SSC TAX ASSISTANT EXAM 2009 GENERAL AWARENESS SOLVED QUESTION PAPER | Indian Shout

You are here: » SSC TAX ASSISTANT EXAM 2009 GENERAL AWARENESS SOLVED QUESTION PAPER

SSC TAX ASSISTANT EXAM 2009 GENERAL AWARENESS SOLVED QUESTION PAPER


[ssc.png]

S.S.C. Tax Assistant Exam 2009
(Held on 13-12-2009)
General Awareness : Solved Question Paper

1. Which Indian filmstars was recently conferred Honorary Doctorate by Bedfordshire University, (U.K.) ?
(A) Amitabh Bachhan
(B) Shah Rukh Khan
(C) Om Puri
(D) Amir Khan
Ans : (B)

2. Williams Sisters won the U.S. Open Women’s Doubles Title 2009 after defeating in the final—
(A) Leizal Herber and Cara Blank
(B) Kim Clijsters and Anna Kournikova
(C) Coroline Wozniacki and Dinara Safina
(D) Nathalie Deshy and Sania Mirza
Ans : (A)

3. Which one of the following is a military alliance ?
(A) ASEAN
(B) SAARC
(C) NATO
(D) NAFTA
Ans : (C)

4. The recipient of the 42nd Jnan Peeth Award is—
(A) Manohar Shastri
(B) Harish Pandya
(C) Satya Vrat Shastri
(D) K. Kamal Kumar
Ans : (C)

5. World Development Report is an annual publication of—
(A) UNICEF
(B) UNDP
(C) WTO
(D) World Bank
Ans : (D)

6. Which one of the following is correct ?
Player — Sport
(A) Jeev Milkha Singh —Tennis
(B) Jhulan Goswami —Cricket
(C) Baichung Bhutia —Hockey
(D) Pankaj Advani —Badminton
Ans : (B)

7. Which one of the following industrialists was declared ‘The Business Person of the year 2008’ by the Times of India Survey ?
(A) Anil Ambani
(B) Rahul Bajaj
(C) Ratan Tata
(D) Gautam Adani
Ans : (C)

8. Naina Devi peak forms a part of—
(A) Himalayan range located in Sikkim
(B) Himalayan range located in Kumaon region
(C) Himalayan range located in Nepal
(D) Himalayan range located in Jammu & Kashmir
Ans : (B)

9. The aim of the ISRO’s OCEANSAT-2 satellite is—
(A) To provide ocean scientists knowledge about mineral resources under the sea
(B) To aid fishermen in identifying fishing zones
(C) To aid weathermen to forecast cyclones and weather conditions
(D) All the above
Ans : (D)

10. Who amongst the following is not the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
(A) Vijendra Singh
(B) Sushil Kumar
(C) M. C. Marykom
(D) Abhinav Bindra
Ans : (D)

11. Nilgiri, Himgiri and ‘Beas’ are—
(A) Aircraft Carrier ships
(B) Frigates
(C) Nuclear submarines
(D) Oil tankers of ONGC
Ans : (B)

12. The age of a tree can be calculated by—
(A) Number of branches
(B) Its height
(C) Girth of its trunk
(D) Number of its annual rings
Ans : (D)

13. Which one of the statements below explains the external economies of scale ?
(A) Starting a computer firm in a Techno Park to avail the expertise
(B) Expanding firms employing specialist accountants, lawyers and managers
(C) A manufacturer spreading the research and development cost over the output
(D) A major supermarket gaining bulk discounts on direct purchase
Ans : (C)

14. Which one of the following types of unemployment is common in Indian agriculture ?
(A) Frictional
(B) Structural
(C) Disguised
(D) Seasonal
Ans : (D)

15. A rolling plan refers to a plan which—
(A) Does not change its targets every year
(B) Changes its allocations every year
(C) Changes its allocations and targets every year
(D) Changes only its targets every year
Ans : (C)

16. An instrument of qualitative credit control in India is—
(A) Open market operations
(B) Credit rationing
(C) Change in reserve ratio
(D) Bank rate policy
Ans : (B)

17. Laissez-faire is a feature of—
(A) Socialism
(B) Communism
(C) Capitalism
(D) Mixed Economy
Ans : (C)

18. Which one of the following is not a source of the tax revenue in Indian States ?
(A) Land Revenue
(B) Motor Vehicle Tax
(C) Entertainment Tax
(D) Corporate Tax
Ans : (D)

19. CSO has changed its base year for National Income estimation. The new base year is—
(A) 1990-91
(B) 1993-94
(C) 1994-95
(D) 1995-96
Ans : (B)

20. Which is the biggest enterprise of the Government of India ?
(A) Postal and Telegraph
(B) Railways
(C) Banking
(D) Shipping
Ans : (B)

21. In which type of competition does Marginal Revenue Curve coincide with Average Revenue Curve ?
(A) Monopoly
(B) Imperfect Competition
(C) Perfect Competition
(D) Monopolistic Competition
Ans : (C)

22. According to J. A. Schumpeter, entrepreneurs are entitled to enjoy the profit for their……… activities.
(A) Innovative
(B) Risk taking
(C) Risk averting
(D) Hard work
Ans : (A)

23. Demonstration effect means—
(A) Effect of advertisement
(B) Imitating effect of consumption
(C) Effect of entertainment
(D) Effect of an experiment
Ans : (B)

24. Homogeneous product is a feature of—
(A) Imperfect market
(B) Monopoly
(C) Oligopoly
(D) Perfect market
Ans : (D)

25. Which part of the Indian Constitution declares the Ideals of Welfare State ?
(A) Fundamental Rights
(B) Fundamental Duties
(C) Preamble
(D) Directive Principles of State Policy
Ans : (D)

26. Who said, “Parliamentary System provides a daily as well as a periodic assessment of the Government” ?
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Shri B. N. Rao
(C) Shri Jawahar Lal Nehru
(D) Dr. Rajendra Prasad
Ans : (A)

27. The legal advisor to the State Government is known as—
(A) Advocate-General
(B) Attorney-General
(C) Solicitor-General
(D) State Public Prosecutor
Ans : (A)

28. The maximum duration of Zero Hour in Lok Sabha is—
(A) 30 minutes
(B) One hour
(C) Two hours
(D) Unspecified
Ans : (B)

29. Which agency acts as co-ordinator between Union Government, Planning Commission and State Governments ?
(A) National Integration Council
(B) Finance Commission
(C) National Development Council
(D) Inter-State Council
Ans : (C)

30. When will demand become a grant ?
(A) When a demand is proposed
(B) After the discussion on demand is over
(C) After the demand is granted
(D) When the Budget Session is closed
Ans : (C)

31. What makes the Judiciary the guardian of the Constitution ?
(A) Independence
(B) Service Conditions
(C) Salary
(D) Judicial Review
Ans : (D)

32. What is the name of Judicial organ of UNO ?
(A) Supreme Court
(B) Court of International Justice
(C) Judicial Forum
(D) International Court of Justice
Ans : (D)

33. The Election disputes regarding the Election of President and Vice-President can be heard by—
(A) Parliament
(B) Central Election Commission
(C) Supreme Court
(D) Attorney-General of India
Ans : (C)

34. Balwant Rai Mehta Committee suggested that the structure of Panchayati Raj should consist of—
(A) The village, the block and the district levels
(B) The mandal and the district levels
(C) The village, the district and the State levels
(D) The village, the mandal, the district and the State levels
Ans : (A)

35. Which of the following has banned ‘floor crossing’ by the members elected on a party ticket to the legislature ?
(A) 52nd Constitution Amendment
(B) Representation of People Act
(C) National Security Act
(D) Maintenance of Internal Security Act
Ans : (A)

36. The expression ‘Creamy Layer’ used in the judgement of the Supreme Court relating to the case regarding reservations refers to—
(A) Those sections of society which pay Income-tax
(B) Those sections of socially and educationally backward classes of the society that are economically advanced
(C) Those sections of the society that are considered advanced according to Karpuri Thakur formula
(D) All sections of upper castes of the society
Ans : (B)

37. When was the Panchtantra written ?
(A) Maurya Period
(B) Kanishka Period
(C) Gupta Period
(D) Harsha Period
Ans : (C)

38. Which one among the following is regarded as the ‘Magna Carta’ of Indian education ?
(A) Wood’s Despatch
(B) Hunter’s Commission
(C) Sadler Commission
(D) Wardha Scheme
Ans : (A)

39. The battle of Mahabharata is believed to have been fought at Kurukshetra for—
(A) 14 days
(B) 16 days
(C) 18 days
(D) 20 days
Ans : (C)

40. The Mukteswara Temple is located at—
(A) Puri
(B) Belur
(C) Konark
(D) Bhubaneswar
Ans : (D)

41. Which king of the Gupta Dynasty was called the ‘Napoleon of India’ ?
(A) Samudragupta
(B) Chandragupta Vikramaditya
(C) Sri Gupta
(D) Chandragupta-I
Ans : (A)

42. Between which two rulers was the First Battle of Panipat fought ?
(A) Akbar and Bahlol Lodi
(B) Babur and Ibrahim Lodi
(C) Bairam Khan and Sikandar Lodi
(D) Shah Jahan and Daulat Khan Lodi
Ans : (B)

43. Who is the author of Ain-i-Akbari ?
(A) Abul Fazal
(B) Abdus Samad
(C) Bairam Khan
(D) Raja Todarmal
Ans : (A)

44. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the lists—
List-I — List-II
(a) Peshwas 1. Nagpur
(b) Gaekwads 2. Pune
(c) Bhonsles 3. Indore
(d) Holkers 4. Baroda
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 1 3 2 4
(C) 2 4 3 1
(D) 4 3 2 1
Ans : (A)

45. Which reformer from Maharashtra was known as Lokhitavadi ?
(A) Pandit Ramabai
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) M. G. Ranade
(D) Gopal Hari Deshmukh
Ans : (D)

46. ‘Din-e-Ilahi’ of Akbar was not a success because—
(A) After Akbar, it was not patronized
(B) The Muslims did not accept other religious practices
(C) It was not suitably projected to the masses
(D) All the above
Ans : (D)

47. Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’ ?
(A) Aurobindo Ghosh
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) M. K. Gandhi
(D) Vinoba Bhave
Ans : (C)

48. Give the correct chronological order of the following events—
1. Formation of Muslim League
2. Formation of All India Untouchability League
3. Formation of All India Trade Union Congress
4. Formation of Indian National Congress
(A) 2, 4, 1, 3
(B) 3, 4, 1, 2
(C) 4, 3, 1, 2
(D) 4, 1, 3, 2
Ans : (D)

49. 80% of the coal in India comes from—
(A) Jharia and Raniganj
(B) Kantapalli and Singareni
(C) Singrauli and Korba
(D) Neyveli
Ans : (A)

50. Dry zone agriculture in India contributes nearly 40% of the total—
(A) Commercial crops
(B) Fodder crops
(C) Food crops
(D) Plantation products
Ans : (D)

51. The precipitation consisting of a mixture of snow and rain is—
(A) Sleet
(B) Smog
(C) Snow-line
(D) Fog
Ans : (A)

52. ‘Operation Flood’ was launched in 1970 to—
(A) Control floods
(B) Increase milk production
(C) Improve water sources
(D) Construct more dams
Ans : (B)

53. Photogrammetry is—
(A) Portraying gradient
(B) Movement of setlines
(C) A method of solving geometrical problems
(D) Use of photography in surveying and mapping
Ans : (D)

54. The spice State of India is—
(A) Tamil Nadu
(B) Bihar
(C) Gujarat
(D) Kerala
Ans : (D)

55. Jog Falls is found across the river—
(A) Cauvery
(B) Kabini
(C) Krishna
(D) Sharavati
Ans : (D)

56. Which of the following sea ports of India is the main outlet for export of Tea ?
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) Kandla
(D) Chennai
Ans : (B)

57. The International Date Line passes through the—
(A) Pacific Ocean
(B) Atlantic Ocean
(C) Indian Ocean
(D) Arctic Ocean
Ans : (A)

58. Which of the following is not a form of precipitation ?
(A) Rainfall
(B) Snowfall
(C) Fog
(D) Hail
Ans : (C)

59. Which of the following is a Great Circle ?
(A) The Tropic of Cancer
(B) The Arctic Circle
(C) The Equator
(D) The Tropic of Capricorn
Ans : (C)

60. Tides in the sea have stored in them—
(A) Hydraulic energy
(B) Kinetic energy
(C) Gravitational potential energy
(D) A combination of all the above
Ans : (D)

61. Which component of blood is considered as the guard cell of our body ?
(A) R.B.C.
(B) Platelets
(C) Plasma
(D) W.B.C.
Ans : (D)

62. Camel can walk easily in the desert, because—
(A) It has thick skin
(B) It can maintain water level in the body
(C) It has a layer of fat under the skin to combat heat
(D) It has long legs with padded paws
Ans : (D)

63. The function of arteries in our body is to—
(A) Carry blood away from the heart
(B) Purify the blood
(C) Manufacture White Blood Corpuscles
(D) Carry blood back to the heart
Ans : (A)

64. Plants climb by means of—
(A) Tendrils
(B) Roots
(C) Pistil
(D) Branches
Ans : (A)

65. This term is associated with the Biology of silkworms.
(A) Apiculture
(B) Sericulture
(C) Sylviculture
(D) Pisciculture
Ans : (B)

66. Pick out the correct sequence of a simple land food chain :
1. Deer
2. Grass
3. Tiger
(A) 1–2–3
(B) 3–2–1
(C) 1–3–2
(D) 2–1–3
Ans : (D)

67. Sex in human beings is determined by—
(A) Vitamins
(B) Chromosomes
(C) Hormones
(D) Nutrients
Ans : (B)

68. Deficiency of fluorine in drinking water causes—
(A) Dental caries (cavity)
(B) Dental fluorosis
(C) Skeletal fluorosis
(D) Goiter
Ans : (A)

69. In man,urea is formed in—
(A) Kidney
(B) Liver
(C) Nephron
(D) Urinary Bladder
Ans : (B)

70. The most important function of perspiration is—
(A) Get rid of the body wastes
(B) Regulate body temperature
(C) Regulate body wastes
(D) Lubricate the skin
Ans : (B)

71. ECG is the instrument that records—
(A) Potential different of cardiac muscles
(B) Rate of respiration
(C) Rate of glomerular filtration
(D) Volume of blood pumped
Ans : (A)

72. Hot spot is an area having—
(A) Wide variety of species
(B) Wealth of endemic species
(C) Rich variety of flora and fauna
(D) Conserving species in natural habitat
Ans : (B)

73. Electromagnet is used in a—
(A) Calling bell
(B) Computer
(C) Motor
(D) Washing machine
Ans : (A)

74. Kilo Watt Hour represents the unit for—
(A) Force
(B) Power
(C) Time
(D) Energy
Ans : (D)

75. A transformer is used to—
(A) Convert mechanical energy into electrical energy
(B) Convert alternating current into direct current
(C) Convert direct current to alternating current
(D) Transform alternating current voltage
Ans : (D)

76. Clear nights are colder than cloudy nights because of—
(A) Conduction
(B) Condensation
(C) Radiation
(D) Insolation
Ans : (C)

77. A stick partly dipped in water appears broken due to—
(A) Reflection
(B) Refraction
(C) Total internal reflection
(D) Diffraction
Ans : (B)

78. What is condensation ?
(A) Change of gas into solid
(B) Change of solid into liquid
(C) Change of vapour into liquid
(D) Change of heat energy into cooling energy
Ans : (C)

79. Kinetic energy is converted into electrical energy in—
(A) Electric Motor
(B) Dynamo
(C) Electromagnet
(D) Ammeter
Ans : (B)

80. Floppy disk is an example of—
(A) Read Only Memory
(B) Random Access Memory
(C) Cache Memory
(D) Secondary Storage Memory
Ans : (D)

81. Which of the following compounds are sprayed over clouds to cause artificial rain ?
(A) Ice
(B) NaOH
(C) AgI
(D) NH4Cl
Ans : (C)

82. Iodine deficiency in diet is known to cause—
(A) Rickets
(B) Obesity
(C) Scurvy
(D) Goiter
Ans : (D)

83. The refrigeration of the food articles keeps them fresh, because—
(A) Water forms crystals
(B) Chemical reaction is slowed down
(C) Chemical reaction take place faster
(D) Bacteria are killed
Ans : (A)

84. Which substance is called the ‘liquid gold’ ?
(A) Gold as a liquid form
(B) Sodium as a liquid form
(C) Mustard oil
(D) Petroleum oil
Ans : (D)

85. Percentage of silver in German silver is—
(A) 25%
(B) 0%
(C) 75%
(D) 80%
Ans : (B)

86. Which type of compounds are sugar and common salt ?
(A) Both are organic compounds
(B) Both are inorganic compounds
(C) Sugar is an organic compound and common salt is an inorganic compound
(D) Sugar is inorganic compound and common salt is an organic compound
Ans : (C)

87. The chemical name of Vitamin ‘E’ is—
(A) Ascorbic acid
(B) Retinol
(C) Tocopherol
(D) Thiamine
Ans : (C)

88. Which of the following gases has bleaching property ?
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon Monoxide
(C) Chlorine
(D) Hydrogen
Ans : (C)

89. The heaviest body of our Solar system is—
(A) Sun
(B) Uranus
(C) Jupiter
(D) Saturn
Ans : (A)

90. From amongst the following; name the famous Indian ornithologist—
(A) Dr. Salim Ali
(B) Dr. Gopalasamudram N. Ramachandran
(C) Dr. J. B. S. Haldane
(D) Dr. H. G. Khorana
Ans : (A)

91. Who performed the longest space journey in the year 2007 ?
(A) Venus Williams
(B) Serena Williams
(C) Sunita William
(D) Sir John William
Ans : (C)

92. ‘The Lost Child’ was written by—
(A) Nirad C. Chowdhury
(B) Mulk Raj Anand
(C) Khushwant Singh
(D) Annie Besant
Ans : (B)

93. Dr. M. S. Swaminathan has distinguished himself in which of the following fields ?
(A) Nuclear Physics
(B) Agriculture
(C) Astrophysics
(D) Medicine
Ans : (B)

94. The Headquarters of UNESCO is at—
(A) Rome
(B) Geneva
(C) Paris
(D) New York
Ans : (C)

95. January 15 is celebrated as the—
(A) Army Day
(B) Martyr’s Day
(C) Independence Day
(D) Ugadhi
Ans : (A)

96. Bijapur is known for its—
(A) Heavy rainfall
(B) Rock Temple
(C) Gol Gumbaj
(D) Statue of Gomateshwara
Ans : (C)

97. The Americans are also known as—
(A) Kiwis
(B) Yankees
(C) Tories
(D) None of the above
Ans : (B)

98. India lifted the ONGC Nehru Cup, 2009 after defeating in the final—
(A) Syria
(B) Pakistan
(C) Sri Lanka
(D) Bangladesh
Ans : (A)

99. An element which does not react with oxygen is—
(A) Chlorine
(B) Iodine
(C) Helium
(D) Nitrogen
Ans : (C)

100. During sleep, man’s blood pressure—
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Fluctuates
(D) Remains constant
Ans : (B)

Similar Posts:

 
 
Posted by 3 Responses

Categories:SSC;Tags: , , , , , , , , , ,

Free Email Newsletter

Stay Updates with this Blog. Get Free email newsletter updates..

And then confirm your email subcription

   

3 Comments to “SSC TAX ASSISTANT EXAM 2009 GENERAL AWARENESS SOLVED QUESTION PAPER”

  1. krishna says:

    I have a question in my mind please sort it out. I have also made an applcation when i was filling my form mistakenly where they ask for prefrence gradecode there i wrote group code and my real mean was there i preffering grade a job first and then grade b. When they’ll ask for preffrance on time of exam if i state group b what will be happened that time

  2. Sujoy says:

    plz send me graduet lavel combind 2009 solved paper

  3. […] SSC TAX ASSISTANT EXAM 2009 GENERAL AWARENESS SOLVED QUESTION PAPER | entrance, university exams pre… […]

Leave your comment here: