1. India has successfully test-fired its 150-250 km range Prithvi missile On May 23, 2008. Prithvi Missile is a ”
(A) Surface to surface missile
(B) Surface to air missile
(C) Land to sea missile
(D) Air to air missile

2. Which of the following High Courts has recently quashed the merit list issued in 2006 and 2007 by the centre and the UPSC”
(A) Bhopal High Court
(B) Rajasthan High Court
(C) Madras High Court
(D) Guwahati High Court

3. Recently in May 2008 a assembly election was held in the India State of”
(A) Manipur
(B) Karnataka
(C) Himachal Pradesh
(D) None of the above

4. Peoples Democratic Party emerged second largest party with 33·01% in elections held in”
(A) Bhutan
(B) Nepal
(C) Zimbabwe
(D) Italy

5. According to the World Conservation Union Report, the number of plant species in India listed as threatened is”
(A) 247 plant species
(B) 250 plant species
(C) 275 plant species
(D) 255 plant species

6. Which of the following states passed a Bill in March 2008, amending the Registration Act 1908 to prohibit foreigners from buying land in the state”
(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Goa
(D) Maharashtra

7. The renowned science fiction writer Arthur C. Clarke who died in Sri Lanka, originally hailed from”
(A) Australia
(B) Britain
(C) Finland
(D) U.S.A.

8. Who received Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmanent and Development for 2007”
(A) Bill Gates
(B) Nelson Mandela
(C) Bill and Melinda Gates Foundation
(D) Arthur C. Clarke

9. World Press Freedom Day is observed on—
(A) May 3
(B) May 15
(C) May 25
(D) May 27

10. Which of the following Indian Political Leader has written the book “Jyoti Punj”?
(A) L.K.Adwani
(B) Sonia Gandhi
(C) Jaswant Singh
(D) Narendra Modi

11. India has successfully launched how many satellires simultaneously ?
(A) 8
(B) 10
(C) 7
(D) 4

12. Jules Verne is Europes”
(A) Space shuttle
(B) Missile shield system
(C) Biggest spacecraft
(D) Mission to Antarctica

13. Indias National Vector Borne Disease Control Programme has prepared the countrys first”
(A) Dirrohoea map
(B) Malarial map
(C) Bird flu map
(D) Cancer map

14. The World Is What It Is Is the biography of”
(A) V. S. Naipal
(B) Khushwant Singh
(C) Amrita Preetam
(D) A.P.J. Abdul Kalam

15. According to a World Bank Report India got remittances in 2007 worth”
(A) $ 30 billion
(B) $ 35 billion
(C) $ 25 billion
(D) $ 27 billion

16. The Summit of OIC (Organization of Islamic Countries) was held in March in”
(A) Senegal
(B) Morocco
(C) Pakistan
(D) Indonesia

17. According to latest WHO report the number of estimated TB cases found every year in India is”
(A) 2·2 million
(B) 1·9 million
(C) 1·5 million
(D) 1·7 million

18. Tata purchased Jaguar and Rover from”
(A) Hyundai
(B) Maruti Suzuki
(C) Ford Motor
(D) None of the above

19. According to a survey, the country which has the highest number of internet users is”
(A) U.S.A.
(B) China
(C) Japan
(D) Germany

20. India won its first tri series against Australia in”
(A) Brisbane
(B) Melbourne
(C) Sydney
(D) Perth

21. According to Prime Ministers Economic Advisory Council (EAC) headed by C. Rangrajan the economic growth rate for 2008-09 will remain at”
(A) 8%
(B) 8·5%
(C) 9%
(D) 8·9%

22. The Pritzkar Architecture Prize has been won by”
(A) Bill Gates Foundation
(B) William Harvey
(C) Jea Nouvel
(D) None of the above

23. Which of the following cricket players has been banned for violating the players code of conduct by PCB ?
(A) Danish Kaneria
(B) Shoaib Malik
(C) Mohammad Yousuf
(D) Shoaib Akhtar

24. The National Rural Employment Guarantee Scheme has now been extended to all 604 districts of the country with a total budget outlay of”
(A) 18000 crore
(B) 16000 crore
(C) 15000 crore
(D) 14000 crore

25. Inflation which soared above 7% in the month of April is measured by”
(A) Consumer Price Index
(B) Retail Price Index
(C) Whole Sale Price Index
(D) Industrial Price Index

26. The winner of Bahrain Grand Prix is”
(A) Lewis Hamilton
(B) Kartikeyan
(C) Felipe Massa
(D) Robert Kubica

27. The winner of Miss India Earth 2008 is”
(A) Tanvi Vyas
(B) Suman Kaur
(C) Rashmi Sehgal
(D) Rani Sharma

28. In face of rising prices, Central Government has decided to set strategic Reserve of foodgrains over and above buffer stock. The limit of the reserve is”
(A) 10 million tonnes
(B) 7 million tonnes
(C) 6 million tonnes
(D) 5 million tonnes

29. Which of following newspapers/magazines won six Pulitzer prizes”
(A) The New York Times
(B) The Times Magazine
(C) The Washington Post
(D) The Guardian

30. Leftism in India, 1917-1947’ is a book written by”
(A) S. R. Chaudhuri
(B) K. Kanwar
(C) R. Nagaswamy
(D) Sudipto Chatterjee

31. Recently President Pratibha Patil visited three countries. Which of the following was not the part of her trip”
(A) Argentina
(B) Chile
(C) Mexico
(D) Brazil

32. GJM stands for”
(A) General Justice Movement
(B) Gorkha Janmukti Morcha
(C) Gorkhaland Janshakti Morcha
(D) Gorkha Janjagriti Morcha

33. The elections of which of the following countries were marred by controversy”
(A) Italy
(B) Spain
(C) Zimbabwe
(D) Nepal

34. Supreme Court has upheld the law enacted in 2006 providing 27% for candidates belonging to”
(A) SCs
(B) STs
(D) Minorities OBC

35. At which of the following places have the remains of early human history been found in excavation”
(A) Chittorgarh
(B) Bhavnagar
(C) Kolkata
(D) Karaikal

36. Salwa Judum is”
(A) Terrorist organization
(B) A branch of naxalite
(C) Name of a police force
(D) An anti naxalite movement

37. When was Nepal declared a Secular Nation”
(A) in 2005
(B) in 2007
(C) in 2008
(D) in 2006

38. The Director General of UN Food and Agriculture Organisation of present is”
(A) Jacques Diouf
(B) Kundekeh K. Yumkella
(C) Jammel Al Hiyilan
(D) Michael Griffin

39. According to a research, stem cells from skin can treat”
(A) Alzhumer
(B) Schizophrenia
(C) Parkinsons disease
(D) None of the above

40. Which of the following States Hs declared 2008 as the “year of Education” ?
(A) Bihar
(B) Haryana
(C) Himachal Pradesh
(D) Gujarat

Answers with Hints
1. (A) 2. (C) 3. (B) . 4. (A) 5. (A) 6. (C) 7. (B) 8. (C) 9. (A) 10. (D) 11. (B) 12. (C)
13. (B) India’s Vector Borne Disease Control Programme has prepared the country’s first malarial map identifying India’s 60 most malarial endemic districts that report over 50% of the country’s malaria’s cases.
14. (A) 15. (D) 16. (A) 17. (B) 18. (C) 19. (B) 20. (A) 21. (B)
22. (C) The Pritzkar Architecture Prize, considered to be equivalent of Nobel Prize for architecture has been won french architect Jea Nouvel for his creative experimentation in architecture.
23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (D)
29. (C) The Washington Post has won six Pulitzer Prizes, including Public service award for its reporting on conditions of U.S. War Veterans.
30. (A) 31. (A) 32. (B) 33. (C)
34. (C) The Supreme Court on April 10, 2008 upheld the law enacted in 2006 providing a quota of 27 per cent to the other Backward Classes in Central Educational Institutions.
35. (C)
36. (D) Salva Judam is an antinaxalite movement formed by group of people against attack from maxalites. The movement started from Dantewada district (Chhattisgarh).
37. (D) 38. (A) 39. (C) 40. (B)

ilook website

Categories:BANK EXAMS;Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,



  1. No Comment yet. Be the first to comment...
Leave your comment here: