SOLVED | KERALA KPSC EXCISE INSPECTOR EXAM SAMPLE PAPER  | Indian Shout

You are here: » SOLVED | KERALA KPSC EXCISE INSPECTOR EXAM SAMPLE PAPER

SOLVED | KERALA KPSC EXCISE INSPECTOR EXAM SAMPLE PAPER

KPSC SAMPLE PAPERS | KPSC SOLVED PAPERS | KPSC MODEL PAPERS | KPSC QUESTION PAPERS | EXCISE INSPECTOR  SAMPLE PAPER | KERALA KPSC  EXAM PAPERS | KPSC EXAM QUESTIONS

Examination For Excise Inspector
(Intelligence, Observation and General Knowledge)
(Kerala PSC)


Maximum: 100 marks
Time: 3 hours

Answer all questions including objective type questions inseparate answer book supplied. Do not write your answers in the question paper:

Part I (55 marks)

1. If IUIJT means Green then what does XLSQKA mean.
(a) INDIGO (b) VIOLET (c) PURPLE (d) ORANGE

2. If Malu says “Raju’s father is the only son of my father”, how is Malu related to Raju:
(a) Daughter (b) Mother (c) Sister (d) None of these.

3. PQSTVW
(a) Z (b) A (c) X (d) Y

4. Life of RBC in human blood is:
(a) 30 days (b) 60 days (c) 120 days (d) 15 hour

5. Ratan ranked 8th from the top and 37th from the bottom in the class. How many students are there in the class:
(a) 44 (b) 46 (c) 45 (d) 43

6. Artical is to magazine as slokas is to —
(a) Ascetic (b) Veda (c) Recite (d) Book

7. A father is twice as old as his son 20 years ago, the age of the father was 12 times the age of the son. The present age of the son is:
(a) 44 years (b) 22 years (c) 40 years (d) 20 years

8. Which river crosses the equator twice?
(a) Amazon (b) Congo (c) Nile (d) Orinoco

9. A piece of wood is floating in water. If we heat the water the piece of wood will:
(a) Increase in size (b) Rise a little (c) Float at the same level (d) Sink a little

10. The gland, which in relation to body size is largest at birth and then gradually shrinks after puberty is:
(a) Thyroid (b) Pituitary (c) Thymus (d) Adrenal

11. In fireworks, the green flame is produced because of:
(a) Mercury (b) Barium (c) Sodium (d) Potassium

12. Which plant of the solar system spins on its axis at the fastest rate?
(a) Mercury (b) Earth (c) Jupiter (d) Saturn

13. The salient feature of Rig vedic religion was the worship of:
(a) Nature (b) Pashupati (c) Mother Goddess (d) Trimurti

14. If two equations 45 + 15 = 30, 17 + 7 = 10 are solved on the basis of a certain system. Then, 52 + 25 = ?
(a) 77 (b) 27 (c) 50 (d) 45

15. The court language of the Mughals was:
(a) Arabic (b) Persian (c) Hindustani (d) Urdu

16. World’s largest producer of wool is:
(a) Australia (b) UK (c) Argentina (d) South Africa

17. Which among the following plateaus is not a desert?
(a) Sahara (b) Patagonian (c) Colorado (d) Bohemian

18. The largest lake is:
(a) Lake superior (b) Caspain sea (c) Lake Thanganika (d) lake Titicaca

19. The planet having highest number of satellites:
(a) Saturn (b) Neptune (c) Venus (d) Jupiter

20. Smallest living cell is that of a
(a) Bacterium (b) Bread mold (c) Mycoplasma (d) Virus

21. A person can swim comfortably in water. This is due to:
(a) Pascal’s law (b) Archimedes principle (c) Newton’s III law (d) None of the above

22. Pencil lead is made up of
(a) Graphite (b) Charcoal
(c) Lead oxide (d) Sugar charcoal

23. ‘Give us good mothers and I shall give you good nation’. These words were said by:
(a) Winston Churchill (b) Mahatma Gandhi (c) Napoleon (d) Abraham Lincoln

24. To make rubber strong and bounceable, we add:
(a) Sponge (b) Sulphuric Acid (c) Sulphur (d) Petroleum jelly

25. ‘Zero’ was invented by the:
(a) Indians (b) Arabs (c) Egyptians (d) Greeks

26. Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to the formation of:
(a) Carbonic acid (b) Lactic acid (c) Citric acid (d) Malic acid

27. Rain drops are spherical in shape. This is due to:
(a) Viscosity of water (b) Evaporation (c) Air friction (d) Surface tension

28. Longest river of Asian continent is:
(a) Lena (b) Indus (c) Howang ho (d) Yangtze

29. Perigee and Apogee are caused due to:
(a) Moon’s revolution (b) Earth’s revolution (c) Moon’s rotation (d) Earth’s rotation

30. Which was the building about which it was written that ‘If there is an Eden of bless in the earth, it is this, nothing but this’:
(a) Taj Mahal (b) Moti Masjid (c) Diwani Khaz (d) Panch Mahal

31. What is a Black Hole?
(a) Vacuum in space (b) A dying star (c) A spot in the sun (d) A type of meteorite

32. Who is the author of the book ‘My Presidential Years’?
(a) Neilam Sanjeev Reddy (b) R. Venkataraman (c) Dr. Rajendra Prasad (d) Dr. S. Radhakrishnan

33. The sex of a child is determined by:
(a) Chromosomes of father (b) Chromosomes of mother (c) Rh factor of parents (d) Blood group of father

34. ‘The council if Nine Gems’ is associated with the name of :
(a) Harshavardhana (b) Devapala (c) Chandragupta II (d) Bellala Sena

35. Mixing up of molecules of different gases is called:
(a) Dispersion (b) Diffusion (c) Drifting (d) Osmosis

36. An object weighs maximum in:
(a) Air (b) Water (c) Hydrogen (d) Vacuum

37. Railway was first introduced in India by:
(a) Lord Curzon (b) Lord Mountbatten (c) Lord Dalhousie (d) Lord Bentinc

38. ‘Gobar gas’ contains mainly:
(a) Methane (b) Carbon-dioxide (c) Acetylene (d) Ethylene

39. By the use of which of the following types of lens can myopia be corrected
(a) Biconcave (b) Concave (c) Convex (d) Plano-concave

40. Who among the following was associated with the ancient system of medicine?
(a) Bhaskara (b) Kalhana (c) Somadeva (d) Charaka

41. Which of the following cities are connected by National Highway No.1?
(a) Mumbai to Delhi (b) Delhi to Chennai (c) Delhi to Amritsar (d) Jaipur to Delhi

42. When a moving bus stops suddenly, the passengers and pushed forward because of the:
(a) Friction between earth and bus (b) Friction between passengers and earth
(c) Inertia of the passengers (d) Inertia of the bus

43. Oil refineries are located in all the following States, Except:
(a) Andhrapradesh (b) Kerala (c) Madhyapradesh (d) Tamilnadu.

44. Vande Mataram was taken from:
(a) Rajatharangini (b) Anada Math (c) Akbar Nama (d) Akbarkosha

45. ‘Dome of the Rock’, a monument in Jerusalem is held sacred by the:
(a) Muslims (b) Christians (c) Jews (d) Zoroastrians

46. What is the folk dance of Meghalaya?
(a) Nati (b) Bamboo dance (c) Loho (d) None of these

47. Ajanta Paintings depict sences from the:
(a) Ramayana (b) Mahabharata (c) Jatakas (d) Upanishads

48. Who is the author of ‘A Passage to England’?
(a) E. M. Forster (b) Nirad C. Chaudhuri (c) G.B Shaw (d) Winston Churchill

49. 2004 Olympic Games will be held in:
(a) Sydney (b) Berlin (c) Athens (d) Barcelona

50. Cattle-bone power is used as fertiliser since it is rich in:
(a) Nitrogen (b) Chloride (c) Sodium (d) Phosphorus

51. Nasik is situated on the banks of river:
(a) Godavari (b) Narmada (c) Tapti (d) Ganga

52. The unit of currency used in Germany is:
(a) Yen (b) Peso (c) Mark (d) Russia

53. Which one of the following is not a fundamental right?
(a) Right against exploitation (b) Right to equality (c) Right to freedom of religion (d) Right to property

54. The second largest island in the world is:
(a) Bornes (b) Madagascar (c) New Guinea (d) Greenland

55. Ferozabad in UP is famous for its:
(a) Leather industry (b) Glass industry (c) Rubber industry (d) Cotton industry

Part II (Essays) (45 marks)

Write essays on any three of the following topics. No essay should exceed 600 words. Each essay carry 15 marks.

56. National Integration.

57. Equality for women.

58. Environmental Pollution.

59. Corruption in Public Life.

60. India in 2002 AD.

61. Advantages and disadvantages of television.

62. Functioning of Grama Sabha.

63. International Terrorism.

64. Functions of NABARD.

Answers:

1    B 11   B 21   C 31   B 41   C 51   A
2    C 12   C 22   A 32   B 42   C 52   C
3    D 13   A 23   C 33   A 43   C 53   D
4    C 14   B 24   C 34   C 44   B 54   C
5    C 15   B 25   A 35   D 45   A 55   B
6    B 16   A 26   B 36   A 46   C
7    B 17   D 27   D 37   C 47   C
8    B 18   B 28   D 38   A 48   C
9    D 19   A 29   A 39   B 49   C
10  C 20   D 30   A 40   D 50   D
ilook website
 
 

Categories:KPSC;Tags: , , , , , , , , , , , , ,

   

One Comment to “SOLVED | KERALA KPSC EXCISE INSPECTOR EXAM SAMPLE PAPER”

  1. […] Original post: SOLVED |KERALA KPSC EXCISE INSPECTOR EXAM SAMPLE PAPER | entrance … […]

Leave your comment here: