PAPERS | RRB KOLKATA TICKET COLLECTER SOLVED QUESTION PAPER 2008 | Indian Shout

You are here: » PAPERS | RRB KOLKATA TICKET COLLECTER SOLVED QUESTION PAPER 2008

PAPERS | RRB KOLKATA TICKET COLLECTER SOLVED QUESTION PAPER 2008

RRB |  RRB KOLKATA | RRB PAPERS | RRB TICKET COLLECTOR  SOLVED PAPERS | RRB TC SOLVED PAPERS | RRB KOLKATA TC PAPERS | RRB QUESTION PAPERS | RRB PREVIOUS PAPERS | RRB EXAM PAPERS | RAILWAY RECRUITMENT BOARD | TICKET COLLECTOR | TICKET COLLECTOR EXAM SOLVED PAPERS | RRB KOLKATA TICKET COLLECTOR EXAM


RAILWAY RECRUITMENT BOARD

RRB KOLKATA TC QUESTION PAPER 2008

1. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?

(a) Chandragupta II

(b) Chandragupta I

(c) Samudragupta

(d) Srigupta

2. Shahjahan ascended the Mughal throne in

(a) 1628 AD

(b) 1626 AD

(c) 1625 AD

(d) 1627 AD

3. Which is correct order?

(a) Babur, Humayun, Jahangir, Akbar, Shahjahan, Aurangzeb

(b) Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan, Aurangzeb

(c) Babur, Akbar, Humayun, Shahjahan, Jahangir, Aurangzeb

(d) Babur, Humayun, Shahjahan, Akbar, Jahangir, Aurangzeb

4. Ibn Batutah visited India during the rule of

(a) Alauddin Khilji

(b) Ghiyasuddin Tughlaq

(c) Sher Shah Suri

(d) Muhammad-bin-Tughlaq

5. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey’?

(a) Siraj-ud-daola

(b) Mir Jafar

(c) Mir Qasim

(d) None of these

6. FIFA World Cup, 2006 was played in

(a) Germany

(b) France

(c) Spain

(d) UK

7. Munaf Patel plays which sport?

(a) Badminton

(b) Football

(c) Cricket

(d) Table-Tennis

8. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was

(a) Bula Choudhury

(b) Arati Saha

(c) Nilima Ghosh

(d) None of these

9. Which country has never won the Cricket World Cup?

(a) India (b) Pakistan

(c) Sri-Lanka (d) England

10. Which cricket playing countries fight for the ‘ASHES’?

(a) Indian and Pakistan

(b)Australia and South Africa

(c) Australia and England

(d) England and Westindies

11. Who was the first Law Minister of independent India?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Vallabhbhai Patel

(c) Maulana Abul Kalam Azad

(d) Dr. B.R.Ambedkar

12. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?

(a) B.R.Ambedkar

(b) G.V.Mavlankar

(c) N.Sanjeeva Reddy

(d) Dr. S.P.Mukherjee

13. How many states (except Delhi) are there in India?

(a) 28

(b) 29

(c) 25

(d) 30

14. Which country won the first World Cup Cricket?

(a) Australia (b) India

(c) England (d) West Indies

15. Who was the woman President of the United Nations?

(a) Sarojini Naidu

(b) Vijaya Lakshmi Pandit

(c) Golda Mayer

(d) Margaret Thatcher

16. Who was the first man to land on moon?

(a) Neil Armstrong

(b) Edwin

(c) Gagarin

(d) John Collins

17. One inch is equal to how many centimeters?

(a) 2.54

(b) 2.84

(c) 2.94

(d) 3.0

18. Bronze is an alloy of copper and

(a) Nickel

(b) Tin

(c) Zinc

(d) Aluminium

19. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.

(a) 104 (b) 122

(c) -40 (d) None of these

20. What is the value of XC (Roman Number)?

(a) 100 (b) 40

(c) 110 (d) 90

21. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?

(a) AB

(b) O

(c) A

(d) B

22. Mountain K2 is known as

(a) Everest

(b) Nanga Parbat

(c) Godwin

(d) Austen

23. Lucknow is situated on the banks of river

(a) Yamuna

(b) Tapti

(c) Shipra

(d) Gomti

24. Who won the Golden Ball Award during FIFA World Cup 2006?

(a) Ronaldo

(b) Klose

(c) Ronaldinho

(d) Zidane

25. Who is the Chief Minister of Goa?

(a) K C Singhdeo

(b) Nandini Satyaji

(c) Shivinder Singh Sidhu

(d) Rameshwar Thakur

26. Who is the Finance Minister of India?

(a) Manmohan Singh

(b) P Chidambaram

(c) Murasoli Maran

(d) Pranab Mukherjee

27. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?

(a) Bilaspur

(b) Jabalpur

(c) Bhopal

(d) Raipur

28. Which of the following places in India receives maximum precipitation?

(a) Itanagar

(b) Mawsynram

(c) Cherrapunjee

(d) Tezpur

29. Who is the present Indian Cricket coach?

(a) Lal Chand Rajput

(b) Greg Chappel

(c) Gary Kirsten

(d) Madan Lal

ANSWERS :

1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (c) 11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (a) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (d) 21. (a) 22. (c) 23. (d) 24. (b) 25. (c) 26. (b) 27. (a) 28. (b) 29. (c)


RRB | RRB KOLKATA | RRB PAPERS | RRB TICKET COLLECTOR SOLVED PAPERS | RRB TC SOLVED PAPERS | RRB KOLKATA TC PAPERS | RRB QUESTION PAPERS | RRB PREVIOUS PAPERS | RRB EXAM PAPERS | RAILWAY RECRUITMENT BOARD | TICKET COLLECTOR | TICKET COLLECTOR EXAM SOLVED PAPERS | RRB KOLKATA TICKET COLLECTOR EXAM

ilook website
 
 

Categories:RRB;Tags: , , , , , , , , , , , ,

   

8 Comments to “PAPERS | RRB KOLKATA TICKET COLLECTER SOLVED QUESTION PAPER 2008”

  1. paras kumar hota says:

    I want previous year question paper of group ‘D’ rrb kolkata.please send me y e.mail id as soon as possible.

  2. Arup kumar poddar says:

    I want previous years question paper of assistant station master rrb kolkata. please send me as soon as possible.

  3. sonia rani says:

    plz send me eservation clerck solved papers in my mail id ranisonia26@yahoo.com. thanks

  4. faruk ahmed says:

    please send me railway junior engg.exam solved paper

  5. tanmay says:

    send me solved question for 2010

  6. Arvind says:

    better for student

  7. DIPANKAR HALDER says:

    please send me all india question solved papar for junion engineering

  8. gajanan gade says:

    hindi qua. PAPERS

Leave your comment here: