PAPERS | SBI GENERAL AWARENESS 2008 SOLVED QUESTION PAPER

SBI | STATE BANK OF INDIA | SBI GENERAL AWARENESS | SBI 2008 PAPERS | SBI SOLVED PAPERS | GENERAL AWARENESS | 2008 SOLVED PAPERS | SBI EXAM PAPERS | SBI QUESTION PAPERS


SBI : General Awareness Held on 13-07-2008

1. Oscar Awards are given for the excellence in the field of –
(A) films
(B) Literature
(C) Sports
(D) Politics
(E) Status
ANS: (A)

2. Which of the following is not a food crop ?
(A) Wheat
(B) Barley
(C) Maize
(D) Gram
(E) Cotton
ANS: (E)

3. Union Budget always presented first in –
(A) The Loksabha
(B) The Rajyasabha
(C) Joint session of Parliament
(D) Meeting of the Union cabinet
(E) The State Assemblies
ANS: (A)

4. The Government of India has earmarked about Rs. 70,000 crore in Union Budget to help which of the following sections of the society ?
(A) Children who are bonded labour
(B) Persons working in hazardous industries
(C) Farmers
(D) People living below poverty line
(E) None of these
ANS: (E)

5. Jose Louise has taken over as the prime minister of –
(A) France
(B) Argentina
(C) Spain
(D) New zealand
(E) Italy
ANS: (C)

6. The conference of Economic/ Finance Ministers of ASEAN was held recently in –
(A) Jakarta
(B) Bali
(C) New Delhi
(D) Tokyo
(E) Islamabad
ANS: (B)

7. Which of the following International forums/ organizations has made a decision of not to go for reckless lending ?
(A) G-7
(B) G-8
(C) SAARC
(D) World Bank
(E) IMF
ANS: (E)

8.Mahmood Ahmadinejad who was in India on an official visit recently is the –
(A) Prime Minister of Iraq
(B) President of Iran
(C) Prime Minister of Iran
(D) President of Iraq
(E) None of these
ANS: (B)

9. India recently started “Maitree Express” to which of the following destinations ?
(A) Islamabad
(B) Karanchi
(C) Dhaka
(D) Kathmandu
(E) None of these
ANS: (C)

10. The first ever General elction took place in which of the following countries in Indian sub-continent ?
(A) Bhutan
(B) China
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) Sri Lanka
ANS: (A)

11. As per the latest figures published in the newspapers the growth of economy in India for the fiscal year ended March 2008 has been at which of the following levels ? About –
(A) 6 %
(B) 6.5 %
(C) 7 %
(D) 7.5 %
(E) 9 %
ANS: (E)

12. Name of B.S.Yeddyurappa was recently in news as he has taken over as the –
(A) Governor of Karnataka
(B) Chief Minister of Karnataka
(C) Governor of Andhra Pradesh
(D) Chief Minister of Andhra Pradesh
(E) None of these
ANS: (B)

13. The Govt. of India Planning to put up a bill in the parliament to ensure free and compulsory education for all those who are of the age of –
(A) 3 Years
(B) 5 Years
(C) 6-14 Years
(D) 12-20 Years
(E) Upto 21 Years
ANS: (C)

14. “World No Tobacco Day” is observed on which of the following days ?
(A) Ist May
(B) 10th May
(C) 21st May
(D) 31 st May
(E) 1st June
ANS: (D)

15. Late Vijay Tendulkar who died recently was a famous –
(A) Social Work
(B) Politician
(C) Sportsman
(D) Play Wright
(E) None of these
ANS: (D)

16. Mnay times we erad in newspapers about the GM Crops.What is the full form of GM ?
(A) Genetically Marketed
(B) Genetically Modified
(C) Green & Moisturious
(D) Globally Marketed
(E) None of these
ANS: (B)

17. Barack Obama whose name was in news recently is from which of the following countries ?
(A) UK
(B) USA
(C) France
(D) Italy
(E) None of these
ANS: (B)

18. Which of the following is an Oscar winning documentary on climate change in which former US Vice President Al Gore has featured as a narrator ?
(A) An inconvenient truth
(B) The Sea
(C) Road to prediction
(D) Remember My Name
(E) None of these
ANS: (A)

19. Defence minister from 27 nations recently gathered at which of the following places to discuss security amongst the countries of Asia Pacific Region ?
(A) Beijing
(B) New Delhi
(C) Singapore
(D) Kuala Lumpur
(E) None of these
ANS: (C)

20. Who amongst the following is NOT a Lawn Tennis Player ?
(A) Serena Williams
(B) Katarina Srebotnik
(C) Andy Murray
(D) Nichlas Almagro
(E) Ricky Ponting
ANS: (E)

21. The head office of the Stae Bank Of India is located in –
(A) Kolkat
(B) New Delhi
(C) Pune
(D) Ahmedabad
(E) None of these
ANS: (E) Mumbai

22. Which of the following is NOT the name of the sensitive index of any global stock exchange ?
(A) Nasdaq
(B) Nikkei
(C) Kospi
(D) Dow
(E) Combix
ANS: (E)

23. Mnay times we read the term ‘ECB’in financial newspapers.What is the full form of ‘ECB’?
(A) Essential Commercial Borrowing
(B) Essential Credit & Borrowing
(C) External Credit & Business
(D) External Commercial Borrowing
(E) None Of These
ANS: (D)

24. Who amongst the following is the new face in Union Cabinet after it was reshuffled recently ?
(A) Mnai Shankar Aiyer
(B) Rahul Gandhi
(C) Priyanka
(D) Jyotiraditya Scindia
(E) None of these
ANS: (D)

25. Who amongst the following has taken over as the chief minister of Nagaland ?
(A) Manik Sarkar
(B) Dinesh Nandan Sahay
(C) P.Longon
(D) K.Shankaranarayanan
(E) None of these
ANS: (E)


SBI | STATE BANK OF INDIA | SBI GENERAL AWARENESS | SBI 2008 PAPERS | SBI SOLVED PAPERS | GENERAL AWARENESS | 2008 SOLVED PAPERS | SBI EXAM PAPERS | SBI QUESTION PAPERS

ilook website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.