteria (b) Streptococcus
(c) Coryne Bacterium diphtheria (d) Staphylococcus

10. Incubation period of measles:
(a) 1—7 days (b) 7—14 days (c) 14—21 days (d) 21—28 days

11. Site for mantaux test:
(a) Outer and upper quadrant of gluteus maximus (b) Deltoid region
(c) Posterior left forearm (d) Anterior left forearm 

12. Media of transmission of bovine type of tubercle bacilli:
(a) Milk (b) Water (c) Air (d) Food

13. Painful Micturition:
(a) Eneuresis (b) Dysuria (c) Rentention of urine (d) Diarrhoea

14. Amount of solution used for evacuant enema in adults:
(a) 100—250 ml (b) 250—350ml (c) 500—1000ml (d) 1000—1500 ml

15. Drugs used to relieve pain:
(a) Anti inflammatory (b) Antipyretics (c) Antibiotics (d) Analgesics

16. Hormone secreted by the testes:
(a) Oestrogen (b) Pitocin (c) Androgens (d) Progesterone

17. One teaspoon contains …………. ml
(a) 2ml (b) 5ml (c) 10ml (d) 15ml

18. One ml contains ……….. drops
(a) 5 drops (b) 10 drops (c) 15 drops (d) 20 drops

19. Average weight of a new born baby:
(a) 2 kg (b) 4 Kg (c) 3kg (d) 5kg

20. How much salt must be added to one litre of water to make a solution of normal saline?
(a) 2 grams (b) 5 grams (c) 6 grams (d) 9 grams

21. Number of vertebra in the sacrum:
(a) 5 (b) 3 (c) 4 (d) 1

22. Number of chromosome in a cell:
(a) 23 (b) 44 (c) 46 (d) 40

23. A trial septal defect occurs due to the persistence of:
(a) Formen ovale (b) Ductus arteriosis (c) Ductus venosus (d) Mitral valve

24. ………. is a water soluble vitamin:
(a) Vitamin A (b) Vitamin K (c) Vitamin B (d) Vitamin D

25. Quickening means:
(a) Hearing of the fetal heart sound (b) Sudden cessation of Menstruation
(c) The movement of the feuts in the uterus felt by the mother (d) Nausa and vomiting in the morning

26. Cholera is caused by a kind of bacterium called:
(a) Tubercle bacillus (b) Vibrio cholerae (c) Protozoa (d) Entamoeba histolytica

27. Drinking of alcohol will severely effects the
(a) Kidney (b) Brain (c) Stomach (d) Liver

28. The disease in which the patients blood does not clot easily is:
(a) Sickle cell anaemia (b) Haemophilia (c) Rabies (d) Diabetes

29. Discolouration of teeth is caused by a kind of antibiotics called
(a) Streptomycin (b) Neomycin (c) Tetracycline (d) Penicillin

30. ……….. is caused by the fungus
(a) Malaria (b) Athletes foot (c) Filariasis (d) Typhus fever

31. The Filariasis is transmitted by ……..
(a) Anopheles female mosquito (b) Anopheles male mosquito (c) Culex female mosquito (d) Culex male mosquito

32. The blood group contain no antibodies:
(a) A (b) B (c) O (d) AB

33. The disease that spread through sexual contact is ……….
(a) Leprosy (b) AIDS (c) Itches (d) Scabies

34. Typhoid is transmitted through –
(a) Water and food (b) Air (c) Touch (d) Personal contact

35. ………… is example for the disease caused by bacteria:
(a) Cold (b) Typhoid (c) Typhus fever (d) Chicken pox 

36. ……… is the immunity get by the body after the first attack of disease.
(a) Natural immunity (b) Passive immunity (c) Artificial immunity (d) Acquired immunity

37. The cells that are responsible for the production of antibodies are …….
(a) Red blood cells (b) Platelets (c) Plasma (d) White blood cells

38. A healthy person can donate blood …… or ….. times a year.
(a) Six or seven (b) Five or six (c) Three or four (d) Two or three

39. Radio active cobalt and radium are used for the treatment of –diseases.
(a) Cholera (b) Haemophilia (c) Cancer (d) Sickle cell anaemia

40. World health day is on …….
(a) May 12th (b) April 7th (c) April 30th (d) December 18th

41. To relieve from dyspnoea the appropriate position to be used is:
(a) Prone position (b) Supine position (c) Side lying position (d) Fowler’s position

42. Protein requirement for a pregnant woman per day:
(a) 50grams (b) 55 grams (c) 60 grams (d) 65 grams

43. The findus is at the level of umbilicus during ………. week pregnancy
(a) 16 (b) 20 (c) 24 (d) 28

44. Total weight gain during pregnancy is
(a) 7—8 kg (b) 10—11 kg (c) 13—14 kg (d) 15—16 kg

45. The birth weight of the baby doubles at the age of
(a) 3 months (b) 6months (c) 9months (d) 12months

46. Infancy period is from
(a) Birth to one month (b) One month to 1 year (c) 1 years to 3 years (d) 3 years to 5 years

47. The following are the signs of dehydration except:
(a) Sunken tearless eyes (b) Loss of skin elasticity (c) Diuresis (d) depressed fintenelle

48. The following are the contests of ORS except:
(a) Sodium chloride (b) Sugar (c) Potassium Chloride (d) Calcium Carbonate

49. The most common from of malnutrition are the following except
(a) Beri-beri (b) Protein energy malnutrition (c) Marasmus (d) Kwashiorkor

50. The first course of oral pills should be stared on the ….. day of menstrual cycle.
(a) 2nd (b) 7th (c) 5th (d) 10th

51. The following are the natural method of contraception except:
(a) Foam tablet (b) Basal metabolic temperature (c) Rhythm method (d) Safe period

52. ……… is the permanent method of sterilization.
(a) MTP (b) Diaphragm (c) Tubectomy (d) D & C

53. The following organs are situated in the abdominal cavity except:
(a) Stomach (b) Oesophagus (c) liver (d) Spleen

54. The system of body which helps for the removal of waste matter from body:
(a) Digestive system (b) Endocrine system (c) Respiratory system (d) Excretory system

55. Total number of bones in human body:
(a) 306 (b) 206 (c) 106 (d) 406

56. Eruption of teeth starts at the age of ……. month
(a) 4 months (b) 6 months (c) 8 months (d) 10 months

57. The never, which carries messages from the brain and spinal cord muscles and glands:
(a) Motor nerve (b) Sensory nerve (c) Mixed nerve (d) Autonomic nerve

58. Speech centre is situated in:
(a) Perietal lobe (b) Frontal lobe (c) Occipital lobe (d) Temporal lobe

59. Largest gland in the body:
(a) Pituitary gland (b) Adrenal gland (c) Liver (d) Gall bladder

60. Head control of the infant occurs at the age of …… month
(a) 2 (b) 3 (c) 5 (d) 6

61. Peurparium is the period begins:
(a) As soon as the placenta is expelled and last for 6 to 8 weeks (b) As soon as the baby is expelled and last for 6 to 8 weeks
(c) As soon as the membrane ruptures and last for 6 to 8 weeks (d) As soon as the placenta is expelled and last for 10 to 12 weeks

62. When the umbilical cord lies in front of the presenting part and the membranes are intact it is known as:
(a) Cord prolapse (b) Cord presentation (c) Cord pulsation (d) Cord delivery

63. Starting of menstrual cycle is called:
(a) Ovulation (b) Menstruation (c) Menarche (d) Menopause

64. Normal blood urea level is:
(a) 40—60 mg% (b) 20—40 mg% (c) 10—20 mg% (d) 80—120 mg%

65. One gram of carbohydrate yields:
(a) 4 calories (b) 8 calories (c) 9 calories (d) 1 calorie

66. A method of making the victim to breath passively
(a) Artificial respiration (b) Spontaneous respiration (c) Deep breathing (d) Kusmal breathing

67. Minute, this walled blood vessels between the ends of the arteries and beginning of veins is called:
(a) Arteries (b) Veins (c) Capillaries (d) Alveoli

68. A waste gas produced by the body and exhaled through the lungs is:
(a) Carbon dioxide (b) Carbon monoxide (c) Nitrogen peroxide (d) Oxygen

69. A condition characterized by moving of bones out joint:
(a) Fracture (b) Sprain (c) Strain (d) Dislocation

70. A tube of muscular tissue carrying ingested food from the mouth to stomach:
(a) Oesophagus (b) Duodenum (c) Trachea (d) Pharynx

71. A red pigment in the blood cells which combines with oxygen and carbon dioxide for carrying them:
(a) Red blood cells (b) Haemoglobin (c) Platelet (d) Plasma

72. Information given by the sufferer about his illness:
(a) Sign (b) Symptom (c) Observation (d) Diagnosis

73. Normal respiratory rate in adults is:
(a) 20—40/min (b) 40—60/min (c) 16—20/min (d) 10—15/min

74. The normal body temperature is …….. 0C.
(a) 350C (b) 370C (c) 400C (d) 420C

75. Characteristic of the blood flow due to arterial bleeding is the following except:
(a) Bright red in colour (b) Spunts at each cartrachian of the heart
(c) Flow is pulsatile (d) Dark red in colour

76. An agent that has power to kill Micro-organism:
(a) Bacteriostat (b) Bacteriocide (c) Antiseptic (d) Bacteriostasis

77. Strength of savlon forcleaning of wounds:
(a) 1:10 (b) 1:100 (c) 1:1000 (d) 1:10000

78. Inflammation of the tongue:
(a) Glossitis (b) Gingivitis (c) Stomatitis (d) Parotitis

79. Following are predisposing cause for bedsore except:
(a) Impaired circulation (b) Lowered vitality (c) Emaciation (d) Anorexia

80. Inability to sleep is termed as:
(a) Dyspepsia (b) Dyspnaea (c) Anorexia (d) Insumania

81. Tobacco contains a poisonous substance called
(a) Nicotine (b) Narcotics (c) Alcohol (d) Caffeine

82. A disease caused by allergic disease is called
(a) Asthma (b) Tuberculosis (c) Cancer (d) Gastroenteritis

83. An adult has …… litres of blood in his body.
(a) 7-8 (b) 5-6 (c) 9-10 (d) 2-3

84. Several persons in a town got the attack of leukemia. Which of the following can be possible reason for that?
(a) Exposed to radiation (b) Drinking polluted water (c) Smoking (d) Breathing in impure air

85. The energy value of ……… is more than that of others
(a) Fats (b) Starch (c) Protein (d) Sugar

86. The product formed when amino acid molecules combine together is called
(a) Nucleic acid (b) Starch (c) Carbohydrate (d) Proteins

87. Women having normal limbs may sometimes give birth to babies with deformed limbs. This must be due to:
(a) Spontaneous generation (b) Mutation (c) Inheritance of acquired character (d) Natural selection

88. Hormones are transported to all parts of the body through the
(a) Nerves (b) Blood (c) Lymph (d) Muscles

89. Deficiency of ……. in food causes simple goiter.
(a) Sodium (b) Iron (c) Iodine (d) Calcium

90. Cortisone is used as an effective anti-inflamatory drug in the treatment of ……….
(a) High blood pressure (b) Arteroisclerosis (c) Arthritis (d) Diabetes

91. Deficiency of thyroxin in adults leads to a condition called:
(a) Tetani (b) Cretinism (c) Myxoedema (d) Graves diseases

92. The hormone that is injected to pregnant women at the time of delivery is
(a) Vasopressin (b) Oxytocin (c) Androgen (d) Oestrogen

93. The outer layer of the eye ball is
(a) Sclera (b) Choroids (c) Retina (d) Conjunctiva

94. The smallest bone in the human body is
(a) Malleus (b) Incus (c) Stapes (d) Sternum

95. Central nervous system includes:
(a) The brain and cranial nerves (b) The cranial nerves and spinal cord
(c) The spinal nerves and brain (d) The spinal nerves and brain

96. Short sightedness can be corrected by using spectacles with ….. lens.
(a) Concave (b) Convex (c) Cylindrical (d) Opaque

97. Normal sugar level in our blood is:
(a) 95—125 mg/100ml (b) 65—130 mg/100ml (c) 80—120 mg/100ml (d) 90—140 mg/100 ml

98. Labour takes place after …… days of last menstrual period
(a) 300 (b) 280 (c) 365 (d) 240

99. Signs of true labour are the following except:
(a) Painful rhythmic uterine contraction (b) Dilatation of the OS
(c) Fetal movement (d) Show

100. Signs of separation of placenta are the following except:
(a) Lengthening of the cord at vulva (b) Gush of blood is seen
(c) Fundus risas upto umbilicus (d) Temperature rises

Answers:

C 11  D 21  A 31  C 41  D 51  A 61  A 71  B 81  A 91  C
B 12  A 22  C 32  D 42  B 52  C 62  B 72  B 82  A 92  B
D 13  B 23  A 33  B 43  C 53  B 63  C 73  C 83  B 93  D
A 14  C 24  C 34  A 44  C 54  D 64  B 74  B 84  A 94  C
A 15  D 25  C 35  B 45  B 55  B 65  A 75  D 85  A 95  C
C 16  C 26  B 36  D 46  B 56  B 66  A 76  B 86  D 96  A
B 17  B 27  D 37  D 47  C 57  A 67  C 77  A 87  B 97  C
B 18  C 28  B 38  C 48  D 58  A 68  A 78  A 88  B 98  B
C 19  C 29  C 39  C 49  A 59  C 69  D 79  D 89  C 99  C
10 B 20  D 30  B 40  B 50  C 60  C 70  A 80  D 90  C 100 D



KPSC SOLVED PAPERS | KPSC QUESTION PAPERS | KPSC MODEL PAPERS | KERALA KPSC JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE EXAM PAPERS | KPSC SOLVED QUESTION PAPERS | KERALA PUBLIC SERVICE COMMISSION EXAM PAPERS |KPSC | PAPERS | SOLVED PAPERS

Similar Posts:

 
 
Posted by 2 Responses

Categories:KPSC;Tags: , , , , , , , , , ,

Free Email Newsletter

Stay Updates with this Blog. Get Free email newsletter updates..

And then confirm your email subcription

   

2 Comments to “PAPERS | KERALA KPSC JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE SOLVED PAPER”

  1. smithasajan says:

    please sent previous staffnurse quistion papers

  2. sajisha says:

    junior public health nurse previous questions plse send to me

Leave your comment here: