PAPERS | RRB BHOPAL GOODS GUARD SOLVED QUESTION PAPER 2008 | Indian Shout

You are here: » PAPERS | RRB BHOPAL GOODS GUARD SOLVED QUESTION PAPER 2008

PAPERS | RRB BHOPAL GOODS GUARD SOLVED QUESTION PAPER 2008

RRB | RAILWAY RECRUITMENT BOARD | RRB BHOPAL |RRB BHOPAL GOODS GUARD SOLVED PAPER 2008 | RRB SOLVED PAPERS 2008 | RRB QUESTION PAPERS 2008 | RRB PREVIOUS PAPERS 2008 | RRB 2008 | PAPERS | RRB PAPERS | RRB EXAM PAPERS 2008 | RRB GOODS GUARD SOLVED PAPERS 2008


Bhopal RRB Goods Guard Solved Paper 2008

1. High pressure subtropical calm belts known as Horse Latitudes lies between
(a) 00 and 150
(b) 200 and 250
(c) 300 and 350
(d) None of these
Ans: ( c ) 300 and 350


2. Zimbobwe was formerly known as
(a) Rhodesia
(b) Mali
(c) Namibia
(d) Zanzibar
Ans: ( a ) Rhodesia


3. Which of the following pairs is correct ?
(a) Bonn – Danube
(b) Baghdad – Tigris
(c) Rome – Seice
(d) Paris – Tiber
Ans: ( b ) Baghdad – Tigris


4. The canal joining Baltic Sea to North Sea is
(a) Kiel Canal
(b) Suez Canal
(c) Panama Canal
(d) None of these
Ans: ( a ) Kiel Canal


5. Which of the following rivers does not form any delta at its mouth ?
(a) Cauvery
(b) Mahanadi
(c) Godavari
(d) Tapti
Ans: ( d ) Tapti


6. Srinagar is situated on the bank of the river
(a) Ravi
(b) Sutlej
(c) Jhelum
(d) Chenab
Ans: ( c ) Jhelum


7. The Shompens are the tribal people of
(a) Andaman
(b) Nicobar
(c) Lakshadweep
(d) None of these
Ans: ( b ) Nicobar


8. Match the following
A. Manas I. Hangul
B. Dachigam II. Elephant
C. Mudumalai III. Tiger
D. Kaziranga IV. Rhinoceros
A B C D
(a) I II III IV
(b) III I II IV
(c) II IV III I
(d) I III IV II
Ans: ( b ) III I II IV


9. In India, Plan holiday was after
(a) China-India war of 1962
(b) Draught of 1966
(c) Pakistan war of 1971
(d) Pakistan war of 1965
Ans: ( b ) Draught of 1966


10. Which of the following is not a ?Free Trade Zone? ?
(a) Kandla
(b) Mumbai
(c) Visakhapatnam
(d) Trivandrum
Ans: ( d ) Trivandrum


11. The least perfect square number which is divisible by 3, 4, 5, 6 and 8 is
(a) 900
(b) 1600
(c) 2500
(d) 3600
Ans: ( d ) 3600

12. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes are equal. What is the total number of notes ?
(a) 60
(b) 90
(c) 75
(d) 45
Ans: ( b ) 90

13. In an organization, 40% of the employees are matriculates, 50% of the remaining are graduates and remaining 180 are post-graduates. How many employees are graduates ?
(a) 360
(b) 240
(c) 180
(d) 300
Ans: ( c ) 180


14. Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental Right ?
(a) Habeas Corpus
(b) Mandamus
(c) Prohibition
(d) Certiorari
Ans: ( a ) Habeas Corpus


15. A common High Court for two or more States and/or Union Territories may be established by the
(a) President
(b) Parliament by making law
(c) Governor of State
(d) Chief Justice of India
Ans: ( b ) Parliament by making law


16. Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India ?
(a) M. C. Setalvad
(b) K. M. Munshi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B. N. Rau
Ans: ( d ) B. N. Rau


17. During the period of Renaissance, the new style of architecture first developed in
(a) Italy
(b) France
(c) England
(d) Germany
Ans: ( a ) Italy


18. The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary terrorists of the freedom movement in
(a) The Madras Presidency
(b) Punjab
(c) Bombay-Karnataka
(d) East Bengal
Ans: ( d ) East Bengal


19. Who among the following were popularly known as Red Shirts ?
(a) Congress Socialists
(b) Members of Azad Hind Fauj
(c) Khudai Khidmatgars
(d) People led by Rani Gaidinliu
Ans: ( c ) Khudai Khidmatgars


20. The State in India having dry season for only 3 to 4 months every year is
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Mizoram
(d) Himachal Pradesh
Ans: ( c ) Mizoram


21. Which of the following is correctly matched ?
(a) Gulbarga – Karnataka
(b) Midnapur – Gujarat
(c) Wardha – Madhya Pradesh
(d) Cochin – Tamil Nadu
Ans: ( a ) Gulbarga – Karnataka


22. U Thant Award is given for
(a) Contribution to east-west understanding
(b) Community leadership
(c) Social service
(d) Journalism
Ans: ( c ) Social service


23. Bishop Desmond Tutu is the native of
(a) South Africa
(b) Cuba
(c) Tanzania
(d) Zambia
Ans: ( a ) South Africa


24. The first electric railway was opened in
(a) 1853
(b) 1885
(c) 1905
(d) 1925
Ans: ( d ) 1925


25. Machael Ferreira is associated with which of the following games ?
(a) Chess
(b) Snooker
(c) Golf
(d) None of these
Ans: ( b ) Snooker

26. The Lord of Rings : The Return of the King? won Oscar award in how many categories ?
(a) 10
(b) 9
(c) 11
(d) 12
Ans: ( c ) 11


27. As per Census 2001, which of the following States has the lowest density of population ?
(a) Manipur
(b) Meghalaya
(c) Nagaland
(d) Mizoram
Ans: ( d ) Mizoram


28. Which of the following is the latest Tank ?
(a) Akash
(b) Prithvi
(c) Arjun
(d) Bhim Ans: ( c ) Arjun


29. Which of the following pairs is incorrectly matched ?
(a) Encephalitis – Brain
(b) Colitis – Colon
(c) Hepatitis – Liver
(d) Jaundice – Throat
Ans: ( d ) Jaundice – Throat


30. Which of the following type of clothes is manufactured by using petroleum products ?
(a) Rayan Silk
(b) Terelyne
(c) Nylon
(d) Cotton
Ans: ( c ) Nylon


31. The function of haemoglobin in the body is
(a) Transport of oxygen
(b) Destruction of bacteria
(c) Prevention of anemia
(d) Utilization of iron
Ans: ( a ) Transport of oxygen


32. Which disease is more common among agricultural workers as compared to urban population ?
(a) Lung?s disease
(b) Cirrhasis of liver
(c) Hookworm infection
(d) Cancer
Ans: ( c ) Hookworm infection


33. Biological fixation of nitrogen occurs most commonly in which of the following crops ?
(a) Pulses
(b) Rice
(c) Wheat
(d) None of these
Ans: ( d ) None of these


34. Which one of the following grows under the tree ?
(a) Cabbage
(b) Bengal gram
(c) Peanuts
(d) Castor
Ans: ( c ) Peanuts


35. Which of the following is an example of a plant that bears seeds but not fruits ?
(a) Cotton Plant
(b) Peepal tree
(c) Eucalyptus tree
(d) Pine tree
Ans: ( c ) Eucalyptus tree


36. Radioactive element which has been found to have large reserves in India is
(a) Uranium
(b) Thorium
(c) Radium
(d) Plutonium
Ans: ( b ) Thorium


37. The image formed on the retina of a human eye is
(a) Real and upright
(b) Real and inverted
(c) Imaginary and upright
(d) Imaginary and inverted
Ans: ( b ) Real and inverted


38. In increasing sequence, the major elements present in the human body are
(a) Calcium, iron, sodium, phosphorus
(b) Calcium, phosphorus, potassium, sulphur
(c) Calcium, iron, sodium, sulphur
(d) Calcium, potassium, phosphorus, iron
Ans: ( a ) Calcium, iron, sodium, phosphorus


39. A light sensitive compound used in photography is
(a) Silver chloride
(b) Silver sulphide
(c) Silver bromide
(d) Silver oxide
Ans: ( c ) Silver bromide


40. Protective foods in our diet are
(a) Fats and vitamins
(b) Carbohydrates and minerals
(c) Vitamins and minerals
(d) Proteins and carbohydrates
Ans: ( d ) Proteins and carbohydrates


41. The ancient name of Bengal was
(a) Kamrupa
(b) Vasta
(c) Gauda
(d) Vallabhi
Ans: ( c ) Gauda


42. Ahilyabai was the queen of
(a) Gwaliar
(b) Malwa
(c) Jaipur
(d) Bijapur
Ans: ( a ) Gwaliar


43. Morish traveler, Ibn Batutah, came to India during the time of
(a) Ala-ud-din Khalji
(b) Firuz Shah Tughluq
(c) Balban
(d) Muhammed-bin-Tughluq
Ans: ( d ) Muhammed-bin-Tughluq


44. The relics of Indus Valley Civilisation indicates that the main occupation of the people was
(a) Agriculture
(b) Cattle rearing
(c) Commerce
(d) Hunting
Ans: ( c ) Commerce


45. The Mahabalipuram temples were built by the king of Dynasty –
(a) Gupta
(b) Chola
(c) Pallava
(d) Kushana
Ans: ( c ) Pallava


46. The first telegraph line between Calcutta and Agra was opened in
(a) 1852
(b) 1853
(c) 1854
(d) 1855
Ans: ( b ) 1853


47. The first discourse of Buddha in Sarnath is called
(a) Mahabhiniskraman
(b) Mahaparinirvana
(c) Mahamastakabhisheka
(d) Dharmachakrapravartan
Ans: ( d ) Dharmachakrapravartan


48. The political and cultural center of the Pandyas was
(a) Vengi
(b) Madurai
(c) Kanchipuram
(d) Mahabalipuram
Ans: ( b ) Madurai


49. What is the correct chronological order of the dynasties in which they invaded India ?
1. Huns 2. Kushanas
3. Aryans 4. Greeks
(a) 4, 3, 2, 1
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 2, 3, 1
(d) 3, 4, 1, 2
Ans: ( b ) 3, 4, 2, 1


50. Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law ?
(a) Nayachandra
(b) Amoghvarsa
(c) Vijnaneswara
(d) Kumban
Ans: ( c ) Vijnaneswara


RRB | RAILWAY RECRUITMENT BOARD | RRB BHOPAL |RRB BHOPAL GOODS GUARD SOLVED PAPER 2008 | RRB SOLVED PAPERS 2008 | RRB QUESTION PAPERS 2008 | RRB PREVIOUS PAPERS 2008 | RRB 2008 | PAPERS | RRB PAPERS | RRB EXAM PAPERS 2008 | RRB GOODS GUARD SOLVED PAPERS 2008

ilook website
 
 

Categories:RRB;Tags: , , , , , , , , , , ,

   

4 Comments to “PAPERS | RRB BHOPAL GOODS GUARD SOLVED QUESTION PAPER 2008”

  1. durgesh says:

    very hard question

  2. sangeetha says:

    how to know all jobs recuritments?

Leave your comment here: