PAPERS |RAILWAY RECRUITMENT BOARD RRB TC (TICKET COLLECTOR) SOLVED PAPER

RRB | RAILWAY RECRUITMENT BOARD | PAPERS | RRB PAPERS |RRB TC SOLVED PAPERS | RRB TC QUESTION PAPERS | RRB TICKET COLLECTOR EXAM QUESTION PAPERS | RRB SOLVED PAPERS | RRB PREVIOUS QUESTION PAPERS | RRB EXAM PAPERS | RAILWAY RECRUITMENT BOARD TICKET COLLECTOR | TICKET COLLECTOR EXAM PAPERS | TICKET COLLECTOR | TC | TC QUESTION PAPERS


RRB TC EXAM SOLVED PAPER

(General Awareness)
1. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?
(a) Chandragupta II
(b) Chandragupta I
(c) Samudragupta
(d) Srigupta


2. Shahjahan ascended the Mughal throne in
(a) 1628 AD
(b) 1626 AD
(c) 1625 AD
(d) 1627 AD


3. Which is correct order?
(a) Babur, Humayun, Jahangir, Akbar, Shahjahan, Aurangzeb
(b) Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan, Aurangzeb
(c) Babur, Akbar, Humayun, Shahjahan, Jahangir, Aurangzeb
(d) Babur, Humayun, Shahjahan, Akbar, Jahangir, Aurangzeb


4. Ibn Batutah visited India during the rule of
(a) Alauddin Khilji
(b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Sher Shah Suri
(d) Muhammad-bin-Tughlaq


5. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey’?
(a) Siraj-ud-daola
(b) Mir Jafar
(c) Mir Qasim
(d) None of these


6. FIFA World Cup, 2006 was played in
(a) Germany
(b) France
(c) Spain
(d) UK


7. Munaf Patel plays which sport?
(a) Badminton
(b) Football
(c) Cricket
d) Table-Tennis


8. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was
(a) Bula Choudhury
(b) Arati Saha
(c) Nilima Ghosh
(d) None of these


9. Which country has never won the Cricket World Cup?
(a) India
(b) Pakistan
(c) Sri-Lanka
(d) England


10. Which cricket playing countries fight for the ‘ASHES’?
(a) Indian and Pakistan
(b) Australia and South Africa
(c) Australia and England
(d) England and West Indies


11. Who was the first Law Minister of independent India?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Dr. B.R.Ambedkar


12. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?
(a) B.R.Ambedkar
(b) G.V.Mavlankar
(c) N.Sanjeeva Reddy
(d) Dr. S.P.Mukherjee


13. How many states (except Delhi) are there in India?
(a) 28
(b) 29
(c) 25
(d) 30


14. Which country won the first World Cup Cricket?
(a) Australia
(b) India
(c) England
d) West Indies


15. Who was the woman President of the United Nations?
(a) Sarojini Naidu
(b) Vijaya Lakshmi Pandit
(c) Golda Mayer
(d) Margaret Thatcher


16. Who was the first man to land on moon?
(a) Neil Armstrong
(b) Edwin
(c) Gagarin
(d) John Collins


17. One inch is equal to how many centimeters?
(a) 2.54 (b) 2.84
(c) 2.94 (d) 3.0


18. Bronze is an alloy of copper and
(a) Nickel (b) Tin
(c) Zinc (d) Aluminium


19. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.
(a) 104
(b) 122
(c) -40
(d) None of these


20. What is the value of XC (Roman Number)?
(a) 100
(b) 40
(c) 110
(d) 90


21. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?
(a) AB
(b) O
(c) A
(d) B


22. Mountain K2 is known as
(a) Everest
(b) Nanga Parbat
(c) Godwin
(d) Austen


23. Lucknow is situated on the banks of river
(a) Yamuna
(b) Tapti
(c) Shipra
(d) Gomti


24. Who won the Golden Ball Award during FIFA World Cup 2006?
(a) Ronaldo
(b) Klose
(c) Ronaldinho
(d) Zidane


25. Who is the Chief Minister of Orissa?
(a) K C Singhdeo
(b) Nandini Satyaji
(c) Navin Patnaik
(d) Rameshwar Thakur


26. Who is the Finance Minister of India?
(a) Manmohan Singh
(b) P Chidambaram
(c) Murasoli Maran
(d) Pranab Mukherjee


27. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?
(a) Bilaspur
(b) Jabalpur
(c) Bhopal
(d) Raipur


28. Which of the following places in India receives maximum precipitation?
(a) Itanagar
(b) Mawsynram
(c) Cherrapunjee
(d) Tezpur


29. Who was elected the President of the Cricket Association of Bengal (CAB) in July 2006?
(a) Prasen Mukherjee
(b) Ajit Panja
(c) Jagmohan Dalmiya
(d) Sourav Ganguly


30. Who built the ‘Tower of Victory’ in Chittor ?
(a) Rana Sanga
(b) Rana Rattan Singh
(c) Rana Kumbha
(d) Rana Partap


ANSWERS

1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (c) 11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (a) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (d) 21. (a) 22. (c) 23. (d) 24. (b) 25. (c) 26. (b) 27. (a) 28. (b) 29. (c) 30. (c)


RRB | RAILWAY RECRUITMENT BOARD | PAPERS | RRB PAPERS |RRB TC SOLVED PAPERS | RRB TC QUESTION PAPERS | RRB TICKET COLLECTOR EXAM QUESTION PAPERS | RRB SOLVED PAPERS | RRB PREVIOUS QUESTION PAPERS | RRB EXAM PAPERS | RAILWAY RECRUITMENT BOARD TICKET COLLECTOR | TICKET COLLECTOR EXAM PAPERS | TICKET COLLECTOR | TC | TC QUESTION PAPERS

52 Comments

  1. hello sir,
    myself Amarnath Bari from kolkata i have completed my post graduation from Uttar Pradesh board in the Year 2006. As now i’m working in a manufacturing company as a Manger from last 4 Years.

    But, i’m interested to join the Indian Railway as a (TC).

    Pls let me know when is exam in 2011 for (TC).

    pls feel free to cal me, and pls try to send the details of railway examination.

    THANKING YOU,

    REGARDS,

    AMARNATH BARI.

    MOB.:+91-9004842003.

  2. i want to know about when will ticket collector examination . i want to know date of exam .plz reply.

  3. Respected Sir,,
    please send me the complete question paper of T.C. previous RRB examinations
    and updates.

  4. sir, cold yo please tell me, when the examination for the post of TTE/TC in south central railway secundrabad.notification2010 regards

  5. Hi

    This firoze from bangalore i have compeleted my B.com in 2006 .As now i am working in aviations field (Air ticketing ,visas, handling customer related quires )

    All my uncles working for railways so even i am intersted to work in railway (TC) OR TICKING COUNTER .

    PLZ LET ME KNOW WHEN IS EXAM IN 2011 FOR TC OR TICKING COUNTER .

    Thanks & Regds

    Firoze khan

    09916586737

  6. Hi

    This firoze from bangalore i have compeleted my B.com in 2006 .As now i am working in aviations field (Air ticketing ,visas,coustomer handling customer related quires )

    All my uncles working for railways so even i am intersted to work in railway (TC) OR TICKING COUNTER .

    PLZ LET ME KNOW WHEN IS EXAM IN 2011 FOR TC OR TICKING COUNTER .

    Thanks & Regds

    Firoze khan

    09916586737

  7. please send time table of ticket collector 2011 & tell me paper peration TC
    tell me solved paper idea, how can do paper solved paper

  8. I
    WANT TO KNOW HOW WOULD BECOME A RAILWAY EMPLOYEE.
    I AM PG IN PSYCHOLOGY FROM APSU REWA (M.P.)

  9. Hello sir/madam please batayein ki paper kis date par hoga sir/madam please Ki Rail TC ka exam date

  10. could u plz tell me the date of exam for the post of ticket collector in railway recruitment board 2010.

    regards

    gaurav

  11. could u plz tell me the date of exam for the post of ticket collector in railway recruitment board 2010.

    regards

  12. Hello Sir my name is pradeep janghel from jamshedpur pls send me old Rly Tc Exam question paper for practice

  13. sir please send me the question papers of tc and latest up dates about rrb notifications please sir

  14. please any one send me the previous questionpapers and their answars………………….

  15. dear sir! hello

    could u plz tell me the date of exam for the post of ticket collector in railway recruitment board 2010.

    regards
    gurbax rai

  16. hello sir ,
    please advise me how to prepare in goverment exam like psc ssc.bank railway without coching soppting .my number is 9826950533

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.