SSC COMBINED GRADUATE LEVEL EXAM 2008 SOLVED PAPER | GENERAL AWARENESS | Indian Shout

You are here: » SSC COMBINED GRADUATE LEVEL EXAM 2008 SOLVED PAPER | GENERAL AWARENESS

SSC COMBINED GRADUATE LEVEL EXAM 2008 SOLVED PAPER | GENERAL AWARENESS


S.S.C. Combined Graduate Level (Pre.) Exam 2008
General Awareness : Solved Question Paper
(Held on 27-7-2008)

1. Which of the following is not considered as National Debt ?
(A) National Savings Certificates
(B) Long-term Government Bonds
(C) Insurance Policies
(D) Provident Fund
Ans : (C)

2. The main determinant of real wage is—
(A) Extra earning
(B) Nature of work
(C) Promotion prospect
(D) Purchasing power of money
Ans : (D)

3. The birthrate measures the number of births during a year per—
(A) 100 population
(B) 1000 population
(C) 10000 population
(D) 100000 population
Ans : (B)

4. Which of the following is not included in the National Income ?
(A) Imputed rent of owneroccupied houses
(B) Government expenditure on making new bridges
(C) Winning a lottery
(D) Commission paid to an agent for sale of house
Ans : (C)

5. Personal disposable income is—
(A) Always equal to personal income
(B) Always more than personal income
(C) Equal to personal income minus indirect taxes
(D) Equal to personal income minus direct taxes
Ans : (D)

6. Who prepared the first estimate of National Income for the country ?
(A) Central Statistical Organisation
(B) National Income Committee
(C) Dadabhai Naoroji
(D) National Sample Survey Organisation
Ans : (C)

7. A Bill referred to a ‘Joint Sitting’ of the two Houses of the Parliament is required to be passed by—
(A) A simple majority of the members present
(B) Absolute majority of the total membership
(C) 2/3rd majority of the members present
(D) 3/4th majority of the members present
Ans : (A)

8. Who is the constitutional head of the Government of India ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Chief Justice of India
(D) Attorney General
Ans : (A)

9. Who certifies a Bill to be a Money Bill in India ?
(A) Finance Minister
(B) President
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Prime Minister
Ans : (C)

10. By which Amendment were ‘Fundamental Duties’ added to the Constitution ?
(A) 40th Amendment
(B) 42nd Amendment
(C) 44th Amendment
(D) 45th Amendment
Ans : (B)

11. The Vice-President of India is elected by—
(A) The members of the Parliament
(B) The members of the Rajya Sabha
(C) The elected members of the Parliament
(D) The members of the Parliament and State Legislatures
Ans : (A)

12. When was the comprehensive reorganisation of Indian States completed in accordance with the recommendations of States Reorganisation Commission ?
(A) 1953
(B) 1956
(C) 1960
(D) 1966
Ans : (B)

13. When Mahatma Gandhi was assassinated, who said, “None will believe that a man like this in body and soul ever walked on this earth” ?
(A) Bertrand Russell
(B) Leo Tolstoy
(C) Albert Einstein
(D) Khan Abdul Ghaffar Khan
Ans : (C)

14. Who built the ‘Tower of Victory’ (Vijay Stambha) in the Chittor Fort ?
(A) Rana Sanga
(B) Rana Ratan Singh
(C) Rana Hamir Deva
(D) Rana Kumbha
Ans : (D)

15. In violation of the Salt Laws, Gandhiji started a movement called—
(A) Non-Cooperation Movement
(B) Swadeshi Movement
(C) Civil Disobedience Movement
(D) None of the above
Ans : (C)

16. In which of the following wars, were the French completely defeated by the English ?
(A) Battle of Wandiwash
(B) Battle of Buxar
(C) Battle of Plassey
(D) Battle of Adyar
Ans : (A)

17. The Cabinet Mission came to India in—
(A) 1943
(B) 1944
(C) 1945
(D) 1946
Ans : (D)

18. The first to come and the last to leave India were—
(A) The Portuguese
(B) The French
(C) The English
(D) The Dutch
Ans : (A)

19. IR 20 and Ratna are two important varieties of—
(A) Wheat
(B) Bajra
(C) Jowar
(D) Paddy
Ans : (D)

20. The Trans-Siberian Railway (9438 km) connects…………..… in the West to ………..… in the East.
(A) Moscow, Tashkent
(B) St. Petersburg, Omsk
(C) Moscow, Irkutsk
(D) St. Petersburg, Vladivostok
Ans : (D)

21. Indira Gandhi Rashtriya Udan Academy is located at—
(A) Secunderabad
(B) Rae Bareilly
(C) Jodhpur
(D) Delhi
Ans : (B)

22. Which one of the following rivers of Peninsular India does not join Arabian Sea ?
(A) Periyar
(B) Cauvery
(C) Narmada
(D) Tapti
Ans : (B)

23. Which one of the following correctly describes AGNI ?
(A) A fighter plane
(B) A versatile tank
(C) A long-range missile
(D) A long-range gun
Ans : (C)

24. Instrument used for measuring area on maps is called—
(A) Planimeter
(B) Eidograph
(C) Pantograph
(D) Opisometer
Ans : (A)

25. If the blood group of one parent is AB and that of the other O, the possible blood group of their child would be—
(A) A or B
(B) A or B or O
(C) A or AB or O
(D) A or B or AB or O
Ans : (A)

26. How many bones are there in the human body ?
(A) 187
(B) 287
(C) 206
(D) 306
Ans : (C)

27. Dinosaurs were—
(A) Mammals that became extinct
(B) Large herbivorous creatures which gave rise to hippopotamus species
(C) Egg-laying mammals
(D) Reptiles that became extinct
Ans : (D)

28. Sweat glands in mammals are primarily concerned with—
(A) Removal of excess salts
(B) Excretion of nitrogenous wastes
(C) Thermoregulation
(D) Sex-attraction
Ans : (C)

29. The vitamin that helps to prevent infections in the human body is—
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D
Ans : (A)

30. The normal RBC count in adult male is—
(A) 5•5 million
(B) 5•0 million
(C) 4•5 million
(D) 4•0 million
Ans : (B)

31. A storm is predicted if atmospheric pressure—
(A) Rises suddenly
(B) Rises gradually
(C) Falls suddenly
(D) Falls gradually
Ans : (C)

32. The gas which turns into liquid at the lowest temperature among the following is—
(A) Hydrogen
(B) Oxygen
(C) Helium
(D) Nitrogen
Ans : (A)

33. An egg sinks in soft water but floats in a concentrated solution of salt because—
(A) Egg absorbs salt from the solution and expands
(B) Albumin dissolves in salt solution and egg becomes lighter
(C) The density of salt solution exceeds the density of eggs
(D) Water has high surface tension
Ans : (C)

34. What should a person on a freely rotating turn table do to decrease his (angular) speed ?
(A) Bring his hands together
(B) Raise his hands up
(C) Spread his hands outwards
(D) Sit down with raised hands
Ans : (C)

35. Gunpowder consists of a mixture of—
(A) Sand and TNT
(B) TNT and charcoal
(C) Nitre, sulphur and charcoal
(D) Sulphur, sand and charcoal
Ans : (C)

36. Which of the following is the sweetest sugar ?
(A) Sucrose
(B) Glucose
(C) Fructose
(D) Maltose
Ans : (C)

37. In nuclear reactors, graphite is used as a/an—
(A) Fuel
(B) Lubricant
(C) Moderator
(D) Insulator
Ans : (C)

38. Which of the following celestial bodies contains abundant quantities of helium-3, a potential source of energy ?
(A) Earth
(B) Moon
(C) Venus
(D) Saturn
Ans : (D)

39. Which of the following International Tennis Tournaments is held on grass court ?
(A) US Open
(B) French Open
(C) Wimbledon
(D) Australian Open
Ans : (C)

40. What is the name of the writer of Indian origin whose novel, The Inheritance of Loss has bagged Man Booker Prize ?
(A) Vikram Seth
(B) Kiran Desai
(C) Salman Rushdie
(D) V. S. Naipaul
Ans : (B)

41. Which country from the following is a permanent member of the UN Security Council ?
(A) Switzerland
(B) People’s Republic of China
(C) Japan
(D) Ukraine
Ans : (B)

42. The Loktak Lake on which a hydroelectric project was constructed is situated in the State of—
(A) Madhya Pradesh
(B) Manipur
(C) Meghalaya
(D) Himachal Pradesh
Ans : (B)

43. What is the motto incorporated under our National Emblem ?
(A) Satyam Shivam
(B) Satyam Shivam Sundaram
(C) Satyameva Jayate
(D) Jai Hind
Ans : (C)

44. The H5N1 virus which causes bird flu was first discovered in—
(A) 1991
(B) 1995
(C) 1997
(D) 2001
Ans : (C)

45. The Southern tip of India is—
(A) Cape Comorin (Kanyakumari)
(B) Point Calimere
(C) Indira Point in Nicobar Islands
(D) Kovalam in Thiruvananthapuram
Ans : (A)

46. According to a resolution adopted by the United Nations General Assembly, ‘International Day of Peace’ is observed every year on—
(A) September 1
(B) September 14
(C) September 21
(D) September 30
Ans : (C)

47. Where was the last Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit held ?
(A) Sydney
(B) Auckland
(C) New York
(D) Beijing
Ans : (A)

48. According to the UN Convention on the rights of children, which of the following is not a right ?
(A) Safe drinking water
(B) Adequate standard of living
(C) Education
(D) Marriage
Ans : (D)

49. Who is the author of Ageless Body, Timeless Mind ?
(A) V. S. Naipaul
(B) Deepak Chopra
(C) Dom Moraes
(D) Tony Kusher
Ans : (B)

50. Which cricketer holds the record for scoring highest number of runs in a test match innings ?
(A) Gary Sobers
(B) Vivian Richards
(C) Sunil Gavaskar
(D) Brian Lara
Ans : (D)

Similar Posts:

 
 
Posted by 11 Responses

Categories:SSC;Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Free Email Newsletter

Stay Updates with this Blog. Get Free email newsletter updates..

And then confirm your email subcription

   

11 Comments to “SSC COMBINED GRADUATE LEVEL EXAM 2008 SOLVED PAPER | GENERAL AWARENESS”

  1. Manoj says:

    Hi Dear Sir/Madam,

    Can anyone please send me previous 3 yrs SSC CGL exams papers as soon as possible to my email id anjoky98@gmail.com

    Thanks and warm wishes to all of you.

  2. Revathi says:

    plz send me 5 yrs ssc graduate level exam question papers to my mail id

  3. Arun says:

    pls send me model que papers….

  4. Sanjose says:

    how can i download this solved paper pls suggest

  5. BHARAT SINGH says:

    pl send me important questions and model test paper for the Combined Graduate level exam held on 1 Jul 2012.

  6. Prateeksha says:

    plz send me the last ten years solved papers of SSC

    Thanks

  7. pradnya says:

    i am currently preparing for SSC for 2012. i find it very helpful this site for prepartion.
    Thanks

  8. monika singh says:

    is this sufficiant for GK

  9. vibhu singh says:

    thanks for this importent question.

  10. dash shal ka previous question set

Leave your comment here:

 
Sponsored links
Free Email Updates
Get All Latest Updates in Ur e-mail Inbox..

And then confirm your email subcription

Sponsored Links