SSC TAX ASSISTANT EXAM 2008 SOLVED QUESTION PAPER | Indian Shout

You are here: » SSC TAX ASSISTANT EXAM 2008 SOLVED QUESTION PAPER

SSC TAX ASSISTANT EXAM 2008 SOLVED QUESTION PAPER


SSC TAX ASSISTANT EXAM 2008 | STAFF SELECTION COMMISSION 2008 | SSC 2008 SOLVED PAPERS |SSC TAX ASSISTANT SOLVED 2008 PAPERS | SSC SOLVED PAPERS | STAFF SELECTION COMMISSION SOLVED PAPERS

HELD ON [ 14-12-2008 ]

[ssc.png]

S.S.C. Tax Assistant Exam., 2008 General Awareness : Solved Paper

1. The strongest force in nature is—

(A) Electrical force
(B) Gravitational force
(C) Nuclear force
(D) Magnetic force
Ans : (C)

2. According to the theory of relativity, which of the following always remains constant ?
(A) Length of an object
(B) Time
(C) Space
(D) Velocity of light
Ans : (D)

3. The spoon dropped by an astronaut in a satellite will—
(A) Fall to the floor
(B) Remain stationary
(C) Continue to follow the motion of the satellite
(D) Move tangentially away
Ans : (C)

4. A colour-blind person cannot—
(A) See distant objects
(B) See black colour
(C) Distinguish between certain colours
(D) Have persistence of vision
Ans : (C)

5. An ECG shows the functioning of the—
(A) Brain
(B) Heart
(C) Lungs
(D) Kidneys
Ans : (B)

6. Pipelines in cold countries often burst in winter, because—
(A) Water freezes and expands in its volume
(B) Temperature of ice is less than that of water
(C) Pipelines contract in their volume
(D) Pipelines expand due to freezing
Ans : (A)

7. When a body is taken from earth to moon—
(A) Mass changes but weight remains same
(B) Weight changes but mass remains same
(C) Both weight and mass change
(D) Both weight and mass remain same
Ans : (B)

8. A mirage occurs because of—
(A) Reflection by hot ground
(B) Total internal reflection by layers of air
(C) Interference of light
(D) Diffraction of light
Ans : (B)

9. Atomic power plant works on the principle of—
(A) Fission
(B) Fusion
(C) Thermal combustion
(D) Combined effect of all the above three
Ans : (A)

10. Bhabha Atomic Research Centre is situated in—
(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Chennai
(D) Hyderabad
Ans : (B)

11. Zinc sulphate is commonly used as—
(A) Fungicide
(B) Herbicide
(C) Rodenticide
(D) Deodorant
Ans : (A)

12. The purest form of water is—
(A) Tap water
(B) Rainwater
(C) Groundwater
(D) Distilled water
Ans : (B)

13. The main constituent of biogas is—
(A) Oxygen
(B) Methane
(C) Acetic acid
(D) Methyl alcohol
Ans : (B)

14. Aspirin is chemically known as—
(A) Methyl salicylate
(B) Hydroxysalicylate
(C) Acetylsalicylic acid
(D) Alkylsalicylic acid
Ans : (C)

15. The most abundant element in the human body is—
(A) Carbon
(B) Iron
(C) Nitrogen
(D) Oxygen
Ans : (D)

16. Which of the following is not a greenhouse gas ?
(A) Hydrogen
(B) Carbon dioxide
(C) Nitric oxide
(D) Chlorofluorocarbon
Ans : (A)

17. Wax used for making candle is chemically a mixture of—
(A) Aliphatic hydrocarbons
(B) Aromatic hydrocarbons
(C) Cyclic hydrocarbons
(D) Aliphatic and aromatic hydrocarbons
Ans : (D)

18. Litmus is obtained from—
(A) A bacterium
(B) A fungus
(C) An alga
(D) Lichen
Ans : (D)

19. Vinegar made by fermentation from cane sugar contains—
(A) Palmitic acid
(B) Lactic acid
(C) Citric acid
(D) Acetic acid
Ans : (D)

20. Photooxidation process is initiated by—
(A) Light
(B) Heat
(C) Oxygen
(D) Catalyst
Ans : (A)

21. The lower layer of atmosphere is called—
(A) Exosphere
(B) Troposphere
(C) Ionosphere
(D) Mesosphere
Ans : (B)

22. Intergral Coach Factory is located at—
(A) Chittaranjan (WB)
(B) Varanasi (UP)
(C) Jamshedpur (Jharkhand)
(D) Perambur (TN)
Ans : (D)

23. Which of the following States is a member of the ‘Seven Sisters’ ?
(A) West Bengal
(B) Tripura
(C) Orissa
(D) Bihar
Ans : (B)

24. Which one of the following is used in large quantities in Cement Industry ?
(A) Gypsum
(B) Limestone
(C) Coal
(D) Clay
Ans : (B)

25. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists—
List-I (Country)
(a) Australia
(b) China
(c) France
(d) West Indies
List-II (Local Wind)
1. Hurricane
2. Willy-willy
3. Typhoon
4. Mistral
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 1 2 3 4
(C) 1 3 2 4
(D) 4 1 2 3
Ans : (A)

26. Which State possesses biggest coal reserve ?
(A) Bihar
(B) Jharkhand
(C) Madhya Pradesh
(D) Orissa
Ans : (B)

27. Ultraviolet radiation striking the earth is due to the depletion of—
(A) Carbon monoxide
(B) Carbon dioxide
(C) Ozone
(D) Oxygen
Ans : (C)

28. The coastal tract of Andhra Pradesh and Tamil Nadu is called—
(A) Konkan
(B) Coromandel
(C) East Coast
(D) Malabar Coast
Ans : (B)

29. The highest Indian waterfall is—
(A) Gokak
(B) Gersoppa
(C) Shivasamudram
(D) Yenna
Ans : (B)

30. Which one of the following does not cause soil erosion ?
(A) Deflation
(B) Deforestation
(C) Weathering
(D) Overcropping
Ans : (C)

31. Production function expresses—
(A) Technological relationship between physical inputs and output
(B) Financial relationship between physical inputs and output
(C) Relationship between finance and technology
(D) Relationship between factors of production
Ans : (A)

32. Which one of the following is not a characteristic of the population of a developed country ?
(A) Low birthrate and low death rate
(B) High birthrate and high death rate
(C) High proportion of urban population
(D) Low growth rate of population
Ans : (B)

33. Which Plan gave emphasis on removal of poverty for the first time ?
(A) Fourth
(B) Fifth
(C) Sixth
(D) Seventh
Ans : (C)

34. EXIM Policy, 2002-07 has set a target to achieve a share in the global trade by 2007 at—
(A) 0•5%
(B) 1•0%
(C) 1•5%
(D) 2•0%
Ans : (B)

35. GDP at Factor Cost is—
(A) GDP minus indirect taxes plus subsidies
(B) GNP minus depreciation allowances
(C) NNP plus depreciation allowances
(D) GDP minus subsidies plus indirect taxes
Ans : (A)

36. “Interest is a reward for parting with liquidity” is according to—
(A) Keynes
(B) Marshall
(C) Haberler
(D) Ohlin
Ans : (A)

37. Extension or contraction of quantity demanded of a commodity is a result of a change in the—
(A) Unit price of the commodity
(B) Income of the consumer
(C) Tastes of the consumer
(D) Climate of the region
Ans : (A)

38. Cross elasticity of demand between petrol and car is—
(A) Infinite
(B) Positive
(C) Zero
(D) Negative
Ans : (D)

39. The period of the Eleventh Five-Year Plan is—
(A) 2005 to 2010
(B) 2006 to 2011
(C) 2007 to 2012
(D) 2008 to 2013
Ans : (C)

40. For price discrimination to be successful, the elasticity of demand for the product in the two markets should be—
(A) Same
(B) Different
(C) Constant
(D) Zero
Ans : (B)

41. FERA in India has been replaced by—
(A) FEPA
(B) FEMA
(C) FENA
(D) FETA
Ans : (B)

42. Finance Commission is constituted—
(A) Every year
(B) Once in four years
(C) Once in two years
(D) Once in five years
Ans : (D)

43. National Income Estimates in India are prepared by—
(A) Central Statistical Organisation
(B) National Development Council
(C) Ministry of Finance
(D) Planning Commission
Ans : (A)

44. The term ‘Mixed Economy’ denotes—
(A) Existence of both rural and urban sectors
(B) Existence of both private and public sectors
(C) Existence of both heavy and small industries
(D) Existence of both developed and underdeveloped sectors
Ans : (B)

45. The Law of Demand expresses—
(A) Effect of change in price of a commodity on its demand
(B) Effect of change in demand of a commodity on its price
(C) Effect of change in demand of a commodity over the supply of its substitute
(D) None of the above
Ans : (A)

46. When did the British make English the medium of instruction in India ?
(A) 1813
(B) 1833
(C) 1835
(D) 1844
Ans : (C)

47. During whose Viceroyship did the High Courts come into existence at the three presidential cities of Calcutta, Madras and Bombay ?
(A) Warren Hastings
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Algin
(D) Lord Dalhousie
Ans : (C)

48. Who was popularly known as ‘Nana Saheb’ ?
(A) Baji Rao I
(B) Balaji Baji Rao
(C) Balaji Vishwanath
(D) Madhav Rao
Ans : (B)

49. In which session of the Indian National Congress did the historic union of Congress and Muslim League take place ?
(A) Surat
(B) Bombay
(C) Calcutta
(D) Lucknow
Ans : (D)

50. Ibn Batuta visited India during the reign of—
(A) Iltutmish
(B) Ala-ud-din Khalji
(C) Muhammad bin Tughluq
(D) Balban
Ans : (C)

51. Who attended the Imperial Durbar of 1877 dressed in handspun Khadi ?
(A) M. K. Gandhi
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Bipin Chandra Pal
(D) G. V. Joshi
Ans : (D)

52. Who was the founder-editor of the famous newspaper ‘Kesari’ during the National Struggle ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Lokmanya Tilak
(D) Muhammad Iqbal
Ans : (C)

53. Who among the following Bahmani rulers built the famous Gol Gumbaj at Bijapur ?
(A) Muhammad Adil Shah
(B) Mahmud Gawan
(C) Yusuf Adil Shah
(D) Ismail Adil Shah
Ans : (A)

54. Who started the Saka Era and when ?
(A) Kadphises in 58 BC
(B) Rudradaman I in AD 78
(C) Vikramaditya in 58 BC
(D) Kanishka in AD 78
Ans : (D)

55. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists—
List-I
(a) Sarojini Naidu
(b) M. A. Jinnah
(c) Tej Bahadur Sapru
(d) V. D. Savarkar
List-II
1. Muslim League
2. Indian National Congress
3. Hindu Mahasabha
4. Liberal Party
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 2 1 3 4
(C) 2 4 1 3
(D) 4 1 3 2
Ans : (A)

56. The Council of Ministers does not include—
(A) Cabinet Ministers
(B) Ministers of State
(C) Cabinet Secretary
(D) Ministers without Portfolio
Ans : (C)

57. Vegetables are easily perishable because of their high content of—
(A) Sugars
(B) Water
(C) Vitamins
(D) Enzymes
Ans : (B)

58. Anaemia occurs due to the deficiency of—
(A) Riboflavin
(B) Thiamine
(C) Folic Acid
(D) Niacin
Ans : (C)

59. For a healthy heart, one needs to take a balanced diet, adequate sleep and—
(A) Indulge in vigorous mental activities
(B) Play games like carrom, chess and cards
(C) Do right amount of physical exercise
(D) Do sedentary work
Ans : (C)

60. AIDS is a/an—
(A) Bacterial disease
(B) Viral disease
(C) Fungal disease
(D) Algal disease
Ans : (B)

61. Amoebic dysentery is caused by—
(A) Entamoeba histolytica
(B) Salmonella typhi
(C) E. coli
(D) Streptococcus pyogenes
Ans : (A)

62. Why is it difficult to breathe at higher altitudes?
(A) Due to low air pressure
(B) Due to low temperature
(C) Due to ozone
(D) Due to high humidity
Ans : (A)

63. The amount of chlorine available in water after disinfection is called as—
(A) Free chlorine
(B) Residual chlorine
(C) Free available chlorine
(D) Combined available chlorine
Ans : (B)

64. What are the major pollutants of cigarette smoke ?
(A) Carbon monoxide and dioxin
(B) Carbon monoxide and nicotine
(C) Carbon monoxide and benzene
(D) Dioxin and benzene
Ans : (C)

65. Which of the following countries is not a permanent member of the Security Council of the UNO ?
(A) China
(B) France
(C) Japan
(D) UK
Ans : (C)

66. Which of the following countries enjoys a federal form of government ?
(A) China
(B) USA
(C) Cuba
(D) Belgium
Ans : (B)

67. How many Articles are there in the Indian Constitution ?
(A) 395
(B) 396
(C) 398
(D) 399
Ans : (A)

68. Although Union List, State List and Concurrent List cover the entire legislative business, yet there may be an item not mentioned anywhere. Who will legislate on that item ?
(A) Parliament only
(B) State Legislature only
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Ans : (A)

69. The most important feature of the Indian Parliament is that—
(A) It is the Union Legislature in India
(B) It also comprises of the President
(C) It is bicameral in nature
(D) The Upper House of the Parliament is never dissolved
Ans : (D)

70. The 3-tier of the Panchayati Raj System consists of—
(A) Gram Sabha, Anchal Panchayat, Panchayat Samiti
(B) Janapad Panchayat, Taluka Panchayat, Anchal Panchayat
(C) Gram Panchayat, Block and Panchayat Samiti, Zilla Parishad
(D) Gram Sabha, Panchayat Samiti, Zilla Parishad
Ans : (D)

71. A Financial Emergency can be declared by applying—
(A) Article 360
(B) Article 361
(C) Article 370
(D) Article 371
Ans : (A)

72. How many times the President of India can seek re-election to his post ?
(A) Once
(B) 2 times
(C) 3 times
(D) Any number of times
Ans : (D)

73. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists—
List-I
(a) MP
(b) President
(c) Vice-President
(d) Speaker
List-II
1. Elected by an Electoral College
2. Elected by the Parliament
3. Elected by the Lok Sabha
4. Elected by adult voting
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 1 2 3
Ans : (D)

74. Which of the following appointments is not made by the President of India ?
(A) Speaker of the Lok Sabha
(B) Chief Justice of India
(C) Chief of Air Staff
(D) Chief of Army
Ans : (A)

75. What is the name given to the common currency of the European Union ?
(A) Rupee
(B) Euro
(C) Rouble
(D) Franc
Ans : (B)

76. The first astronaut to walk in outer space is—
(A) Aleksei Leonov
(B) Yuri Gagarin
(C) Neil Armstrong
(D) Dave Scott
Ans : (A)

77. What is the full form of NATO ?
(A) North African Treaty Organisation
(B) North Atlantic Treaty Organisation
(C) North Asian Treaty Organisation
(D) North American Treaty Organisation
Ans : (B)

78. Who wrote the recent best-selling book The Road Ahead ?
(A) Bill Clinton
(B) I. K. Gujral
(C) Bill Gates
(D) T. N. Seshan
Ans : (C)

79. Who translated the novel Nil Darpan in English ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Madhusudan Dutta
(C) Dinabandhu Mitra
(D) Bankim Chandra Chatterjee
Ans : (B)

80. The missile Agni II of India is a—
(A) Nuclear missile
(B) Surface-to-air missile
(C) Surface-to-surface missile
(D) Surface-to-sea missile
Ans : (C)

81. Who was the first Field Marshal of India ?
(A) S. H. F. J. Manekshaw
(B) J. N. Chaudhuri
(C) K. S. Thimayya
(D) O. P. Malhotra
Ans : (A)

82. National Anthem was first sung in the year—
(A) 1947
(B) 1945
(C) 1950
(D) 1951
Ans : (C)

83. The 2011 Census would be the—
(A) 13th Census
(B) 14th Census
(C) 15th Census
(D) 16th Census
Ans : (B)

84. Which one of the following countries has the longest internatonal boundary with India ?
(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) China
(D) Pakistan
Ans : (C)

