SSC SECTION OFFICERS 2008 SOLVED PAPERS | Indian Shout

You are here: » SSC SECTION OFFICERS 2008 SOLVED PAPERS

SSC SECTION OFFICERS 2008 SOLVED PAPERS

SSC SECTION OFFICERS (COMMERCIAL AUDIT) EXAM 2008 | SSC SECTION OFFICERS 2008 SOLVED PAPERS | SSC 2008 SOLVED PAPERS | STAFF SELECTION COMMISSION SECTION OFFICERS 2008 EXAM | SSC 2008

HELD ON (30-11-2008)

STAFF SELECTION COMMISSION EXAMINATIONS

[ssc.png]

S.S.C. Section Officers (COMMERCIAL AUDIT)  2008 General Awareness : Solved Question Paper
1. The maximum number of goals scored by India in the history of international hockey tournaments were in 1932 Olympics in Los Angeles when it beat USA by—
(A) 26–0
(B) 24–1
(C) 22–0
(D) 20–0
Ans : (B)

2. When was the Jawahar Rozgar Yojna launched ?
(A) 1985
(B) 1987
(C) 1989
(D) 1991
Ans : (C)

3. The cause for the Tsunami, as deduced by the seismologists, is—
(A) gravitational pull of the moon
(B) low pressure trough in the ocean
(C) deformation of sea floor and vertical displacement of water
(D) sudden change in the monsoon wind
Ans : (B)

4. Eden Garden (Kolkata) is associated with—
(A) Basket Ball
(B) Football
(C) Cricket
(D) Hockey
Ans : (C)

5. Which one of the following states of India records the highest sexratio ?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Meghalaya
(D) Tamilnadu
Ans : (A)

6. Major fishing grounds are found in—
(A) Northern Hemisphere
(B) Southern Hemisphere
(C) Eastern Hemisphere
(D) Western Hemisphere
Ans : (A)

7. When was the first National Forest Policy issued by the Government of India ?
(A) 1952
(B) 1940
(C) 1942
(D) 1999
Ans : (A)

8. Which one of the following is not a HYV of wheat ?
(A) Sonalika
(B) Ratna
(C) Kalyan Sona
(D) Girija
Ans : (B)

9. What is the maximum Water Vapour content in the atmosphere ?
(A) 2 to 3 per cent
(B) 3 to 4 per cent
(C) 4 to 5 per cent
(D) 5 to 6 per cent
Ans : (B)

10. Who is the first Asian to become the Head of the prestigious Trinity College of Cambridge University ?
(A) Amartya Sen
(B) Mahendra Chaudhary
(C) Nirod C. Chaudhary
(D) Ketaki Mushari Dyson
Ans : (A)

11. Who gave the concept of ‘Total Revolution’ ?
(A) Jayaprakash Narayan
(B) Mahatma Gandhi
(C) Karl Marx
(D) Lenin
Ans : (A)

12. The first mid-term elections for Lok Sabha were held in—
(A) 1962
(B) 1971
(C) 1977
(D) 1980
Ans : (C)

13. Who declared as his ultimate aim the wiping of every tear from every eye ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Gandhiji
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Sardar Patel
Ans : (B)

14. Japan’s Parliament is known as—
(A) Diet
(B) Dail
(C) Yuan
(D) Shora
Ans : (A)

15. The convention that “once a speaker always a speaker” is followed in—
(A) UK
(B) USA
(C) France
(D) India
Ans : (A)

16. The headquarters of the Food and Agricultural Organisation (FAO) is at—
(A) New York
(B) Paris
(C) Geneva
(D) Rome
Ans : (D)

17. Dr. A.P.J. Abdul Kalam, the former Indian President, received the prestigious Bharat Ratna award in the year—
(A) 1992
(B) 1995
(C) 1997
(D) 1998
Ans : (C)

18. The Indian actor who played a prominent role in the Hollywood production : “The Ghost and The Darkness” is—
(A) Om Puri
(B) Naseeruddin Shah
(C) Amitabh Bachchan
(D) Anil Kapoor
Ans : (A)

19. Reserve Bank of India was nationalised in—
(A) 1947
(B) 1948
(C) 1949
(D) 1951
Ans : (C)

20. PSLV stands for—
(A) Polar Satellite Launch Vehicle
(B) Polish Satellite Launch Vehicle
(C) Perfect Satellite Launching Verifier
(D) Preparatory Satellite Launching Vehicle
Ans : (A)

21. Indira Gandhi Cup is associated with—
(A) Basketball
(B) Football
(C) Boxing
(D) Cricket
Ans : (C)

22. Who is the author of the novel ‘DEVDAS’ ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Bankim Chandra Chattopadhyay
(C) Sarat Chandra Chattopadhyay
(D) Munshi Premchand
Ans : (C)

23. Nano technology deals with objects with dimensions in the range of—
(A) 10–3 m
(B) 10–6 m
(C) 10–9 m
(D) 10–12 m
Ans : (C)

24. The moon is showing its same face to the earth because—
(A) It is not rotating about its own axis
(B) Its rotation and revolution are opposite
(C) Its periods of rotation and revolution are the same
(D) Its rotation is faster than its revolution
Ans : (C)

25. Devaluation of currency leads to—
(A) expansion of export trade
(B) contraction of import trade
(C) expansion of import substitution
(D) All of the above
Ans : (D)

26. Open market operations of RBI refer to buying and selling of—
(A) Commercial bills
(B) Foreign exchange
(C) Gold
(D) Government bonds
Ans : (D)

27. Which is not the objective of Public Procurement and Distribution system followed by Indian Government ?
(A) Maintain price stability through creation of butter stocks
(B) Protect the interests of both consumers and poor farmers
(C) Control the production of food grains
(D) Reduce personal and regional inequality in the distribution
Ans : (C)

28. Where is the Indian Institute of Foreign Trade located ?
(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Mumbai
(D) Ahmedabad
Ans : (A)

29. The National Institute for Agricultural Marketing is located at—
(A) Jaipur
(B) New Delhi
(C) Nagpur
(D) Hyderabad
Ans : (A)

30. Per capita income is obtained by dividing National Income by—
(A) Total population of the country
(B) Total working population
(C) Area of the country
(D) Volume of capital used
Ans : (A)

31. The currency of Thailand is—
(A) Bhat
(B) Rupiah
(C) Yuan
(D) Yen
Ans : (A)

32. World Bank helps countries with loans for the purpose of—
(A) reconstruction and development
(B) stimulating private investment
(C) tackling foreign exchange crisis
(D) meeting deficits in government budget
Ans : (A)

33. In Indian agriculture, the period from July to October-November is called—
(A) Rabi season
(B) Kharif season
(C) Pre-kharif season
(D) Slack season
Ans : (B)

34. Token privatisation or deficit privatisation of public sector units occur when the government sells—
(A) 5% of shares
(B) 10% of shares
(C) 15% of shares
(D) 20% of shares
Ans : (A)

35. The Narasimham Committee (1991) on financial reforms proposed for establishment of a—
(A) Four tier hierarchy of the Banking structure
(B) Three tier hierarchy of the Banking structure
(C) Two tier hierarchy of the Banking structure
(D) Unified control by the apex institutions
Ans : (A)

36. The Planning Commission of India was constituted in the year—
(A) 1942
(B) 1947
(C) 1950
(D) 1955
Ans : (C)

37. Who is the guardian of Fundamental Rights enumerated in Indian Constitution ?
(A) Supreme Court
(B) Parliament
(C) Constitution
(D) President
Ans : (A)

38. The Sarkaria Commission was appointed to review the question of—
(A) Centre/state relations
(B) Legislative problems
(C) Union territories’ problems
(D) Tribal areas
Ans : (A)

39. The Judges of the High Court hold office—
(A) during the pleasure of the Chief Justice of India
(B) till they have attained 62 years of age
(C) till they have attained 65 years of age
(D) as long as they desire
Ans : (B)

40. The United Nations officially came into existence on—
(A) January 1, 1942
(B) October 3, 1944
(C) October 24, 1945
(D) June 26, 1945
Ans : (C)

41. The English Crown is an example of—
(A) Real executive
(B) Quasi-real executive
(C) Nominal executive
(D) Nominated executive
Ans : (C)

42. The annual report of the UPSC is submitted to—
(A) The President
(B) The Supreme Court
(C) The Prime Minister
(D) The Chairman of the Union Public Service Commission
Ans : (A)

43. In ends and means relationship, Gandhiji believed—
(A) Means become good if they serve the end
(B) Means and ends are watertight compartments
(C) Means determine the end
(D) End is everything, no matter what or how the means are
Ans : (C)

44. The ‘Speaker’s vote’ in the Lok Sabha is called—
(A) Casting vote
(B) Sound vote
(C) Direct vote
(D) Indirect vote
Ans : (A)

45. Which part of the Indian Constitution deals with ‘Fundamental Rights’ ?
(A) Part I
(B) Part II
(C) Part III
(D) Part IV
Ans : (C)

46. Which is the Greek classic that Gandhi translated into Gujarati ?
(A) Plato’s Republic
(B) Dialogues of Plato
(C) Aristotle’s Politics
(D) Aristotle’s Nicomachian Ethics
Ans : (A)

47. To be a regional party, the minimum percentage of votes, that a party needs to secure in any election is—
(A) 2%
(B) 3%
(C) 4%
(D) 5%
Ans : (C)

48. How many Fundamental Duties are in the Indian Constitution ?
(A) Eleven
(B) Nine
(C) Twenty
(D) Twelve
Ans : (A)

49. Indian Penal Code came into operation in—
(A) 1858
(B) 1860
(C) 1859
(D) 1862
Ans : (D)

50. The First Viceroy and Governor-General of British India was—
(A) Lord Dalhousie
(B) Sir John Lawrence
(C) Warren Hastings
(D) Lord Canning
Ans : (D)

51. The split between the ‘Extremists’ and ‘Moderates’ came up in the open at the Surat Congress Session in the year—
(A) 1905
(B) 1906
(C) 1907
(D) 1910
Ans : (C)

52. Bhulabhai Desai’s most memorable achievement was his defence of the Indian National Army (I.N.A.) personnel at the Red Fort Trial towards the end of—
(A) 1943
(B) 1944
(C) 1945
(D) 1946
Ans : (C)

53. St. Thomas is said to have come to India to propagate Christianity during the reign of the—
(A) Cheras
(B) Parthians
(C) Pandyas
(D) Cholas
Ans : (B)

54. The First Viceroy of the Portuguese in the East was—
(A) Albuquerque
(B) Joa de Castro
(C) Francisco de Almedia
(D) Nuno da Cunha
Ans : (C)

55. When was the All India Women’s Conference founded ?
(A) 1924
(B) 1925
(C) 1926
(D) 1927
Ans : (D)

56. The Kuka movement started in mid-nineteenth century in—
(A) Western Punjab
(B) Maharashtra
(C) Bengal
(D) Madhya Bharat
Ans : (A)

57. Who is the author of the autobiography, The Indian Struggle ?
(A) Annie Beasant
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Chittaranjan Das
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans : (B)

58. Mahatma Gandhi’s remark, “A post-dated cheque on a crumbling bank” is regarding the proposals of—
(A) Simon Commission
(B) Cripps Mission
(C) Cabinet Mission
(D) Wavel Plan
Ans : (B)

59. Under whose leadership was the Congress Socialist Party founded in 1934 ?
(A) Jawaharlal Nehru and Mahatma Gandhi
(B) Acharya Narendra Dev and Jai Prakash Narayan
(C) Subhas Chandra Bose and P.C. Joshi
(D) Saifuddin Kitchlew and Rajendra Prasad
Ans : (B)

60. The people of the Indus Valley Civilization usually built their houses of—
(A) Pucca bricks
(B) Stone
(C) Wood
(D) All of the above
Ans : (A)

61. Which one of the following pairs of places does the National Highway number 2 join ?
(A) Delhi–Amritsar
(B) Delhi–Mumbai
(C) Delhi–Kolkata
(D) Delhi–Ahmedabad
Ans : (C)

62. Watermelons grow best in—
(A) Alluvial soil
(B) Sandy soil
(C) Black soil
(D) Laterite soil
Ans : (B)

63. In which state is the Maikala range situated ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Bihar
(D) Chhattisgarh
Ans : (D)

64. The latitude passing through the northern most part of India is—
(A) 35° N
(B) 36° N
(C) 37° N
(D) 39° N
Ans : (C)

65. River erosion is at its greatest where the river’s—
(A) depth is more
(B) breadth is more
(C) flow is fast
(D) gradient is more
Ans : (C)

66. Nallamala hills are located in the state of—
(A) Orissa
(B) Meghalaya
(C) Andhra Pradesh
(D) Gujarat
Ans : (C)

67. Excluding the East European countries and Russia, the country with the largest area under forest, is—
(A) USA
(B) Canada
(C) Australia
(D) Brazil
Ans : (D)

68. In which of the following is the Great Barrier Reef located ?
(A) Coral Sea
(B) Solomon Sea
(C) Bismarck Sea
(D) Arafura Sea
Ans : (A)

69. Where is the headquarter of Zoological Survey of India located ?
(A) Mumbai
(B) Delhi
(C) Kolkata
(D) Chennai
Ans : (C)

70. The South West monsoon engulfs the entire India by—
(A) 5th June
(B) 15th June
(C) 1st July
(D) 15th July
Ans : (D)

71. Where was the first iron and steel industry of India established ?
(A) Bhadravati
(B) Bhilai
(C) Jamshedpur
(D) Burnpur
Ans : (C)

72. Which one of the following is incorrectly matched ?
(A) Columbus—1492
(B) Vasco de Gama—1498
(C) Magellan—1520
(D) Balboa—1530
Ans : (D)

73. Which one of the following wavelengths of light is most effective in photosynthesis ?
(A) Blue
(B) Green
(C) Orange
(D) Yellow
Ans : (A)

74. Human cloning is permitted in Britain for the purpose of—
(A) Reproduction
(B) Research
(C) Therapeutics
(D) Genetics
Ans : (B)

75. Pick out the viral disease among the following—
(A) Hepatitis
(B) Meningitis
(C) Arthritis
(D) Nephritis
Ans : (A)

76. Dolly, the World’s First cloned animal was a—
(A) sheep
(B) cow
(C) goat
(D) pig
Ans : (A)

77. The large amount of sugar present in human blood is—
(A) sucrose
(B) glucose
(C) fructose
(D) lactose
Ans : (B)

78. Which one of the following is a viral disease in man ?
(A) Mumps
(B) Plague
(C) Cholera
(D) Syphilis
Ans : (A)

79. The major constituent of gobar gas is—
(A) Carbon dioxide
(B) Methane
(C) Butane
(D) Isobutane
Ans : (B)

80. The expansion for AIDS is—
(A) Active Immuno Deficiency Syndrome
(B) Acquired Individual Disease Syndrome
(C) Acquired Immuno Deficiency Syndrome
(D) Acquired Immuno Disease Syndrome
Ans : (C)

81. Bee keeping is known as—
(A) Sericulture
(B) Apiculture
(C) Aquaculture
(D) Agriculture
Ans : (B)

82. HYV refers to—
(A) Hybrid yielding variety
(B) Human yellow virus
(C) High yielding variety
(D) Human yellow vaccine
Ans : (C)

83. Pick the odd one out based on crop season—
(A) Rice
(B) Wheat
(C) Maize
(D) Cotton
Ans : (B)

84. The residue left after extracting juice from sugarbeet and sugarcane is called—
(A) molasses
(B) bagasse
(C) whey
(D) biomass
Ans : (B)

85. The isotope of uranium used in atomic reactors is—
(A) U235
(B) U236
(C) U237
(D) U232
Ans : (A)

86. In the process of magnetization of a bar—
(A) The entire bulk of the bar gets magnetised
(B) Only the surface of the bar gets magnetised
(C) Only the ends of the bar get magnetised
(D) Only some parts of the outer layers of the bar get magnetized
Ans : (A)

87. A falling drop of rainwater acquires the spherical shape due to—
(A) Viscosity
(B) Surface Tension
(C) Atmospheric pressure
(D) Gravitational force
Ans : (B)

88. Which is the coldest among the following ?
(A) Mars
(B) Earth
(C) Pluto
(D) Mercury
Ans : (C)

89. The weakest of all fundamental forces is—
(A) Gravitational force
(B) Electrostatic force
(C) Magnetic force
(D) Nuclear force
Ans : (A)

90. Among the defects of eye, the shortsightedness is called—
(A) Coma
(B) Hypermetropia
(C) Myopia
(D) Astigmatism
Ans : (C)

91. Which one of the following is not a radioactive element ?
(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Radium
(D) Cadmium
Ans : (D)

92. Velocity of sound in air does not change with the change of—
(A) Temperature of air
(B) Pressure of air
(C) Moisture content in air
(D) Wind in the direction of propagation of sound
Ans : (B)

93. The greenhouse effect is caused by the higher level of which gas in the atmosphere ?
(A) Carbon monoxide
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrous oxide
(D) Sulphur dioxide
Ans : (B)

94. Candle is a mixture of—
(A) Paraffin wax and stearic acid
(B) Bees wax and stearic acid
(C) Higher fatty acids and stearic acid
(D) Bees wax and paraffin wax
Ans : (A)

95. Ethanol containing 5% water is known as—
(A) rectified spirit
(B) denatured spirit
(C) methylated alcohol
(D) power alcohol
Ans : (A)

96. Brass is an alloy of copper and—
(A) tin
(B) zinc
(C) iron
(D) nickel
Ans : (B)

97. Who discovered X-rays ?
(A) Goldstein
(B) Thomson
(C) Roentgen
(D) Wien
Ans : (C)

98. The density of a gas is maximum at—
(A) Low temperature, low pressure
(B) Low temperature, high pressure
(C) High temperature, low pressure
(D) High temperature, high pressure
Ans : (B)

99. The important ore of aluminium is—
(A) bauxite
(B) cryolite
(C) fluorspar
(D) haematite
Ans : (A)

100. Aqua regia is a 1 : 3 mixture, by volume, of—
(A) conc. nitric acid and conc. hydrochloric acid
(B) conc. hydrochloric acid and conc. nitric acid
(C) conc. nitric acid and conc. sulphuric acid
(D) conc. sulphuric acid and conc. nitric acid
Ans : (A)

ilook website
 
 

Categories:SSC;Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

   

No Comment to “SSC SECTION OFFICERS 2008 SOLVED PAPERS”

  1. Comments are closed.