85. Which actor played the role of Mahatma Gandhi in the film Gandhi ?
(A) Shah Rukh Khan
(B) Paresh Rawal
(C) Ben Kingsley
(D) Abhijit
Ans : (C)

86. The highest number of medals in the Beijing Olympics was won by—
(A) China
(B) USA
(C) Germany
(D) Britain
Ans : (B)

87. ‘Mandi House’ in New Delhi houses the—
(A) Office of the Chairman, DTC
(B) Office of the NDFC
(C) Office of the CPWC
(D) Office of the Director General of Doordarshan
Ans : (D)

88. The Cabinet Committee on Economic Affairs has recently raised the emoluments of the President, the Vice-President and the Governors. The emolument payable to the President has been raised to—
(A) Rs. 1•00 lakh from Rs. 50,000 per month
(B) Rs. 1•50 lakh from Rs. 50,000 per month
(C) Rs. 1•75 lakh from Rs. 75,000 per month
(D) Rs. 2•00 lakh from Rs. 1•00 lakh per month
Ans : (B)

89. Who among the following is a Republican Party candidate for Vice-Presidentship for the next US Election ?
(A) John McCain
(B) Sarah Palin
(C) Ed Markay
(D) Thomas Reed
Ans : (B)

90. Amjad Ali Khan is a maestro with which instrument ?
(A) Violin
(B) Sitar
(C) Sarod
(D) Sarangi
Ans : (C)

91. Who was the winner of the ‘Best Actress Award’ at the 54th National Film Awards for the year 2007 ?
(A) Rani Mukherjee
(B) Priyamani
(C) Shilpa Shetty
(D) Kajol
Ans : (B)

92. NREGP is the abbreviated form of—
(A) National Rural Employment Guarantee Programme
(B) National Rural Educational Guarantee Programme
(C) National Rapid Educational Guarantee Programme
(D) National Rapid Employment Generation Programme
Ans : (A)

93. The venue for the XXX Olympic Games is—
(A) London
(B) Toronto
(C) Liverpool
(D) Las Vegas
Ans : (A)

94. The Commonwealth Games 2010 will be held in—
(A) Bangaluru
(B) Delhi
(C) Sydney
(D) Jamaica
Ans : (B)

95. Who among the following has been appointed the Governor of RBI after the retirement of Sri. Y. V. Reddy ?
(A) Prof. K. C. Reddy
(B) Prof. B. B. Bhattacharya
(C) Sri. Deepak Parikh
(D) Sri. D. Subbarao
Ans : (D)

96. The first Indian to win the ICC OD Player of the year (2008) Award is—
(A) Saurav Ganguly
(B) Virender Sehwag
(C) Yuvraj Singh
(D) Mahendra Singh Dhoni
Ans : (D)

97. Nuclear energy is a mineralbased energy source. It is derived from—
(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Plutonium
(D) All of the above
Ans : (D)

98. Who among the following has been conferred the ‘Climate Protection Award’ by the Environment Protection Agency of the US ?
(A) Medha Patkar
(B) Rajendra Singh
(C) R. K. Pachauri
(D) Arundhati Roy
Ans : (C)

99. With which sport do you associate the name of Geet Sethi ?
(A) Golf
(B) Billiards
(C) Lawn Tennis
(D) Cricket
Ans : (B)

100. DNA test was developed by—
(A) Dr. Alec Jeffreys
(B) Dr. V. K. Kashyap
(C) Watson and Crick
(D) Gregor Mendel
Ans : (A)

Similar Posts:

 
 
Posted by 5 Responses

Categories:SSC;Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Free Email Newsletter

Stay Updates with this Blog. Get Free email newsletter updates..

And then confirm your email subcription

   

5 Comments to “SSC TAX ASSISTANT EXAM 2008 SOLVED QUESTION PAPER”

  1. Vinay Tiwari says:

    it is providing u good knowledge about General Awareness

  2. it is a very important solved paper for comptition

  3. sudheer says:

    A very good thing done by u

  4. ankush says:

    great initiative.accept a huge thanx.

  5. This is very good for preparing competative exam

Leave your comment here: